Search
Asset 2

نهاد آموزشی سازمان ملل متحد جنگی علیه «تئوری‌های توطئه» به‌راه انداخته است

تئوری‌های توطئه از منظر نهاد آموزشی سازمان ملل متحد شامل مطالبی مانند انکار تغییرات اقلیمی و دستکاری در انتخابات فدرال ایالات متحده و انک
مقر سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) در پاریس در 12 اکتبر 2017. (Jacques Demarthon/AFP via Getty Images)

نهاد آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد که بیشتر به نام اختصاری آن، یونسکو شناخته می‌شود، در حال تشدید جنگ جهانی خود علیه نظرات و اطلاعاتی است که آن‌ها را «اطلاعات غلط» و «تئوری‌های توطئه» می‌داند.

بر اساس گزارش مهم  نهاد آموزش سازمان ملل متحد مستقر در پاریس که تابستان امسال برای آموزگاران منتشر شد، تئوری‌های توطئه باعث «آسیب‌های جدی» می‌شوند و «ستون بسیاری از جنبش‌های عوام‌فریبانه» را تشکیل می‌دهند.

تئوری‌های توطئه و برخی نگرانی‌های دیگر «الگوهای فکری مخرب و جهان‌بینی‌های انحصاری را تغذیه و تقویت می‌کنند.»

مقامات سازمان ملل در این سند استدلال می‌کنند که تئوری‌های توطئه «اعتماد به نهادهای عمومی» و «مؤسسات علمی» را نیز کم می‌کنند که می‌تواند مردم را به سمت خشونت سوق دهد یا تمایلشان به «کاهش تولید آلاینده‌های کربنی» را کاهش دهد.

این سازمان بدون هیچ توضیح بیشتری، اذعان می‌کند که گرچه «تمام تفکرات توطئه‌آمیز ارزش‌های حقوق بشر را تهدید می‌کنند»، اما برخی از تئوری‌های توطئه از بقیه خطرناک‌تر هستند.

در برخی موارد، حتی معلمان تشویق می‌شوند که دانش‌آموزان خود را به مقامات معرفی کنند.

نمونه‌های «تئوری توطئه» ذکر شده در این گزارش موارد وسیعی را از باورهای عمومی و پذیرفته‌شده‌ای مانند «انکار تغییرات آب‌وهوایی» و «دستکاری انتخابات فدرال» در ایالات متحده، تا تصورات دور از ذهن‌تری مانند «مسطح بودن زمین» یا «یا خزنده [اصطلاحی برای اشاره به موجودات بیگانه] بودن میشل اوباما» را در بر می‌گیرند.

پاتریک وود، مدیر شهروندان به‌دنبال آزادی بیان توضیح می‌دهد: «افکار دیوانه‌کننده زیادی در اینترنت وجود دارند که بسیاری از آن‌ها به وضوح غلط هستند. اما تنها افکاری که اصلاح می‌شوند، آن‌هایی هستند که با روایت گلوبالیست‌ها در تعارض است. این ثابت می‌کند که تمرکز آن‌ها بر محافظت از روایت‌های خودشان است و نه چیز دیگر.»

وود به اپک تایمز گفت: «یونسکو به مافیای سانسور می‌پیوندد که اکنون شامل اتحادیه اروپا، دولت ایالات متحده، مجمع جهانی اقتصاد، غول‌های رسانه‌های اجتماعی مانند فیس‌بوک و توییتر و به‌ویژه گوگل است. هر کس که روایت گلوبالیست‌ها را طوطی‌وار تکرار نکند، بدون هیچ پیش‌فرض دیگری «نظریه‌پرداز توطئه» در نظر گرفته می‌شود.»

این نهاد سازمان ملل متحد معتقد است معلمان و مدارس محور این برنامه جهانی برای مبارزه با این ایده‌ها و نظریه‌ها هستند. اسناد یونسکو شرح می‌دهند که نبرد آنلاین و رسانه نیز نقش محوری دارد.

در «اجلاس بین‌المللی یونسکو درباره‌ پرداختن به تئوری‌های توطئه از طریق آموزش» از جدیدترین راهبرد رونمایی شد. دانشگاه‌ها، دولت‌ها، اعضای جامعه مدنی و بخش خصوص در این اجلاس که اواخر ژوئن در بروکسل برگزار شد، شرکت کردند تا «اقدام مشترکی» را علیه تئوری‌های توطئه و باورمندان و مروجین آن‌ها شکل دهند.

این طرح شامل راهبردهایی برای جلوگیری از باور مردم به تئوری‌های توطئه و هم‌چنین ابزارهایی برای برخورد با باورمندان فعلی آن‌ها است.

با این حال، چندین کارشناس حوزه تبلیغات سیاسی و آزادی بیان هشدار داده‌اند که این اقدام سازمان ملل نشان‌دهنده تشدید «خطرناک» چیزی است که آن‌ها آن را جنگ جهانی علیه آزادی بیان، آزادی اظهار نظر، زیر سؤال بردن روایات رسمی و تنوع عقیدنی می‌خوانند.

مارک کریسپین میلر، استاد مطالعات رسانه‌ای دانشگاه نیویورک، که در مورد تبلیغات و اطلاعات نادرست دولتی مطالعه می‌کند، هشدار می‌دهند: «منظورشان از «تئوری توطئه» هر ادعا یا استدلال یا مدرکی است که با تبلیغات دولت و رسانه‌ها فرق کند.»

