Search
Asset 2

اصطلاح چینی: ۹ چوپان برای ۱۰ گوسفند(十羊九牧)

اصطلاح چینی: ۹ چوپان برای ۱۰ گوسفند(十羊九牧)
اصطلاح «۹ چوپان برای ۱۰ گوسفند»، برای توصیف موقعیتی است که در آن افراد زیادی دستور می‎دهند اما تعداد کسانی که باید دستورات را اجرا کنند، کافی نیست. (Zhiching Chen/Epoch Times)
اصطلاح چینی: ۹ چوپان برای ۱۰ گوسفند(十羊九牧)
اصطلاح «۹ چوپان برای ۱۰ گوسفند»، برای توصیف موقعیتی است که در آن افراد زیادی دستور می‎دهند اما تعداد کسانی که باید دستورات را اجرا کنند، کافی نیست. (Zhiching Chen/Epoch Times)

اصطلاح «۹چوپان برای ۱۰ گوسفند»،داستانی درباره‎ی گزارش یک مقام ارشد درباربه یک امپراطور باستانی در چین است وشامل قضاوت‎های صحیح و خردمندانهای است که برای همه‎ی مدیران امروزی سودمند خواهد بود.

حدود ۱۵۰۰ سال پیش، چین دوران هرج و مرج و پرآشوبی را میگذراند که بیش‎از ۱۰۰ سال به‎طول انجامید؛ به‎طوری‎که در این دوران کشور به دوقسمت شمال و جنوب تقسیم شد و هر قسمت توسط سلسله‎های مختلفی اداره می‎شد. جنگ و ناآرامی‌های اجتماعی، بدون وقفه در آن‎ها ادامه داشت؛ با‎این‎وجود زمان‎هایی نیز وجود داشتند که شکوفایی هنری، فرهنگی و مذهبی در آن‎ها به‎وجود می‎آمد. به این دوران، سلسله‎های جنوبی و شمالی (۵۸۱-۴۲۰ م) گفته می‎شود.

پس‎از این دوران، سلسلهی «سوئی» (۶۱۸-۵۸۱م) توسط امپراطور «ون» تأسیس شد. ون اولین امپراطوری بود که توانست چین را پس‎از یک قرن متحد سازد.

امپراطور تعدادی مقام درباری باوفا داشت که به او در این اتحاد کمک کردند. یکی‎از آن‎ها «یانگ شانگژی» (۵۹۰-۵۳۳ م) بود.

یانگ متوجه برخی مشکلات و چالش‎ها در اداره‎ی کشور شد. با‎توجه به حوزه‎های اداری مختلف در سلسله‎های قبل، نواحی متعدد و به دنبال آن مقامات مختلفی وجود داشتند. در‎نتیجه، اکثر مقامات، تنها مسئول مناطق کوچکی بودند و یا اصلاً کارکرد مفیدی نداشتند.

این وضعیت نه‎تنها موجب تحمیل هزینه‎های سنگین به دولت می‌شد، بلکه مانعی برای پیش‌برد یکنواخت امور بود. یانگ بسیار نگران این وضعیت بود؛ بنابراین برای امپراطور ون گزارشی ارسال کرد.

یانگ در این گزارش نوشته بود: «در‎حال حاضر، نواحی و مقامات بسیار زیادی وجود دارد؛ مانند این‎که ۹ چوپان برای ۱۰ گوسفند داشته باشیم. این موضوع هزینه‌ی هنگفتی برای دربار به‎وجود خواهد آورد؛ ضمن اینکه امور در مدت زمانی طولانی انجام خواهند شد.»

«کاهش تعداد مناطق و مقامات باید در دستور کار دولت قرار گیرد. پیشنهاد می‎کنم تنها مناطق اداری مهم را حفظ کنیم و مقاماتی توانمند را برای مناطق مورد نیاز اختصاص دهیم. برای مقاماتی که از کار برکنار می‎شوند نیز می‎توانیم شغل‎های دیگری در‎نظر بگیریم.»

«این تغییرات باعث می‎شود هزینه‎های کشور به‎میزان قابل توجهی کاهش یابد و کشور به‎طور مؤثرتری اداره شود.»

امپراطور بعد‎از خواندن گزارش یانگ، به نصیحت وی عمل کرد و به اجرای مجموعه‎ای از اصلاحات دست زد که نتایج بسیار خوبی در‌پی داشت.

این داستان در زندگی‎نامه‎ی یانگ شانگژی در کتابی به‎نام «کتاب سوئی»(۱) آورده شده است. بعدها اصطلاح (十羊九牧 shí yángjiǔ mù) به‎معنای «۹ چوپان برای ۱۰ گوسفند» تبدیل به یک ضربالمثل شد.

این اصطلاح اغلب برای توصیف موقعیتی استفاده می‎شود  که در آن افراد زیادی دستور می‎دهند اما برای اجرای آن تعداد افراد کافی وجود ندارد.

همچنین به‎معنای اهمیت وجود خطوط روشن اختیارات در مدیریت امور و سازمان‌ها است؛ به‎طوری که هیچ سردرگمی و یا عدم اطمینان در پیروی از دستورات شخص به‎وجود نیاید.

نکته:

کتاب سوئی (隋書،سوئیشو) تاریخ رسمی سلسلهی سوئی است. این کتاب توسط تیمی ازدانشمندان برجستهی دوران سلسله تانگ در ۶۳۶ میلادی نوشته شد وشامل پنج سال‎نامه،۳۰ جلد رساله و ۵۰ جلد شرح حالاست.

اپک تایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر می‎شود.

اخبار بیشتر

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی