«چینگ»، آخرین سلسلهی امپراطوری چین، در قرن هفدهم به نحو حیرتانگیزی روی کار آمد. «جنگجویان منچوری» از شمال شرق، با شکستن «دیوار بزرگ»، با تضعیف سلسلهی «مینگ» بر آن غلبه کردند.
برای ۲۵۰ سال، این خارجیها توانستند با پذیرفتن فرهنگ چینی بر صدها میلیون چینی فرمانروایی کنند. در زمان حکومت آنها، قلمروهای چین سه برابر افزایش یافت و امپراطوری تحتتأثیر متفکران بزرگ عصر روشنگری اروپا قرار نگرفت.
سحرخیزان و کارگران
قوم منچوری، بااینکه بخش کوچکی از جمعیت عظیم چین را تشکیل میداد، با اینحال توانست برای سالها حکومتی کارآمد و هماهنگ ایجاد کند. امپراطوران چینگ که مقر حکومت آنها «شهر ممنوعه» در شمال پکن بود، زندگی پرتلاش و پر زحمتی را در پیش گرفته بودند. بهویژه سه امپراطور «کانگژی»، «یانگژنگ» و «چیانلانگ» که دورهی ۱۴۰ سالهی حکومتشان همراه با نظم و انضباط شخصی و از خود گذشتگی بیاندازه بود.
امپراطوران چینگ ساعت ۵ صبح از خواب بیدار میشدند و لباس رسمی میپوشیدند. لباسشان مطابق با فصل، ماه، مناسبتها و حتی زمانهای مختلف روز تغییر میکرد. پساز پوشیدن لباس، به عبادت بودا میپرداختند و پساز آن صبح خود را صرف مطالعهی تاریخ نیاکان خود میکردند و از این طریق میتوانستند برای کارآمدی حکومت خود الهام بگیرند.
امپراطور ساعت ۷ صبح یادگیری و مطالعه را بهپایان میرساند و صبحانه میخورد. برطبق سنت منچوری، امپراطوران چینگ در روز دو وعده غذای اصلی داشتند. دو بخش «ادارهی امور کاخ و ادارهی خانهداری قصر» مسئول رژیم غذایی امپراطور بودند.
سیاستگذاری متمرکز
امپراطوران بزرگ چینگ، جلسات دربار را اول وقت، سریع و بهطور مرتب تشکیل میدادند. در طول این زمان، امپراطور سیاستها و دستورات خود را اعلام میکرد.
مقامات نهادهای مشورتی و سازمانهای دولتی مختلف گزارشها و یادداشتهای غیررسمی را به امپراطور ارائه میدادند که امپراطور آنها را در زمان صرف صبحانه مطالعه میکرد. سپس از لیستی که توسط خواجهگان حرم تهیه میشد، افرادی انتخاب و بهطور خصوصی با آنها ملاقات میکرد و سپس برای یک ساعت و نیم در جلسهی دربار شرکت میکرد.
جلسات دربار در روزهای خاصی از ماه الزاماً برگزار میشد؛ اما امپراطورهای پرتلاش منچوری، جلسات بیشتری برگزار میکردند که معمولاً از ساعت ۹ و نیم صبح شروع میشد. امپراطور کانگژی (دوران سلطنت: ۱۷۲۲-۱۶۵۴)، تقریباً هر روز جلسه تشکیل میداد.
پساز جلسه، امپراطور به قصر خود بازمیگشت و مشغول نوشتن دستورات و کارهای اداری میشد. امپراطور از قلمی مخصوص که جوهرش از شنگرف (جوهری قرمز رنگ) بود برای حاشیهنویسی یا یادداشت نوشتن برروی اسناد امپراطوری استفاده میکرد. ممکن بود در برخی روزها، امپراطور تا پاسی از شب، به بررسی سیاستهای اجرایی خود بپردازد.
مراقبه
امپراطور خود را در امور حکومتی غرق نمیکرد و و بعداز ظهرها را صرف خواندن و یا شرکت در برخی برنامههای فرهنگی (مثل کشیدن نقاشی، شعرسرایی و یا تماشاخانه میکرد. امپراطور زود میخوابید- معمولاً ساعت ۹ شب میخوابید تا بتواند پیشاز طلوع آفتاب بیدار شود.
آموزش و مذهب دو بخش جداییناپذیر در جهانبینی امپراطوران روشنفکر چینگ بود که از اولین امپراطور چینگ، «شونژی»، که سنت عبادت روزانهی بودا را برقرار کرد، آغاز شد. درکنار عبادت صبحگاهی، امپراطور بسیاری از شبها را در مراسم عبادت بودا و آیینهای منچوری که ازطریق میراث منچوری به ارث رسیده بود، شرکت میکرد. امپراطور در تمامی مراسم مهم مثل مراسمی که در آن آسمان و زمین، خاک و بذر محترم شمرده میشد، شخصاً شرکت میکرد.
موفقترین امپراطوران چینگ نیز مردانی بودند که به معنویت اهمیت میدادند و دربارهی فلسفه و تزکیهی بودا مینوشتند. همهی امپراطوران از آموزگاران چینی خود آموزش میدیدند. حتی محل سکونت آنها با نام «تالار تزکیهی ذهن» شناخته میشد.
همچنین امپراطوران چینگ، هنرمندانی ماهر بودند. چیانلانگ (دورهی سلطنت: ۱۷۹۵-۱۷۳۶) برای مهارتش در خوشنویسی مشهور بود و کانگژی، زمان فراغت خود را صرف تحقیق دربارهی موسیقی شرق و غرب در مکتب کنفسیوس میکرد. امپراطوران منچوری از همان اوایل حکومت خود از هنر و فرهنگ حمایت میکردند که بدون شک نقش بسیار مهمی در موفقیت آنها درفرمانروایی چین ایفا میکرد.
اپک تایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر میشود.