میلر به اپک‌تایمز گفت: «فکر نمی‌کنم هیچ چیز به اندازه این اقدام سازمان ملل برای آزادی بیان و اندیشه آزاد و در نتیجه دموکراسی، خطرناک‌ باشد. هیچ ربطی به آنان ندارد که بهمان بگوید چه چیز درست است و چه چیز درست نیست. این تشخیص بر عهده آنان نیست، بلکه بر عهده ما است، انسان‌های آزادی که می‌توانند برای خودشان بیندیشند و از مباحثه مدنی نمی‌ترسند.»

مبارزه با «تئوری‌های توطئه» در مدارس

محور این طرح جدید یونسکو برای مبارزه با تئوری‌های توطئه را آموزش و پرورش و مدارس تشکیل می‌دهند.

آدری آزوله، مدیر کل یونسکو، درباره این اقدام جدید چنین توضیح می‌دهد: «مبارزه با تئوری‌های توطئه و جهان‌بینی‌های یهودی‌ستیزانه و نژادپرستانه‌ای که اغلب در دل این تئوری‌ها وجود دارند، از مدرسه شروع می‌شود، اما آموزگاران سراسر جهان آموزش کافی در این زمینه ندیده‌اند. به همین دلیل است که امروز، یونسکو یک راهنمای عملی برای آموزگاران ایجاد می‌کند که بهتر بتوانند به دانش‌آموزان بیاموزند که چگونه نظریه‌های توطئه را شناسایی کنند و از بین ببرند.»

سازمان ملل متحد امیدوار است که بتواند علاوه بر آموزش در مدارس، اقدامات مبارزه‌ای خود را علیه انتشار آنچه آنان تئوری‌های توطئه می‌خوانند، به حوزه مطبوعات و رسانه نیز تعمیم دهند.

آزوله که قبل از قبول مسئولیت در نهاد آموزشی سازمان ملل، به عنوان عضو حزب سوسیالیست در دولت فرانسه خدمت می‌کرد، افزود: «ااین امر مستلزم کار گسترده‌تری است که برای تقویت سواد رسانه‌ای و اطلاعاتی دنبال می‌کنیم تا فراگیرندگان را آماده کنیم که در دنیای الگوریتم‌ها، هوش مصنوعی و جمع‌آوری تهاجمی داده‌ها، بهتر بتوانند مسیر خود را بیابند.»

چندین هدف اصلی در راهبرد سازمان ملل برای مبارزه با تئوری‌های توطئه از طریق مدارس، برای آموزگاران فهرست شده است که شامل آموزش معلمان برای «شناسایی و از بین بردن تئوری‌های توطئه»، افزایش «تاب‌آوری» دانش‌آموزان در برابر تئوری‌های توطئه و تمایز قائل شدن بین «توطئه واقعی» و «تئوری توطئه» می‌شود.

یکی از راه‌هایی که برای صحت‌سنجی اطلاعات در اختیار آموزگاران قرار می‌گیرد، مراجعه به ارائه‌دهندگان خدمات راستی‌آزمایی است که بارها در طی سال‌های اخیر به دلیل سیاسی‌کاری مورد انتقاد قرار گرفته‌اند. تأمین مالی بسیاری از این خدمات را افرادی مانند بیل گیتس، بنیانگذار میلیاردر مایکروسافت، بر عهده دارند که به گفته یونسکو بارها هدف تئوری‌های توطئه قرار گرفته‌اند.

علاوه بر آن، این سند راهبردهای مختلفی را برای مبارزه با تئوری‌های توطئه مطرح می‌کند. برای مثال، یونسکو ار معلمان می‌خواهد برای مبارزه با «اطلاعات مخرب» در میان دانش‌آموزان، از شیوه‌ای استفاده کنند که آن را «محمل‌بافی پیش‌دستانه» می‌خواند.

در این گزارش آمده است: «محمل‌بافی پیش‌دستانه گاه تحت عنوان ایمن‌سازی نیز خوانده می‌شود. روانشناسان ثابت کرده‌اند که اشکال ضعیف اطلاعات مخرب به دقت معرفی و چارچوب‌بندی‌شده، می‌توانند به تقویت تاب‌آوری در برابر اطلاعات مخرب گسترده‌تر کمک کنند که بسیار شبیه به ایمن‌سازی با واکسن است.»

به معلمان توصیه می‌شود وقتی دانش‌آموزان تحت تأثیر والدین خود به برخی از این مطالب باور پیدا می‌کنند، از مسئولان مدرسه کمک بگیرند و با والدین جلسه بگذارند.

اگر دانش‌آموزی در مورد واکسن کووید۱۹ ابراز نگرانی کرد، معلم باید بگوید «این واکسن‌ها از نظر علمی ثابت شده‌اند» و «واکسیناسیون برای مهار این بیماری همه‌گیر لازم است.»

مشخص نیست که آن بخش از سند یونسکو درباره‌ی واکسیناسیون کووید۱۹ قبل از تصدیق مقامات بهداشتی ایالات متحده و سراسر جهان مبنی بر این‌که واکسیناسیون نمی‌تواند مانع از ابتلا یا انتقال ویروس حزب کمونیست چین که عامل بیماری کرونا است، نوشته شده یا بعد از آن.

از معلمان خواسته می‌شود در برخی موارد که تئوری‌های توطئه شامل نفرت‌پراکنی یا تبعیض می‌شوند، دانش‌آموزان را به «مقامات یا افسران حفاظت» معرفی کنند.

مطالب دیگر:

قانونگذاران جمهوری‌خواه متعهد شدند در صورت بازپس‌گیری مجلس نمایندگان، بایدن را استیضاح کنند

دیدگاه: چین به دنبال کنترل اینترنت جهانی است، آیا توان آن را دارد؟

ترامپ می‌گوید انتخابات نوامبر امسال یک «رفراندم» برای دولت بایدن است

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی