Search
Asset 2

ایجاد تفاهم در گوش دادن به دیگران

اکثر ما شنونده‌ها و یا گوش‌دهنده‌های خوبی نیستیم و شاید به قول معروف گوش شنوایی نداشته باشیم و یا گوشمان بدهکار این حرف‌ها نباشد. (Photo by Adam Berry/Getty Images)
اکثر ما شنونده‌ها و یا گوش‌دهنده‌های خوبی نیستیم و شاید به قول معروف گوش شنوایی نداشته باشیم و یا گوشمان بدهکار این حرف‌ها نباشد. (Photo by Adam Berry/Getty Images)

در شماره‌های گذشته به چگونگی برقراری ارتباط و نیز برخی از خصوصیات انسان‌ها اشاره‌ای داشتیم و یادآور شدیم که برقراری ارتباط انسانی صحیح میان انسان‌ها، گاهاً به صورت درست انجام نمی‌گیرد، مگر اینکه آنان با نوعی تفهیم و تفاهم و تلاش برای درک یکدیگر این امر را مورد توجه خود قرار دهند.

همان‌طوری که در گذشته هم اشاره رفت، دو مهارت گوش دادن و همدلی کردن می‌تواند در تحکیم روابط فی‌مابین بسیار مؤثر باشد.

در روابط روزانه، ما معمولاً به گفتنی و سخنوری بیشتر توجه داریم و تصور می‌کنیم که نقش اصلی فراگرد ارتباطی را، گوینده یا فرستنده پیام به عهده دارد، لکن گوش دادن و شنیدن مؤثر، به مراتب از سخن گفتن دشوارتر است.

گوش دادن، عبارتست از فراگرد دریافت، تعبیر و تفسیر محرک‌های شفاهی.

اغلب ایرانیان، تصور می‌کنند که شنونده خوبی هستند. پژوهش‌های متعددی که انجام شده است، نشان‌دهنده این است که اکثر ما شنونده‌ها و یا گوش‌دهنده‌های خوبی نیستیم و شاید به قول معروف گوش شنوایی نداشته باشیم و یا گوشمان بدهکار این حرف‌ها نباشد.

گوش دادن و شنیدن مؤثر، به مراتب از سخن گفتن دشوارتر است.

بسیاری از ماها آنچه را که می‌شنویم، پس از مدت کوتاهی فراموش می‌کنیم و اگر این فاصله زمانی اندکی بیشتر از یک ماه باشد، شاید کل مطلب را فراموش کرده باشیم و یا تنها بخشی از جان کلام را به خاطر داشته باشیم. اگر دقت کنیم، به درستی درمی‌یابیم که زمان زیادی را در طول روز به گوش دادن به پیام‌ها سپری می‌کنیم. یکی از پژوهشگران علم ارتباطات در مطالعه‌ای که انجام داده است، به این نتیجه رسیده که ۷۰درصد از مدت زمان بیداری‌مان به موضوع ارتباطات مربوط می‌شود و از این ۷۰درصد، ۴۲درصد را به گوش دادن، ۳۲درصد را به سخن گفتن، ۱۵درصد را به مطالعه و خواندن و ۱۱درصد را به نوشتن سپری می‌کنیم.

پس با حساب سرانگشتی می‌توان گفت که بیشترین زمان بیداری ما، با گوش دادن و یا شنیدن همراه است.

اندیشمندان و علمای علم ارتباطات معتقدند که گوش دادن، اساس ارتباط بین اشخاص است و اگر به درستی انجام نگیرد، می‌توان گفت که ارتباط ناقص بوده و یا با دشواری همراه خواهد بود.


دکتر مجید مجد‌‌‌‌‌‌‏نیا دارای مدرک دکترای تخصصی ارتباطات، کارشناس علوم اجتماعی دانشگاه علامه طبابایی، مدرس، مترجم و پژوهشگر علوم ارتباطات هستند. وی ۲۰ سال تجربه مدیریت در حوزه آموزش و پژوهش در سیستم بانکی و ۱۵ سال تجربه تدریس در دانشگاه‌‌‌‌‌‌‏های ایران را داراست.

در مقالات دیگر از دکتر مجید مجد‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‏نیا به بحث ارتباطات بیشتر خواهیم پرداخت. 

وب‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‏سایت ایشان: www.majdnia.ir

اپک‌‌‌‌‏تایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر می‌‌‌‌‏شود.

اخبار بیشتر

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی