محققان دانشگاه کلمبیا اخیراً اپلیکیشنی طراحی کردهاند که با استفاده از آن میتوان به همراه یک کیت پلاستیکی به وجود ویروس خطرناک ایدز و سفیلیس در بدن پی برد.
در این روش کاربر میتواند پساز قرار دادن یک قطره خون خود روی کیت پلاستیکی، اطلاعات آن را به اپلیکیشن نصب شده بر روی تلفن همراه هوشمندش منتقل کرده و پساز آن اپلیکیشن با بررسی دادهها تنها در ۱۵ دقیقه کاربر را از وجود یا عدم وجود ویروس مطلع میسازد.
به گفتهی پژوهشگران استفاده از این روش برای افرادی که در مناطق دوردست و فاقد امکانات آزمایشگاهی ساکن هستند بسیار مفید است.
«سام سیا»، مدیر تحقیقات این پروژه در دانشگاه کلمبیا میگوید: «مسئله مرگ و زندگی مطرح است، چراکه که بسیاری از این بیماران امکان یک مسافرت طولانی برای آزمایش خون را ندارند و بهالطبع امکان مداوا هم برای این افراد وجود ندارد. در چنین مواردی، زنان حامله اگر به ایدز یا سفیلیس مبتلا باشند، بیماری را به فرزندان خود انتقال خواهند داد و در بسیاری از موارد اصلا نوزادان زنده به دنیا نمیآیند.»
این شیوه بر روی ۹۶ بیمار از جمله تعدادی از زنان باردار در کشور آفریقایی روآندا آزمایش شد تا میزان دقت آن سنجیده شود. نتیجه این بود که اپلیکیشن به میزان قابل توجهی قابل اطمینان بوده و میتواند کارکرد یک آزمایشگاه را داشته باشد.
محققان ابراز امیدواری کردهاند که در آینده بتوانند از این شیوه برای تشخیص فوری و دقیق سایر بیماریهای مقاربتی و خونی نظیر هپاتیت، سرطان، دیابت و مالاریا هم استفاده کنند.
سام سیا میگوید: «تا جایی که بتوان بیماریهای خونی را با بهکارگیری شیوه ای که به تست الیزا معروف است شناسایی کرد، ما میتوانیم این روش را وارد اپلیکیشن جدید کنیم. این روش همه چیز را پوشش نمیدهد؛ اما برای بسیاری از موارد کاربرد دارد. فکر میکنم این فنآوری، امکان بهبود و دگرگون کردن سیستم مراقبتهای پزشکی را دارد.»
طبق تخمین پژوهشگران، توسعهی کامل و عرضهی این محصول به بازار نیاز به ۱۰ سال زمان دارد و بهای هر اپلیکیشن هم در حدود ۳۴ دلار برآورد شده است.
آنها امیدوارند بتوانند با ابداع این تکنولوژی در کشورهای در حال توسعه، جایزهی سالانهی سازمان بهداشت جهانی را به خود اختصاص دهند.
اپکتایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر میشود.