آنچه که محکم و استوار است دود میشود و به هوا میرود
طی دو سال اخیر، حدود ۱۲۰ هزار مقام چینی در سطوح مختلف، به جرم فساد بازداشت و مجازات شدهاند. از این تعداد، ۱۹هزار مورد مربوط به نیمه نخست سال ۲۰۱۵ بوده است. طبق این آمار که از منابع داخلی چین به دست آمده است، در میان بازداشتشدگان نام مقامات بسیار پرقدرتی نظیر «ژو یونگکانگ»، رئیس امنیت حزب کمونیست چین، «ما جیان»، معاون وزارت امنیت ملی چین و «شی شیائومینگ»، نایبرئیس عالیترین دادگاه چین دیده میشود.
نظر به فهرست بلند مقامات قدرتمندی که بازداشت شدهاند نشان میدهد بیشتر آنها در جناح خاصی از حاکمیت قرار دارند. جناحی که سالها پیش زمانی که «جیانگ زِمین» رهبری حزب کمونیست را در دست داشت شکل گرفت. جناحی که رهبر فعلی چین اکنون در نقطه مقابل آن قرار دارد. بنابراین مبارزه با فساد میتواند بهانهای باشد که از این طریق رهبر فعلی چین، بخشی از حاکمیت را حذف کند.
به این شکل جیانگ زمین روز به روز خود را به میز محاکمه نزدیکتر میبیند، تا جایی که امروز کمتر کسی از یاران نزدیکش دیگر در کنارش قرار دارند.
گفته میشود که یکی دیگر از انگیزههای رهبر فعلی چین برای حذف قدرتمندانی نظیر ژو یونگکانگ و یارانش، بهبود وجهۀ چین در زمینه حقوقبشر است. چرا که آنهایی که در حال حذف شدن هستند، افرادی هستند که در دهههای اخیر در نقض حقوق بشر نقش کلیدی داشتهاند و اینگونه حزب کمونیست را آماج انتقادات بینالمللی قرار دادهاند. برای بسیاری از آنان همانند رئیسشان جیانگ زِمین، در دادگاههای بینالمللی پروندههای مفصلی تشکیل شده است. این ویژگی مشترک همه آنها است و ژو یونگکانگ یکی از آنان بود.
با مرور گزارشهای کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل، سازمان عفو بینالملل، گزارشگران بدون مرز، و دیگر نهادها درباره مسائل چین در سالهای اخیر، دیده میشود که مدتها است مسلمانان چین، اقلیت مسیحی، ساکنان تبت و در نهایت میلیونها نفر از مردمی که تمرین فالون گونگ را انجام میدهند، به دلایل مختلف در چین تحت آزار و سرکوب قرار دارند. سابقه سرکوب ادیان الهی، روشهای معنوی و دگراندیشان در چین کمونیستی به زمان انقلاب فرهنگی دهه ۱۹۶۰ باز میگردد.
برای نمونه میتوان موضوع روش معنوی فالون گونگ ( فالون دافا ) را بررسی کرد. موضوعی که به بزرگی صد میلیون نفر است و بسیاری مواقع در تحلیلهای مربوط به چین نادیده گرفته میشود. جیانگ زِمین کسی بود که شخصاً دستور حمله به فالون گونگ را صادر کرد. در ژوئیه ۱۹۹۹، وی دستور داد که «آنها را از نظر مالی ورشکست کنید، خوشنامیشان را از بین ببرید و جسمشان را نابود کنید» از آن پس تا به امروز، هزاران نفر از آنان بازداشت شدند، به قتل رسیدند و یا بدون هیچ نشانی مفقود شدهاند. جیانگ گفت که برخورد با فالون گونگ میتواند فراتر از قانون برود. به گفته خود مقامات چینی، بودجهای که برای این کار در نظر گرفته شد، از بودجه یک جنگ نظامی تمام عیار بیشتر بود.
