در چند سال اخیر ورود میوههای نوبرانه زودتر از زمان واقعی رسیدن آن میوه، همچون پرتقال و نارنگی، کیوی و خرمالو مصرف کنندگان را به جای استفاده از ویتامینها و خواص درمانی، در خطر آلودگی به مواد شیمیایی قرارداده است.
این محصولات قبل از رسیدن از درخت چیده شده و با استفاده از مواد شیمیایی چون گاز اتیلن سبز زدایی شده و روانه بازار میشود.
در این خصوص «هادی پادام»، مدیر جهاد کشاورزی شهرستان رامسر، ضمن انتقاد از رواج میوههای نوبرانه چینی در کشور گفت که صادرات میوه های نوبرانه که طعم مناسبی ندارد، سبب آسیب جدی به بازار محصولات باغی کشور میشود.
وی رواج این شیوه را از سال ۷۰ زمانی که کشورهای حاشیه خلیج فارس تقاضای بالایی برای محصول کیوی داشتند، ذکر کرد. به گفتهی وی واسطهها و دلالان از این موقعیت استفاده کرده و شروع به صادرات کیوی نارس به این کشورها کردند.
پادام در ادامه گفت: «در سالهای اخیر استفاده از گاز اتیلن باعث زود رسیدن کیوی شده و آن را برای عرضه به بازار داخلی و صادرات آماده میکند که این اقدام باعث میشود میوهای بیمزه به بازار عرضه شود که این امر در ارقام صادراتی آن، بازار محصولات باغی این میوه را در جهان تخریب میکند.»
وی همچنین استفاده از گاز اتیلن برای سبز زدایی مرکبات، خرمالو، موز و گوجه فرنگی را نیز از شیوههای مورد استفاده در سالهای اخیر ذکر کرد و افزود برای میوهی خرمالو برخی اوقات از گاز «کاربیت» استفاده میشود.
مدیر جهاد کشاورزی رامسر بالاتر بودن قیمت میوههای نوبرانه در بازار را دلیل استفاده سودجویان از این شیوهها ذکر کرد و از گمرک کشور خواست که نسبت به این موضوع حساسیت بیشتری نشان دهند.
رنگ آمیزی میوهها و یا سبز زدایی در ایران به دو شیوه انجام میشود. در روش اول میوهها نارس چیده شده را در معرض گاز اتیلن قرار میدهند. اتیلن باعث تخریب رنگدانههای کلروفیل سبز رنگ سطح میوه شده و رنگ زرد زیر کلروفیل را آزاد میکند و میوه به نظر رسیده میآید و پس از آن میوه را در محلول رنگی قرار میدهند تا رنگ میوهها براقتر شود.
در روش دوم بدون استفاده از گاز اتیلن میوههای نارس را در محلول رنگی با غلظت بالا قرار میدهند و بعد برای جذب رنگ در پوست آن را در آب ۵۰ درجه به مدت ۲۰ دقیقه غوطهور میکنند. پس از سرد شدن میوهها واکس زده میشوند. این روش بیشتر در میوههای وارداتی به کشور دیده میشود.
استفاده از این مواد شیمیایی برای زود رسیدن میوهها برای سلامتی زیان آور است. این مواد ممکن است به داخل میوه نفوذ کرده و باعث مسمومیت و ابتلا به سرطان شود. گرمادهی به مرکبات نیز باعث بالاتر رفتن میزان اسید آن شده و علاوه بر از بین رفتن خواص آن برای دستگاه گوارش خطرناک است.
بهترین کار برای حفظ سلامتی در مقابل این میوههای بیخاصیت و مضر ایناست که برای مصرف هر میوهای عجله نکرد و صبر کرد تا فصل طبیعی و معمول آن میوه فرا برسد.
اپکتایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر میشود.