کشف یک زنبوردار دانشمند به تجزیه پلی اتیلن موجود در پلاستیک مورد استفاده در کیسههای خریدی که همه محلهای دفن زباله و اقیانوسها را پر کرده است، کمک میکند.
«فدریکا برتوکینی»، از شورای ملی تحقیقات اسپانیا، دستهای از کرمهای موم ساز، نوعی لارو حشرات (شبپره بزرگ موم ساز) بومی اروپا را از شانه عسل کندوی خود بیرون آورد. چنین لاروهایی برای کندوی زنبور عسل در سراسر اروپا بسیار بد هستند. این لاروها در کندوی عسل تخمگذاری میکنند و در موم رشد میکنند.
برتوکینی به طور تصادفی همه لاروها را در یک کیسه پلاستیکی خرید معمولی قرار داد و پس از مدتی کیسه پر از سوراخ شد.
چگونه یخچالتان را از کیسه و پلاستیک خالی کنید؟
چرا وجود تکههای پلاستیک در آب اقیانوسها ترسناک است؟
«پائولو بمبلی» و «کریستوفر هاو»، همکاران برتوکینی در کنار دانشگاه کمبریج بیوشیمی آزمایشی با ۱۰۰ کرم درون یک کیسه پلاستیکی انجام دادند.
در عرض چند دقیقه ۴۰ سوراخ در کیسه پلاستیکی ایجاد شد و بعد از ۱۲ ساعت، ۹۲ میلی گرم از توده کیسه پلاستیکی از بین رفت.
مطالعات بیشتری برای تمایز عملکرد تخریب مکانیکی پلاستیک از تخریب شیمیایی مورد نیاز است؛ اما آنطور که آزمایش سال گذشته دانشمندان ژاپنی که از یک گونه باکتری برای نابودی پلی اتیلن ترفتالات (PET) موجود در پلاستیک بطریهای آب استفاده کردند، نشان داد، استفاده از لارو سریعتر عمل میکند.
بمبلی در این خصوص گفت: «این کشف نشان داد که میزان تخریب پلاستیک با لارو سریعتر است. اما سوال ما هنوز این است که آیا ما واقعا با نوعی از آنزیم تولید شده توسط لارو سر و کار داریم یا نوعی از باکتری؟ البته نوعی باکتری که متفاوت از آنچه قبلا شناسایی شده است. تمام این سوالات در حال پیگیری هستند و ما نیاز به کار بیشتری بر روی آنها داریم.»
محققان از آنالیز طیفی استفاده کردند که نشان دهند که ساختار طیف پلی اتیلن تغییر داده شده است. این کار نشان داد که ساختار متصل موجود در پلی اتیلن پلاستیک شکسته شده و پلیمر پلی اتیلن به اجزای کوچکتر تقسیم شده است.
برای اثبات اینکه صرفا مکانیسم جویدن کرمها موجب سوراخ شدن پلاستیک نشده است، محققان مقداری از کرمها را له کرده و آنها را در کیسههای پلی اتیلن ریختند. نتیجه این آزمایش مشابه قبل بدست آمد.
بمبلی درباره آزمایش طیفی گفت: «اول از همه تعدادی نقطه اوج در آزمایش طیف سنجی مادون قرمز وجود دارد که متوجه میشوید تنها با عمل مکانیکی [جویدن] بوجود نیامده است. البته، افرادی هستند که استدلال میکنند که همه این نقاط به دلیل تخریب پلی اتیلن بوجود آمده اما پس از آن متوجه میشوید که ناهمواریها در سطح تغییر کردند. این موضوع به این معنی است که چیزی به بخش میکروسکوپی سطح پلاستیک حمله کرده است.»
دانشمندان معتقدند این حشرات قادر به هضم موم زنبور عسل و شکستن پیوندهای شیمیایی پلی اتیلن هستند و امیدوارند با تجزیه و تحلیل بیشتر این مطلب را اثبات کنند. گفته میشود که هر کشفی در این زمینه میتواند به ایجاد راه حلی تکنولوژیکی برای به حداقل رساندن ضایعات پلاستیکی کمک کند.
پلیاتیلن یکی از بیشترین پلاستیکهای مصرفی است و حدود ۴۰ درصد برای محصولات پلاستیکی استفاده شده در سراسر اروپا تقاضا دارد. در اروپا ۳۸ درصد پلاستیک مصرفی در محلهای دفن زباله رها میشود. بدین ترتیب ۴۰۰ سال طول می کشد تا پلاستیک تجزیه شود.