ماهیت این جدال برای مردمی که خارج از چین زندگی میکنند غیر قابل درک است. برای آنها این پرسش وجود دارد که چرا درحالی که فالون گونگ در کشورهای زیادی مورد استقبال مردم و دولتها قرار گرفته، در داخل چین شدیداً مورد غضب قرار گرفته است. برای پاسخ میتوان به تاریخ سه دهه اخیر رجوع کرد. نخستین بار در سال ۱۹۹۲ فالون گونگ به عنوان یک روش چیگونگ به مردم چین معرفی شد. چیگونگ نام روشهایی است که طی آن از طریق مراقبه و تمریناتی آرام میتوان به ارتقای سلامتی جسمی و روحی دست یافت. تأثیرات مثبت فالون گونگ باعث شد تعداد افرادی که فالون گونگ را تمرین میکردند تا سال ۱۹۹۹ به مرز صد میلیون نفر برسد. در آن زمان مقامات چین از تأثیر مثبت فالون گونگ بر جامعه آگاه بودند. به طوری که مقامات ورزش چین رسماً اذعان داشتند که صدمیلیون تمرینکننده فالون گونگ میتوانند باعث یکصد میلیارد یوآن صرفه جویی در هزینههای پزشکی کشور شوند.
اما وقتی تعداد آنها از تعداد اعضای حزب کمونیست پیشی گرفت، جیانگ زِمین و متحدانش فالون گونگ را رقیب خود دیدند. فالون گونگ یک مذهب نیست، اما در چین کمونیستی مردم را به سمت خداجویی و معنویت هدایت میکرد. آموزشهای سنتی فالون گونگ با تفکر کفرآمیز کمونیسم در تضاد بود. به همین دلیل سرکوب و آزار ظالمانه و شدید مردمی که به آن گرایش داشتند در پیش گرفته شد.
دومینوی سقوط مهرههای پرقدرت حزب
«جیانگ زِمین» رهبر سابق حزب کمونیست، از راه قرار دادن نزدیکان خود در قدرت توانست جایگاهش را تثبیت کند. «ژو یونگکانگ» یکی از مهمترین متحدان او بود. مردم چین ژو را قدرتمندترین مرد چین میدانستند. او در رأس تمامی نهادهای قدرتمند امنیتی و قضایی چین بود و همه جنبههای امنیتی، سیاسی و پلیس در کشور را کنترل میکرد. ژو تا سال ۲۰۱۲ عضو کمیته دائمی «پلیتبورو» بود. پلیتبورو نهاد ارشد تصمیمگیری سیاسی چین است که بالاترین سطح قدرت سیاسی کشور را در دست دارد. پرونده قطور فساد ژو در اوایل سال ۲۰۱۵ بررسی شد. در نهایت ژو پس از محاکمهای طولانی به حبس ابد محکوم شد.
اما شروع سقوط مهرههای پرقدرت حزب کمونیست به زمان بازداشت «بو شیلای» برمیگردد. بو شیلای پیش از بازداشت از اعضای بسیار قدرتمند حزب کمونیست چین بود. اما در نهایت به اتهام فساد و سوء استفاده از قدرت در دادگاه به حبس ابد محکوم شد. زمانی که بو شیلای فرماندار استان لیائونینگ بود، بیش از صد میلیون دلار صرف گسترش زندانها و اردوگاههای کار اجباری در آنجا کرد. تحت نظر او، این استان به یکی از مرگبارترین نقاط کشور برای فالون گونگ تبدیل شد. اردوگاه کار اجباری «ماسانجیا» در این استان به «دخمه شیطان» معروف است. بو شیلای یکی از پنج مقام چینی است که در نوامبر ۲۰۰۹ در دادگاهی در اسپانیا به اعمال مجرمانهاش متهم شناخته شد.
سال ۲۰۱۲ زمانی که هجدهمین کنگرۀ حزب درحال برگزاری بود، ژو، که پیشتر به آن اشاره شد، قصد داشت بو شیلای را به مقام رهبری حزب برساند. این دو نفر برای خلاص شدن از دست رهبر جدید، با یکدیگر توطئه کردند و قصد کودتا داشتند. اما زمانیکه یکی از زیردستان بوشیلای به نام «وانگ لیجون» در فوریه ۲۰۱۲ جهت پناهندگی به کنسولگری آمریکا گریخت، نقشۀ آنها برملا شد. وی در زمان بازداشت، رئیس پلیس شهر چونچینگ و رئیس اداره امنیت عمومی استان لیائونینگ بود.
درخواست پناهندگی او رد شد و توسط صدها مأمور پلیس دستگیر شد. متعاقب آن بو شیلای عزل شد و طوفانی سیاسی داخل حزب کمونیست به راه افتاد. وانگ مدارکی به آمریکا ارائه داده است که شامل اطلاعات مهمی درباره نقش مقامات حزب کمونیست در تجارت اعضای بدن زندانیان، و نیز آزار و شکنجه فالون گونگ است. دولت آمریکا تحت فشار است تا درباره جزئیات حضور وانگ لی جون در کنسولگری ایالات متحده توضیح دهد و دست از پنهانکاری بر دارد. کمی بعد از این ماجرا ۱۰۶ نماینده کنگره ایالاتمتحده خواستار افشای اطلاعاتی شدند که دولت آمریکا در این زمینه به دست آورده است. در یکی از جلسات این کنگره در سپتامبر ۲۰۱۲، شاهدان از قتل ۶۰ هزار تمرین کننده فالون گونگ از راه جداسازی اعضای بدنشان حکایت کردند.
ماجرای پیچیده تجارت اعضای بدن
طبق شواهد و مدارک، برخی عوامل حزب کمونیست چین در ١۶ سال اخیر از طریق بیمارستانها، زندانها و اردوگاههای کار اجباری اقدام به برداشتن اندام حیاتی بدن دهها هزار انسان زنده کردهاند. مسلمانان اویغور، ساکنان تبت و زندانیان عقیدتی بخشی از قربانیان هستند. اما عمده قربانیان کسانی بودهاند که روش معنوی فالون گونگ را تمرین می کرده اند. مجله ویکلی استاندارد به نقل از اِتان گاتمن، محقق و نویسنده، میگوید که دستکم ۶۵ هزار تمرینکننده فالون گونگ، قربانی تجارت اعضای بدن در چین شدهاند. دو وکیل کانادایی به نام دیوید ماتاس و دیوید کیلگور در گزارشی به نام «محصول خونین» با ارائه ۵۲ مدرک معتبر در حدود ٢٠٠ صفحه، اثبات کردهاند که جداسازی اعضای بدن هزاران تمرین کننده فالون گونگ که منجر به مرگ آنان شده، در بیمارستانهای دولتی و نظامی چین روی داده است(۲) در ۱۲ دسامبر ۲۰۱۳ پارلمان اروپا رأی به محکومیت برداشت اجباری اعضای بدن زندانیان رژیم چین به ویژه افراد فالون گونگ داد. اخیراً مشابه این اعمال رعبآور در مقیاسی کوچکتر توسط گروه تروریستی داعش و یا طبق برخی گزارش به دست رژیم اسرائیل نیز انجام شده است.
«وانگ لیجون» پس از بازداشت در اکتبر ۲۰۱۲ به ۱۵ سال زندان محکوم شد. وانگ را میتوان در زمرۀ افرادی همچون «جوزف مِنگِل»، پزشک آلمان نازی قرار داد که انسانهای بیگناه بسیاری را روانه کورههای آدمسوزی کرد. وانگ در یک سخنرانی از «هزاران» عمل جراحی پیوند یاد کرد که هم زمان با تزریق داروی مهلک، توسط او و افرادش انجام شده بود. او در زمینه اعدام از راه تزریق، تحقیقاتی انجام داد و توانست زمان مرگ را طی این نوع اعدام به تعویق اندازد. اینگونه، قبل از اینکه فرد زیر تزریق کشته شود، زمان کافی برای برداشتن اعضای بدن وجود داشت. وی در جایی گفت «واقعاً هیجانآور است که با چشمان خود ببینید فردی کشته میشود و اندام او به دیگران پیوند زده میشوند»!!
