رئیس جمهور افغانستان در بیانیهای بی پرده مردم این کشور را متعجب کرد. وی در گفتگو با شبکه بیبیسی گفت که با دهها هزار مردم افغانستان که از کشور خود فرار کردهاند همدلی نمیکند.
وی از این گلهمند بود که دولتش صدها میلیون دلار برای مردم هزینه کرده و آنها با کوچکترین سختی کشور را ترک میکنند و با این کار قرارداد اجتماعی را زیر پا گذاشتند. با وجودیکه بیشترین نیاز به آنهاست، آنان خانوادههای خود را بیپناه گذاشته و کشور خود را ترک کردند. به عقیده غنی این افراد بهجای ماندن و کمک به بازسازی کشور داوطلبانه انتخاب کردند که کشور را ترک کنند.
اشرف غنی اذعان کرد که سال ۲۰۱۵ بسیار چالش برانگیز بوده و طالبان قویتر از همیشه ظاهر شده و تهدیدات داعش و القاعده نیز پابرجاست.
در پی این سخنان جوانان افغان در فیسبوک به او حمله کرده و وی را به ریاکاری متهم کردند. کسی که بیش از دو دهه در خارج از کشور زندگی کرده و در آمریکا تحصیل و کار کرده و کودکانش نیز در خارج از کشور زندگی میکنند.
مردم از رئیس جمهور افغانستان خواستند که دلایلی برای ماندن در کشور ارائه کند.
با توجه به وضعیت وخیم امنیت در افغانستان و فقر اقتصادی که باعث بیکاری گسترده در این کشور شده، این واکنش قابل درک است.
بسیاری از مردم پرسیدهاند که چه کسی از این صدها میلیون دلار خرج شده نفعی برده است و گفتهاند که اشرف غنی (رئیس سابق دانشگاه کابل)، که از صرف هزینههای آموزشی صحبت میکند هیچ صحبتی از کیفیت پایین آموزش عالی (دولتی و خصوصی) در کشور و عدم وجود شغل برای مهارتهای آموخته شده نمیکند.
فشار از اروپا
با این حال بیشتر حملات صورت گرفته به غنی ناشی از عدم موفقیت فشارهای صورت گرفته بر او بوسیله کشورهای اروپایی است. به گفته رهبران اروپایی افغانستان «نیازمند کمک زیاد» است و بیشتر این کمکها صرف امنیت میشود. به نظر آنان بدون کمک بینالمللی افغانستان در معرض فروپاشی قرار میگیرد.
از طرفی کشورهای اروپایی طی توافقی افغانستان را تحت فشار قرار دادهاند که پناهجویان افغان که وارد اروپا شدند به کشور خود بازگردانده شوند. در سندی که طی سفر مقامات اروپایی در ماه ژانویه به افغانستان افشا شد، آمده است که کمکهای مالی اروپا به افغانستان قطع خواهد شد، مگر اینکه دولت افغانستان با بازگرداندن پناهجویان افغان موافقت کند.
اشرف غنی در موقعیت بغرنجی قرار دارد. وی برای مقابله با تهدیدات امنیتی شورشیان و حفظ مشروعیت خود در برابر حملات اعضای سابق دولتش، به حمایت رهبران اتحادیه اروپا نیاز دارد و آنها از این ضعف وی برای بازگرداندن مهاجران افغان از اروپا استفاده کردهاند.
در واقع به نظر میآید غنی موفقیت زیادی در زمینه بازگشت مهاجران کسب نخواهد کرد. از طرفی با وجود پایبندی ظاهری اروپا به این توافق، اتحادیه اروپا در سال با درخواست پناهندگی ۶۰ درصد از پناهجویان افغان موافقت کرده که این رقم نسبت به سال قبل ۱۷ درصد افزایش داشته است. مدارکی که پناهجویان دال بر ناامنی خود در افغانستان ارائه میدهند باعث پذیرش آنها از سوی کشورهای اروپایی میشود. پیش بینیها نشان میدهد که علیرغم سخنان اشرف غنی میزان هجوم پناهجویان با اروپا در سال ۲۰۱۶ افزایش یابد.
به نظر میاید با فشار فزاینده از همه طرف، آینده غنی و کشورش روزبهروز شکننده تر میشود.