Search
Asset 2

سویه جدید کووید۱۹ از آفریقای جنوبی: آن‌چه تاکنون درباره آن می‌دانیم

آفریقای جنوبی سویه جدیدی از کووید۱۹ یافته‌اند که به گفته آنان، ممکن است عامل افزایش اخیر در موارد ابتلا در این کشور بوده باشد که موجب نگرانی
(Corona Borealis Studio/Shutterstock)

دانشمندان آفریقای جنوبی سویه جدیدی از کووید۱۹ یافته‌اند که به گفته آنان، ممکن است عامل افزایش اخیر در موارد ابتلا در این کشور بوده باشد که موجب نگرانی کشورهای سراسر جهان از بابت انتشار این سویه شدیداً جهش‌یافته در دنیا شده است.

چندی پیش در آفریقای جنوبی روزانه ۲۰۰ مورد تاییدشده جدید مشاهده می‌شد اما اخیراً در روز پنج‌شنبه این آمار به طور ناگهانی به ۲،۴۶۵ مورد افزایش یافت. دانشمندان نمونه‌های شیوع‌یافته این ویروس را که عمدتاً در پرجمعیت‌ترین استان این کشور و خاستگاه شهر ژوهانسبورگ یعنی استان خائوتنگ متمرکز است، مورد مطالعه قرار داده و این سویه جدید را کشف کرده‌اند که B.1.1.529 نام دارد.

وزیر بهداشت جو فاهلا طی یک جلسه مطبوعاتی در روز پنج‌شنبه گفت: «این سویه جهش‌یافته بسیار نگران‌کننده است». فاهلا گفت جدیدترین سویه این ویروس عامل «افزایش تصاعدی» موارد ابتلا بوده است اما از آنجایی که تایید رابطه میان این دو به مدتی زمان نیاز دارد، کارشناسان همچنان در تلاش برای تایید این موضوع هستند.

در حال حاضر هیچ نشانه‌ای مبنی بر حضور این سویه در ایالات متحده وجود ندارد. اکثر موارد ابتلا کماکان در آفریقای جنوبی متمرکز هستند اما موارد ابتلا به این سویه همچنین در بوتسوانا، اسرائیل و هنگ کنگ در مسافرانی که از آفریقای جنوبی آمده‌اند، مشاهده شده است. بلژیک نیز روز جمعه از اولین مورد ابتلا به این سویه در کشور خبر داد.

دانشمند اهل آفریقای جنوبی، تولیو دِ اولیویرا در جریان جلسه مطبوعاتی روز پنج‌شنبه گفت سویه B.1.1.259 با دارا بودن بیش از ۳۰ موتاسیون در پروتئین‌های اسپایک خود که بسیار بیشتر از سویه دلتا است، «ظاهر منحصر بفرد»ی دارد. وقتی پروتئین‌های اسپایک به سلول‌های آلوده متصل ‌شوند، بالا بودن تعداد موتاسیون‌ها منجر به سهولت انتشار سویه در میان مردم می‌شود.

سویه B.1.1.529 مجموعاً دارای ۵۰ موتاسیون است. به گفته اولیویرا، این سویه در گیرنده ACE2 خود که امکان آلوده کردن سلول‌های انسانی را برای ویروس فراهم می‌آورد ۱۰ موتاسیون دارد در حالی‌که سویه بتا سه موتاسیون و سویه دلتا فقط دو موتاسیون در این گیرنده دارد.

رئیس کنسرسیوم ژنوم کووید۱۹ بریتانیا، پروفسور شارون پیکاک به رویترز گفت «این سویه سرایت‌پذیری بیشتری دارد» اما «بسیاری از موتاسیون‌های یافت‌شده در آن عملاً ناشناخته هستند». او در ادامه گفت آفریقای جنوبی به سرعت در حال انجام تحقیقات در این زمینه است اما تکمیل این تحقیقات چندین هفته طول خواهد کشید.