نقش ارتش چین در این تجارت سیاه
ارتش چین در ماجرای جداسازی اعضای بدن قربانیان دخیل است. چرا که بخشی زیادی از این روند در بیمارستانهای نظامی متعلق به ارتش و با حضور پرسنل نظامی رخ داده است. به این شکل درآمد هنگفتی در نتیجۀ عملهای پیوند چند میلیون دلاری نصیب عاملان میشود. اینگونه است که در فهرست بازداشتشدگان نام نظامیان قدرتمندی به چشم میخورد. به گزارش رویترز، «گو بوشیانگ» بالاترین و نخستین مقام ارشد در ارتش چین است که به دلیل فساد سرنگون شده است. هفتهنامۀ اکونومیست معتقد است، این دستگیری نشان میدهد که رهبر فعلی چین، قدرتی فراتر از ارتش دارد. گو بوشیانگ، نایب رئیس پیشین کمیسیون مرکزی نظامی حزب کمونیست بود. بازداشت وی در ماه ژوئیه ۲۰۱۵ از تازهترین موارد سرنگونی نظامیان ارشد حزب کمونیست است که توسط خبرگزاری دولتی چین گزارش شد.
ژنرال «شو تسایخو»، عضو سابق پولیتبورو، از دیگر قدرتمندان ارتش است که هماکنون به اتهام فساد سرنگون شده است. به گفتۀ بیبیسی، این تصمیم توسط «شیجین پینگ»، در یکی از جلسات پولیتبورو به ریاست خود وی گرفته شد و طی آن ژنرال شو تسایخو به همراه سه مقام بلندپایۀ دیگر از این حزب اخراج و برای محاکمه به دادستانی ارتش واگذار شدند. شو، که یکی از قدرتمندترین مردان نظامی چین بود، در سال ۱۹۸۹ توسط «جیانگ زمین»، رهبر وقت حزب، به معاونت کمیسیون مرکزی نظامی، که مسئول کنترل حزب بر ارتش آزادی بخش خلق بود، منسوب شد و تا سال ۲۰۱۲ نیز در این پست باقی ماند.
سرکوب فساد هنگامی که مقامات مسئول آن، خود نیز گناهکار باشند، پیچیدهتر میشود. اول آوریل ۲۰۱۵، کمیتۀ ضد فساد حزب کمونیست چین اعلام کرد که یکیاز مأمورانش به نام «ژانگ شیجان»، تحت بازرسی قرار گرفته است. وی معاون سابق دبیر کمیتۀ بازرسی و انضباطی استان «گوانگدونگ»، رئیس بخش نظارت گواندونگ و رئیس اداره پیشگیری از فساد استان بود. در طول شب، چند مأمور لباس شخصی، محل اقامت ژانگ را غارت کردند و تعداد زیادی قطعاتی از جنس طلا که ارزش هر کدام دهها هزار یوان بود، کشف کردند.
فرجام شیاطین سرخ چه خواهد بود؟
دویچهوله به نقل از رهبر چین میگوید که در مبارزه با فساد مالی مقامات ارشد حزبی و دولتی، هیچ کسی مصونیت قضایی ندارد. وی معتقد است که گسترش فساد در بلندمدت سبب تضعیف و سرانجام نابودی حزب کمونیست چین خواهد شد. چیزی که سالها پیش برای حزب کمونیست اتحاد شوروی روی داد. اما اینکه فرجام حزب کمونیست چین چه خواهد بود و اینکه آیا حزب کمونیست چین در آیندۀ سرزمین کهن چین جایی خواهد داشت چیزی نیست که در دستان این رهبر ۶۲ ساله باشد. مطمئناً بازداشتهای اخیر را نمیتوان نشانههای امیدبخشی از اصلاح و پاک شدن حزب کمونیست دانست. آنچه روی میدهد صرفاً نتیجه اجتناب ناپذیر اعمال شرورانه گروهی از افرادی است که چند صباحی قدرت را در دست داشتند.
«شی کانگشان»، تحلیلگر امور چین در گفتگو با تلویزیون انتیدی ضمن تحلیل وقایع فوق، معتقد است که «تاثیر سقوط مهرههای دومینو همچنان ادامه دارد و عملکرد پشت پرده حزب به نمایش درآمده است. آنچه روی میدهد پیشی گرفتن بر زوال اجتنابناپذیر حزب کمونیست است. گروهی که در آزار و شکنجه میلیونها نفر از مردم چین دست داشتهاند، افشا خواهند شد و این امر مستلزم پایان یافتن حزب کمونیست است. پس بهتر است که آنها در انجام این امر پیشی بگیرند، به طوری که هم برای خودشان و هم برای دنیا سودمند باشد.»
اپکتایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر میشود.