احساس غم می کنید؟ اطلاعات جدید نشان میدهد که نوردرمانی در درمان افسردگیهایی که شدید هستند بیشتر از داروی پروزاک مؤثر است.
مقدمه:
نور درمانی پیشینه موفق و ثابت شدهای در درمان اختلال خُلقی فصلی دارد « اختلال خُلقی فصلی نوعی افسردگی است که از اواخر پاییز شروع شده، در طول زمستان ادامه داشته وهرساله در همان زمان تکرار میشود. این نوع افسردگی با سرما و تاریکی در این فصول مرتبط بوده و نوردرمانی یکی از راههای درمان آن است ». یک مطالعه جدید از دانشگاه بریتیش کُلُمبیا نشان میدهد که این نوع ساده و ایمنِ درمانی برای افسردگی شدید غیرفصلی هم مؤثر است. درحقیقت محققان نشان دادند که نوردرمانی بسیار مؤثرتر از داروی فِلوکستین « پروزاک » است. دستورالعمل اولیهای که در مطالعات بالینی مورد استفاده قرار گرفت، استفاده از محفظههای نوری خاص محتوی لامپهای لولهای فلورسنت با طیف نوری کامل در مقایسه با لامپهای مهتابی معمولی بود. به بیماران آموزش داده شد که روزانه حدود نیم ساعت صبحها وغروبها با فاصله ۹۰ سانتیمتری از منبع نوری بنشینند « در مجموع حدود سه ساعت ».
اطلاعات زمینهای:
در خلال فصل زمستان بیماران مبتلا به اختلال خُلقی فصلی به وضوح احساس افسردگی میکنند. این افراد معمولا کم تحرک هستند، زیاد میخورند و میخوابند و ولع شدیدی برای مصرف کربوهیدراتها دارند. همین افراد در فصل تابستان پرتحرک بوده، سرخوش و پرانرژی هستند. اگرچه برای این اختلال دلایل متعددی مطرح هستند، به نظر میرسد که کمبود طیف کاملی از نورطبیعی منطقیترین توضیح برای این اختلال است. اثرات ضد افسردگی نوردرمانی با طیف کامل، در مطالعات کنترل شده و نظارت شدهِ اختلال خُلقی فصلی نشان داده شدهاست. اینطوربه نظر میرسد که اثرات ضد افسردگی نوردرمانی، به دلیل تولید و ترشح مقادیر کافی هورمون ملاتونین از غده صنوبری « پینهآل » بوده که منجر به استقرار مجدد ریتم شبانهروزی مناسب میگردد « ریتم طبیعی ترشح هورمون که هر روز اتفاق میافتد ».
اطلاعات جدید:
با سرپرستی دکتررِیموند لَم « پزشک متبحر در زمینه اختلال خُلقی فصلی و نوردرمانی »، محققان دانشگاه بریتیش کلمبیا به صورت اتفاقی ۱۲۲ بیمار مبتلا به افسردگی شدید را برای یکی از موارد نوردرمانی به تنهایی به مدت نیم ساعت در روز و یک دستگاه دارونما « که هیچ گونه نوری با طیف کامل را تدارک نمیدید »، و یا ترکیب نوردرمانی با فلوکستین « پروزاک » به مقدار ۲۰ میلیگرم در روز و یک دستگاه دارونما به همراه پروزاک، انتخاب و ثبتنام کردند. به طور تقریبی برای هر یک از این چهار گروه حدود ۳۰ بیمار ثبتنام شد.
زمانی که مطالعه « با معیار داشتن افسردگی قابل توجه » شروع شد، تمام بیماران براساس دو نوع ردهبندی متفاوت اچ دی اس و ام آ دی آر اس، نمرهای حدود ۲۰ و بالاتر داشتند. نوردرمانی شامل نیم ساعت مواجهه روزانه با محفظه نوری فلورسنت با طیف کامل، درست بعد از بیدار شدن از خواب بود. در پایان هشت هفته از دوره درمانی، تفاوت تغییرات نمره اولیه « ام آ دی آر اس » در بیمارانی که تنها نوردرمانی میگرفتند در مقایسه با آنهایی که تنها فلوکستین میگرفتند بسیارقابل توجه بود. رقم قابل توجهی درحدود ۴۳.۸ درصد ازبیمارانی که تحت نوردرمانی قرار گرفتهبودند وارد مرحله بهبودی شدند درحالیکه این رقم برای مواردی که تنها فلوکستین میگرفتند حدود ۱۹.۴ درصد بود. بهترین نتیجه در مقایسه با تمام گروههای درمانی در درمان ترکیبیِ فلوکستین با نوردرمانی دیده شد که حدود ۵۸.۶ درصد از بیماران وارد مرحله بهبودی شدند. این نتایج به وضوح نشان میدهد که نور درمانی دارای اثرات ضد افسردگی حتی بر موارد افسردگی شدید غیر فصلی است.
توصیه:
محفظههای نوری شبیه به آنهایی که درمطالعات آزمایشی بالینی مورد استفاده قرار گرفتند با قیمت ۶۹ تا ۱۹۹ دلار به صورت آنلاین در دسترس هستند. به عنوان جایگزین میتوانید روزانه نیم ساعت از نور خورشید در فضای آزاد استفاده کرده و یا در محلهایی از منزل یا محل کارتان که زمان قابل توجهی را در آن سپری میکنید لامپهایی که طیف نوری گسترده و کامل دارند را جایگزین لامپهای حبابی استاندارد کنید.
از آنجاییکه در فصل بروز این اختلال هستیم توصیههایی دیگری را در اینجا برای شما آوردهایم.
مصرف مکملهای ملاتونین به تنهایی در بررسی بالینی آزمایشی، نتایج متفاوتی داده است. با این حال به نظر میرسد که تعدادی از افراد به دوزهای ۳-۲ میلیگرم ملاتونین در زمان خواب پاسخ مناسبی داده و ساعت بیولوژیک بدنشان مجددا تنظیم شدهاست. من پیشنهاد میکنم که نوع خاصی از ویتامین بی ۱۲ « متیل کوبالامین » با میزان ۵-۳ میلیگرم، را صبحها « ناشتا » مصرف کنید.
کاملا واضح است که ویتامین دی ۳ برای عملکرد شیمیایی مغز و نوروترانسمیترهای مغزی « مواد شیمیایی که به دنبال دریافت تحریک عصبی از پایانه سلول عصبی ترشح میشود و سبب انتقال پیام میگردد » ضروری است. برای اطمینان از وضعیت ایدهآل ویتامین دی بدننتان در فصل زمستان، من و اغلب کارشناسان سلامت مصرف روزانه ۲۰۰۰ تا ۵۰۰۰ واحد بین المللی از این ویتامین را حتی برای بزرگسالانی که بهظاهر سالم هستند توصیه میکنیم.
نشان داده شده که عصاره گیاه جونز وُرت یا علف چایی « گیاهی که از برگ و گل آن برای درمان برخی بیماریها از جمله افسردگی و اضطراب استفاده میشود » در کاهش میزان افسردگی بیمارانی که مبتلا به اختلال خُلقی فصلی بودند مؤثر بوده و میتواند در جهت افزایش تأثیرات نوردرمانی به جای داروهای ضد افسردگی معمولی استفاده شود. میزان مصرف معمول آن ۹۰۰ تا ۱۸۰۰ میلیگرم روزانه است. به دلیل تأثیر این عصاره در افزایش سم زدایی کبدیِ داروها، دیده شده است که غلظت تعداد زیادی از داروها در پلاسمای خون را کاهش میدهد « تأثیر دارو را کم میکند ». بنابراین به عنوان یک قانون به یاد داشتهباشید که اگر داروی خاصی مصرف میکنید ازجمله قرصهای پیشگیری از بارداری، بدون اجازه و تأییدیه پزشکتان جونز وُرت را استفاده نکنید.