باندهای مسلح به چاقو در خارجاز بیمارستانهای چین برای دستیابی به منابع باارزش خون با یکدیگر درگیر میشوند.
به دلیل آنکه میزان اهدای خون در چین بهعلت عدم اعتماد بهشدت پایین آمده است، قانونی در چین برای انتقال خون وضع شده است. برطبق این قانون اگر بیماری بتواند با ارائه گواهی نشان دهد که آنها دوستان و خانوادهشان را تشویق به اهدای خون کردهاند، اجازه دارند خون دریافت کنند. اما همیشه متقاعد کردن اعضای خانواده ودوستان به اهدای خون آسان نیست.
و در این زمان است که این باندها پا به میدان میگذارند.
این باندها اینگونه عمل میکنند: بهصورت آنلاین، برای اهدای خون درمقابل پرداخت پول تبلیغ میکنند. سپس افراد مشتاق به این کار در جامعه را با فراهم آوردن اطلاعات شخصی بیماران برای ارائه گواهی و جا زدن آنها بهعنوان دوست و خانواده به بیمارستان هدایت میکنند. این افراد پول خود را دریافت میکنند و سپس این باند گواهی را به بیماران نیازمند به خون میفروشند.
این تجارت بسیار پرسود باعث ظهور این باندها شده است بهطوریکه هر کدام از آنها قلمرویی را درکنترل خود دارند و معمولاً دراطراف بیمارستانها یا مناطقی که با اهدای خون و گواهیهای اهدای خون سروکار دارند، میچرخند.
یک تجارت سودآور
در مصاحبهای که گزارشگر خبر شبانگاهی Qilo با «شیائو سو»، عضو یکیاز این باندها انجام داده است، او تخمین زده که حدود ۴۰هزار دلار در سال از این طریق پول درمیآورد که در مقایسه با دستمزد ۱۲۰۰ دلاری یک کارگر چینی، درآمدی شاهانه است؛ اما بهگفته او دستمزدش در مقایسه با درآمد ۱۵۴هزار دلاری سالانه «ژو»، رئیس باندش، ناچیز است.
باند ژو، ثروت خود را با سوءاستفاده از قانون اهدای خون در چین کسب کردهاند.
چون بیمارستانهای چین همیشه با کمبود خون مواجه هستند و بهدلیل آنکه نمیتوانند بهآسانی رابطه واقعی اهداکننده و بیمار را بررسی و تأیید کنند، بازارهای سیاهی که سندیکاهای قاچاق خون آنها را هدایت میکنند، رشد کردهاند.
بیمارستان دانشگاه سوچو، سیاستی دارد که ناخواسته به بازار سیاه آقای ژو و دو باند دیگر کمک میکند؛ این بیمارستان تنها از بانک خون خود برای بیماران نیازمند به درمانهای اضطراری استفاده میکند و برای بیمارانی که زندگیشان درخطر نیست اما به خون نیاز دارند نیز از طرح اهدای خون متقابل استفاده میکند.
تبلیغات آنلاین
بهگزارش خبر شبانگاهی Qilu، سندیکاهای قاچاق خون ازطریق رسانههای اجتماعی و یا درخواست مستقیم، فعالیت میکنند.
درگیریهای باندهای قاچاق خون با یکدیگر محدود به استان ساحلی «جیانگ سو» نمیشود. پرتال خبری چینی NetEase، در سال ۲۰۱۳، از دستگیری چهار نفر از اعضای باندهای قاچاق خون در زمان درگیری دو گروه رقیب در خارجاز بیمارستان «جیشوتان» در پکن خبر داد.
«شائو سو» به Qilu گفت که او بهتازگی مردی را به مرکز اهدای خون صلیب سرخ «سوژو» معرفی کرده است. دکتر این مرکز هیچ اقدامی درجهت تأیید رابطه این مرد با بیماری که گواهی ارائه داده بود، نکرد.
بازار سیاه
بهگزارش مجله معتبر اقتصادی Caixin، وزارت بهداشت رژیم چین در تلاش برای جلوگیریاز تجارت سیاه خون، مقدار خون اهدایی متقابل هر بیمارستان را محدود کرده است و درطی آن مقامات محلی شهر «ووهان» اهدای خون متقابل را ممنوع اعلام کردند.
با این وجود، بهنظر نمیرسد بازار سیاه اهدای خون در آیندهای نزدیک برچیده شود؛ زیرا شهروندان چینی بهخاطر برخی از رسواییهای دهههای اخیر، علاقهای به اهدای خون ندارند.
در دهه ۸۰ و ۹۰ میلادی، مقامات بهداشت رژیم چین، کشاورزان را تشویق به فروش خون و پلاسمای خود به بیمارستانها یا بانکهای خون میکردند؛ اما باتوجه به شیوه غیربهداشتی اجرای روند خونگیری، صدها هزار نفر مبتلا به ویروس HIV شدند. بهگزارش وبسایت حقوق بشری Canyu.org، تنها در استان «هنان» ۵۰۰ هزار تا ۷۰۰هزار نفر به این ویروس مبتلا شدند.
رسوایی «گائو میمی» در سال ۲۰۱۱ نیز جامعه صلیب سرخ چین را که در تلاش برای جمعآوری خون بود، تحتتأثیر قرار داد. گائو، جوانی که ادعا کرده بود از رؤسای صلیب سرخ است، تصاویری از زندگی تجملاتی و افراطی خود را در حساب کاربری خود در یکیاز شبکههای اجتماعی به اشتراک گذاشته بود. این رسوایی باعث بیاعتمادی چینیها به صلیب سرخ و عدم حمایت آنها از طرحها و ابتکارات این سازمان شد.