در یک دهه گذشته، چین نقش مهمی را در رشد بخش کالاهای لوکس ایفا کرده است. اما اکنون همهچیز تغییر کرده است.
باتوجه به مطالعات اخیر شرکت مشاوره Bain & Company، مصرفکنندگان چینی، بزرگترین سهم جهانی (۳۱ درصد) را در مصرف کالاهای لوکس به خود اختصاص دادهاند. و در یک دهه گذشته، بهلطف خریداران چینی در خارجاز این کشور، بازار کالاهای لوکس در جهان تا ۷۲ درصد رشد داشته است.
بهگفته «لوکا سولکا»، تحلیلگر شرکت سرمایهگذاری Exane BNP Paribas، «این دادهها نشاندهنده توسعه بیامان اقتصاد داخلی چین و میل فزاینده آن به داشتن کالاهای بهتر در زندگی است. این موضوع با تأثیر سردکنندگی کمپین ضد فساد چین بر تقاضای کالاها و جواهرات زیبا و لوکس ترکیب شده است.»
بسیاری از برندهای لوکس، بازار چین را دردست گرفتهاند. اکنون کارشناسان این سئوال را مطرح میکنند که آیا آنها بیشاز اندازه درمعرض دید قرار نگرفتهاند.
در تحلیلی که سولکا انجام داده، ادامه فعالیت برندها را براساس تعداد فروشگاههای آن بررسی کرده است. بر این اساس، برند «ورساچی»، با حضور ۲۲درصدی فروشگاههایش در چین، در بالاترین رتبه برندهایی قرار گرفته که بیشاز اندازه در معرض دید قرار دارند. «مانکلر»، «تاد» و «دولچه و گابانا» در میان اینگونه برندها قرار گرفتهاند.
تنها برندهایی که کمتر در معرض دید هستند، «هرمِس»، «تیفانی» و «مایکل کورس» هستند. و بهگفته سولکا، این نامهای تجاری هنوز فرصت گسترش خردهفروشی در چین را دارند.
پساز آنکه «شی جین پینگ»، رهبر حزب کمونیست چین، در سال ۲۰۱۳ کمپین ضد فساد خود را بهراه انداخت، فروش کالاهای لوکس در سرزمین اصلی چین روندی روبهکاهش داشته است. بسیاری از مقامات حزب و دوستان و همکاران بیشمار آنها که بهخاطر استفاده از کالاهای لوکس بهعنوان رشوه برسر زبانها افتادهاند، خرید اینگونه کالاها را متوقف کردهاند.
کاهش رشد اقتصادی چین از اواسط ۲۰۱۵، ضربه دوم را به برندهای لوکس وارد کرده است. درحال حاظر برخی از این برندها شروع به بستن فروشگاههای خود در چین کردهاند.
Bain & Company در گزارش سال ۲۰۱۵ خود درباره بازار کالاهای لوکس در چین، اعلام کرد، «یکیاز نتایج فرعی کاهش فروش داخلی، کاهش فروشگاههای اکثر برندهای لوکس است.»
«لوئی ویتون»، که گرانبهاترین برند لوکس در جهان است، شش فروشگاه خود در چین را بست و تنها دو فروشگاه در سال ۲۰۱۵ بازگشایی کرد. این شرکت، بهتازگی از بسته شدن دو فروشگاه دیگر در «شانگهای» و «شانشی» خبر داد.
بهگزارش Bain، درهمینحال، «گوچی»، پنج فروشگاه، «بربِری»، دو فروشگاه و «پرادا»، چهار فروشگاه خود را در سال ۲۰۱۵ در چین بستند. باتوجه به کاهش تقاضا در چین، انتظار میرود فروشگاههای بیشتری در ماههای آتی در سراسر چین بسته شوند.
علاوهبر مشکلات صنعتی، شرکتهای کالاهای لوکس از کاهش دادوستد در آوریل ۲۰۱۶ خبر میدهند که آن را ناشیاز کاهش گردشگران چینی در اروپا میدانند. شرکتهای بربری، پرادا، «کرینگ» و لوئی ویتون خبر از نتایج ناامیدکنندهای پساز حملات تروریستی به اروپا دادهاند.
بهگفته «برونو لَنز»، یکیاز شرکای Bain در شانگهای، برندهای لوکس باید تمرکز خود را بیشتر بر مجموعههای منحصربهفرد و شیک، پایگاهها و محتوای دیجیتالی و همچنین قیمتگذاری معطوف کنند تا در این زمانه سخت، در رقابت باقی بمانند.