- سارا مدتی است که لاغر، عصبانی و بد خلق شده است، نمرات درسی او پایین آمده و به درس هایـش نمی رسد، زود به گریه می افتد و احساس می کند والدینش او را دوست ندارند، شبها نمی تواند بخوابد و وقتی هم که میخوابد خواب ناآرامی دارد و خواب های بدی میبیند. همچنین، احساس می کند که ذهنش کند شده و تمرکز کافی ندارد، مطالب را زود فراموش می کند و به همین علت نمی تواند کاری را شروع کند و به انجام رساند و بیشتر اوقات دوست دارد در اتاق تاریکی تنها بنشیند. مشکل سارا از زمانی شروع شد که همراه خانواده از شهر خود به تهران آمد و ارتباط او با همهی دوستان و آشنایانش قطع شد. والدینش از این رفتارهای سارا به شدت عصبانی اند و به همین علت سعی میکنند با تنبیه سارا و ندادن امکانات او را مجبور کنند که خود را تغییر دهد.
افسردگی، نوعی اختلال روانی است که در آن خُلق شخص آشفته میشود. خلق انسان به رنگین کمان شباهــت دارد. هر خلق متمایز از خلق های دیگر است، ولی هر یک با دیگری ترکیب میشود. سایههای این رنگین کمــان از افسردگی شدید تا افسردگـی خفیف، غمگینی عادی، خلق روزانـه، مانی (شیـدایی) و خفیـف و مانی (شنـگولـی همراه با مشکلات رفتاری) گسترده است. همهی ما از سایههای مختلف این رنگین کمان میگذریم.
به طـور کلی افسردگی به نوعی رفتـار گفتـه میشـود که صاحـب آن با فرو رفتـن در خود و بیتوجهـی یا کم توجهی به محیط اطراف و دیگران مشخص میشود.
علائم ونشانه های افسردگی عبارتند از:
- خُلق تنگ و پایین (احساس غم، زود به گریه افتادن، حالت بغض داشتن)
- کاهش علاقه، بیمیلی و عدم لذت از فعالیت ها و سرگرمی های شادی بخش
- اختلال خواب (پرخوابی، کمخوابی و بدخوابی )
- تغییر اشتها و اشکال در خورد و خوراک ( کم خوری و پرخوری)
- کاهش انرژی یا احساس خستگی و بی حالی
- کندی روانی- حرکتی یا بی قراری
- اِشکال در تمرکز، تفکر، حافظه و تصمیم گیری
- کاهش عزت نفس و اعتماد به نفس
- درد و اختلالات جسمانی غیر قابل توجیه و درمان
- احساس ناامیدی و بی کسی
- افکار خودکشی یا اقدام به آن
آیا همه افراد افسرده دچار غم و اندوه میباشند؟
خیر، اگرچه غمگینی یکی از خصوصیات و نشانه های اصلی افسردگی است، با اینحال در بسیاری از مـوارد بیمار افسرده ممکن است بهجای غمگینی، از گیجی و اضطراب و عدم تمرکز فکری و یا ناراحتی های جسمی شکایت داشته باشد. به همین دلیل، بسیاری از افراد افسرده از بیماری خود آگاه نیستند و به دنبال درمان نیز نمیروند.
آیا هر فردی که دچار غم واندوه است، افسرده میباشد؟
خیر، به ناراحتی عاطفی که بهدنبال موقعیت های ناگوار زندگی بروز میکند (همچون: از دست دادن موقعیت های شغلی، عدم موفقیت در امتحان، یا دوری از وطن یا از دست دادن دوست)، حزن و اندوه گفته میشود. در ایــن حالات غمگینی نه تنها یک بیماری نیست بلکه یک واکنش طبیعی در برابر موقعیت و شرایط نامطلوب است.
ادامه دارد…
فاطمه بهروزی، کارشناس ارشد مشاوره با ۳۲ سال تدریس،تحقیق، تالیف و مشاوره