بیبضاعت هستند، از جان گذشته اما مصمم. هرساله هزاران نفر از آنها خانههایشان را ترک میکنند و جان خود را در قایقها و کشتیهای قاچاقبران و یا کامیونهای فرسوده به خطر میاندازند.
پناهندگان در تلاش برای یافتن زندگی جدیدی در اروپا توجه جهان را به خود معطوف کردهاند. حتی در برخی مناطق، آنها با واکنش شدید از سوی گروههای ضد مهاجرت مواجه شدهاند.
اما تاریخ مملو از پناهندگانی است که درصدد برآمدند تا پساز مهاجرت خود، سهمی ماندگار در عرصه علم، هنر، سیاست و ورزش از خویش باقی بگذارند.
در اینجا چند نمونه از برجستهترین پناهندگان تاریخ را ذکر میکنیم:
آلبرت انشتین
مشهورترین فیزیکدان قرن بیستم و صاحب تئوری نسبیت، در آلمان به وسیله نازیها مورد آزار و اذیت قرار گرفت. او در سال ۱۹۳۳ به ایالات متحده مهاجرت کرد و هرگز به آلمان بازنگشت.
مارلین دیتریش
بازیگر سینما و خواننده اسطورهای کابارههایهای آلمان، در ۱۹۲۰ میلادی به شهرت رسید. او همزمان با وقوع جنگ جهانی دوم و دیکتاتوری آلمان نازی به آمریکا مهاجرت کرد و در سال ۱۹۳۰ هالیوود مشغول به فعالیت شد. مارلین پیشنهاد رژیم هیتلر را مبنی بر بازگشت به آلمان نپذیرفت و نقشهایش را به طرفداری از نیروهای متفقین انتخاب کرد.
گلوریا استفان
«ملکه پاپ آمریکای لاتین» در هاوانای کوبا متولد شد، در سال ۱۹۵۹، دو ساله بود که با به قدرت رسیدن انقلاب کمونیستی به رهبری فیدل کاسترو به همراه خانوادهاش کوبا را ترک کرد و در میامی ساکن شد. پدرش برای مبارزه به کوبا بازگشت، اما موفق نبود. استفان در صدر پرفروشترین هنرمندان موسیقی است که بیشاز صد میلیون نسخه فروخته شده از آلبومهایش در سراسر جهان دارد. او با دریافت هفت جایزه گرمی، از موفقترین هنرمندان موسیقی پاپ دنیا بهشمار میرود.
لوال دِنگ
دنگ در سال ۱۹۸۵ در بحبوحه جنگ داخلی در سودان متولد شد. زمانی که کودکی خردسال بود با شدت گرفتن درگیریها با خانوادهاش از سودان گریخت و ابتدا در مصر و سپس در بریتانا سکنی گزید. پساز آن برای تحصیل به ایالات متحده مهاجرت کرد و آن جا بود که به یک بازیکن حرفهای بسکتبال بدل شد. او که در تیمهای شیکاگو بولز و هیت میامی بازی کرده است، دو بار عنوان ستاره لیگ NBA آمریکا را کسب کرد.
مادلین آلبرایت
نخستین وزیر زن دولت آمریکا (وزیر امور خارجه)، در سال ۱۹۳۷ در کشوری که بعدها با نام چکاسلواکی شناخته شد، به دنیا آمد. خانواده او در دوران جنگ جهانی دوم از نازیها گریختند و پساز جنگ بازگشتند، اما با به حکومت رسیدن کمونیستها در سال ۱۹۴۸، دوباره مجبور به ترک کشورشان شدند. آلبرایت در سال ۲۰۱۲ موفق به کسب نشان افتخار آزادی رئیسجمهوری آمریکا شد.
ایمان
کودتای سال ۱۹۶۹ و حوادث خونین پساز آن در سومالی موجب شد که خانواده «ایمان محمد عبدالمجید» در تاریکی شب به کنیا فرار کنند. سالها بعد عکاسی این دختر زیبا را کشف کرد و پساز آن ایمان سوپرمدلی در ایالات متحده شد. آنجا بود که ایمان شرکت لوازم آرایشی خود را افتتاح کرد و درآمد آن را به مصارف بشردوستانه اختصاص داد. ایمان همسر «دیوید بوی» خواننده، آهنگساز و بازیگر مشهور انگلیسی است.
ویکتور هوگو
نویسنده بزرگ فرانسوی و خالق اثر زیبا و جاودان «بینوایان» هم یک فعال سیاسی سرسخت بود. او با حکومت استبدادی ناپلئون سوم در اواسط قرن نوزدهم مخالفت کرد؛ موضعی که او را وادار به فرار از فرانسه و گذراندن نزدیک به دو دهه در تبعید کرد. ویکتور هوگو بیشتر این زمان در گورنسی از جزایر بریتانیا زندگی کرد.
تابو امبِکی
هنگامی که پدرش همراه نلسون ماندلا در جزیره روبن زندانی شد، امبکی هم چند دهه خارج از آفریقای جنوبی در تبعید بهسر برد. او در این زمان به مبارزه علیه آپارتاید پرداخت. امبکی در سال ۱۹۹۰ به کشورش بازگشت و پساز آن در سال ۱۹۹۹ بعداز پیروزی آپارتاید، نلسون ماندلا رئیسجمهور آفریقای جنوبی شد.
اپکتایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر میشود.