جهان پر از اسراری است که دانش کنونی ما را به چالش میکشد. اپک تایمز در بخش ماوراء دانش، داستانهایی از پدیدههای خارقالعاده را گرد آورده است تا به تصورات ما بال و پر دهد و راه را برای مسائل ممکنی که قبلاً انکار میشدند باز کند. آیا آنها واقعی هستند؟ تصمیم با خودتان است.
باستانشناسان آن را «خطوط نازکای» قزاقستان مینامند- بیشاز ۵۰ ژئوگلیف غولآسا (ژئوگلیف به معنای نشانههای نوشتاری یا هندسی کنده شده بر روی زمین است.) که با تپههای خاکی و چوب شکل گرفتهاند، در سراسر شما قزاقستان نقش بستهاند. آنها در انواع اشکال هندسی مثل صلیب، مربع، حلقه و حتی نماد «سواتسیکا» هستند. سواتسیکا، نمادی باستانی است که حداقل بهمدت ۱۲هزار سال از آن استفاده میشده است.
بهگزارش وبسایت اخبار علمی Live Science، ژئوگلیفها که دیدن آنها بر روی زمین بهسختی صورت میگیرد، اولینبار توسط برنامهی Google Earth مشاهده شد. از آن زمان به بعد، تیمی از باستانشناسان از دانشگاه «کستانی» قزاقستان و دانشگاه «ویلنیوس» در لیتوانی، ساختارهای غولآسایی را بااستفاده از عکسهای هوایی و رادارهای نافذ زمینی بررسی کردند.
نتایج آنها طیف وسیعی از اشکال مختلف که قطر آنها از ۹۰ تا ۴۰۰ متر میرسید و اکثراً از تپههای خاکی ساختهشده بودند آشکار ساخت؛ البته تنها یکی از آنها –سواتسیکا یا صلیب شکسته- از چوب ساخته شده بود. محققان هنوز نتوانستهاند قدمت دقیق آنها را مشخص کنند؛ اما ویژگیها و مشخصات آنها نشان میدهد که قدمتشان تقریباً به ۲۰۰۰ سال میرسد.
به گفتهی باستانشناسان «ایرنا شونینا» و «اندرو لاگوین»، «تنها یک چیز قابل تأیید است، اینکه ژئوگلیفها توسط انسانهای باستان ساخته شدهاند؛ اما چه کسی و با چه هدفی آنها را ساخته، هنوز یک معماست.»
سواتسیکا، نمادی است باستانی که در سراسر قارهی اروپا و آسیا یافت شده است. کلمهی سواتسیکا، یک کلمهی سانسکریت (آواستیکا) بهمعنای «سعادت»، «خوش شانسی» و «خوب بودن» است. با این وجود در کشورهای مختلف، نامهای متفاوتی از آن بهکار میرود؛ مثل «وان» در چین، «مانجی» در ژاپن، «فیلفوت» در انگلستان، «هاکنکروز» در آلمان یا «تتراسکلیون» در یونان. اما «پی. آر. سارکار»، محقق زبان سانسکریت در سال ۱۹۷۹ اظهار داشت که معنای عمیق آن «پیروزی ماندگار» است.
این اولینبار نیست که یک ژئوگلیف از نماد سواتسیکا یافت میشود؛ در اردن و نیومکزیکو نیز این نماد قبلاً دیده شده است؛ البته انواع دیگر ژئوگلیفها نیز در سراسر جهان مثل بریتانیا، برزیل و حتی جنوب غربی ایالات متحده یافت شده که توسط فرهنگهای مختلف ساخته شدهاند.
باوجود انبوهی از پژوهشهای انجام شده بر روی این ساختارها در جهان، هنوز هدف خلق آنها مخفی و در حد حدس و گمان باقی مانده است. برخی از دانشمندان معتقدند که این اشکال مربوط به آسمانهاست و به صور فلکی مربوط میشوند. برخی نیز بر این باورند که این خطوط مربوط به سفری زیارتی است و شخصی که قدم به میان آن میگذارد به مکان مقدسی وارد میشود. با اینوجود عقیدهی دیگری وجود دارد مبنیبر اینکه این خطوط به آب مربوط است؛ چیزی که برای زندگی حیاتی است اما در بیابان بهسختی یافت میشود و ممکن است نقشی در آیینهای مربوط به آب داشته باشند. کاوشهای باستانشناسی در ژئوگلیفهای قزاقستان، ساختارها و آتشدانهایی را نشان میدهد که مربوط به برگزاری مراسم مذهبی است.
اپکتایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر میشود.