ویروس‌شناس دانشگاه وارویک، لارنس یانگ به اسوشیتد پرس گفت هرچند این سویه در حال حاضر فقط در بخش‌هایی از آفریقای جنوبی مشاهده شده است، اما «ظاهراً به سرعت در حال انتشار است». به گفته پروفسور ریچارد لِسِلز از دانشگاه کوازولو-ناتال در آفریقای جنوبی، این سویه جدید از این حیث که مستعد گذر از سد ایمنی بدن است، به سویه‌های دلتا و لامبادا شباهت دارد.

لسلز گفت: «تمامی این موارد ما را از این بابت نگران کرده‌اند که شاید این سویه علاوه بر سرایت‌پذیری بهتر که باعث سهولت در پخش آن می‌شود، احتمال دارد بتواند از بخشی‌هایی از سیستم ایمنی و محافظتی که سیستم ایمنی بدن ما دارد، عبور کند».

اکثر موارد ابتلا در افراد جوان مشاهده شده است. به گفته فاهلا، در حال حاضر تنها ۲۵ درصد از افراد بین ۱۸ تا ۳۴ سال در کشور واکسینه شده‌اند.

جدیدترین سویه این ویروس همچون سویه آلفا ممکن است در بدن یک فرد دچار نقص ایمنی که بدن وی نتوانسته ویروس را در زمان مناسب نابود کند و آن را از نظر ژنتیکی تغییر داده است، پدید آمده باشد.

مقامات آمریکا به مدیریت دکتر آنتونی فائوچی برای سنجش وخامت وضعیت و کسب اطلاعات بیشتر درباره این سویه با همتایان خود در آفریقای جنوبی در حال گفتگو هستند. همچنان مشخص نیست که آیا ایالات متحده محدودیت سفر اعمال خواهد کرد یا خیر.

متخصص بیماری‌های مسری از دانشگاه مینسوتا، دکتر مایکل استرهولم به اسوشیتد پرس گفت حتی در صورت اعمال محدودیت، ویروس‌ها همچنان راهی برای پخش می‌یابند و دیر یا زود به خاک کشور می‌رسند.

به گفته دکتر استرهولم: «بارها نشان داده‌ایم که اگر سویه‌ای در نقطه‌ای از جهان پدیدار شود، می‌توانید مطمئن باشید که به تمام دنیا خواهد رسید».

مسافران آفریقای جنوبی، بوتسوانا، نامیبیا، زیمباوه، لسوتو، اسواتینی (سوازیلند سابق) باید هنگام ورود به بریتانیا به مدت ۱۰ روز خود را قرنطینه کنند. اتحادیه اروپا در حال بررسی توقف تمامی پروازها از آفریقای جنوبی است.

هند دستور آزمایش و غربالگری کامل تمامی مسافران از مبدا آفریقای جنوبی، بوتسوانا و هنگ کنگ را صادر کرده است. ژاپن نیز بر سفر از کشورهای آفریقای جنوبی محدودیت اعمال کرده است.

سازمان بهداشت جهانی به منظور آگاهی از وخامت شیوع این سویه جدید و امکان استفاده از حروف الفبای یونانی برای نامگذاری آن، جلسه‌ای با متخصصان برگزار کرده است.

به گزارش ای‌بی‌سی نیوز مدیر فنی سازمان بهداشت جهانی در زمینه کووید۱۹، ماریا ون کرخو روز پنج‌شنبه طی گفتگویی در فضای مجازی گفت: «فعلاً اطلاعات زیادی در این‌باره نداریم. می‌دانیم که این سویه موتاسیون‌های بسیار زیادی دارد و نگرانی‌مان از این بابت است که تعداد بسیار بالای موتاسیون‌ها می‌تواند بر نحوه رفتار ویروس اثر بگذارد».

مطالب دیگر:

آمریکا در برابر حملات الکترومغناطیسی دشمنانی همچون چین و کره شمالی آسیب‌پذیر است

دومین سفر غیرمنتظره هیئت نمایندگان آمریکا در ماه جاری به تایوان

رئیس سازمان بهداشت جهانی نگران «احساس امنیت کاذب» از واکسن‌ها است

اخبار مرتبط

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی