Search
Asset 2

چرا آمارهای اقتصادی چین قابل اعتماد نیست؟

"اوراق بهادار" و" قیمت سهام
واکنش یک سرمایه‎گذار پس‎از تماشای قیمت‎های سهام در یک شرکت اوراق بهادار در فیویانگ، مرکز استان آنهویی چین، ۱۹ ژانویه ۲۰۱۵. (STR/AFP/Getty Images)


"اوراق بهادار" و" قیمت سهام
واکنش یک سرمایه‎گذار پس‎از تماشای قیمت‎های سهام در یک شرکت اوراق بهادار در فیویانگ، مرکز استان آنهویی چین، ۱۹ ژانویه ۲۰۱۵. (STR/AFP/Getty Images)

 

سال‎هاست که سئوالاتی در‌خصوص آمارهای اقتصادی چین مطرح است- اما این‎که یک مقام ارشد حسابرسی در چین  در مورد آن صحبت کند، جای تعجب دارد.

«دونگ داشنگ»، معاون حسابرسی سابق در دفتر ملی حسابرسی و بازرسی چین و عضو کنفرانس مشورتی سیاسی خلق چین (CPPCC)، نهادی مشورتی و تا حد زیادی تزئینی، در نشست چهارم مارس این کنفرانس اظهارات جسورانه‎ای اظهار کرده است.

این کنفرانس هر ساله در پکن و به‎همراه قانون‎گذاران کنگره‎ی خلق چین برگزار می‎شود.

یک جوش‎کار در یک سایت ساختمانی در پکن، ۱۳ مارس ۲۰۰۷. یک مقام سابق حسابرسی و بازرسی چین، به‎تازگی بر گستردگی داده‎های جعلی اقتصادی اذعان کرد. (Peter Parks/AFP/Getty Images)

تأیید دونگ به وجود آمارهای دروغین اقتصادی شایع در چین، به احتمال زیاد با حرکت عمومی مقامات چین در تعدیل انتظارات در سرعت رشد اقتصادی آینده‎ی چین در‎ارتباط است. این حرکت همراه‎ با رهنمودهای محتاطانه‎ای است در‎خصوص تصویر واقعی اقتصاد چین و در جست‎و‎جوی راهی است برای کم‎رنگ کردن این موضوع که چین دومین کشور اقتصادی جهان است.

به گفته‌ی دونگ، «بسیاری از این اعداد آبکی هستند»؛ به این معنی که جعلی و یا اغراق‌آمیزند. وی افزود، دامنه‎ی این ارقام بسیار گسترده است، از آن جمله می‌توان به نرخ رشد تولید ناخالص داخلی، درآمدهای مالیاتی، آمارهای اعتباری، آمارهای صادرات و واردات و … اشاره کرد.

آمارهای رسمی چین می‎گویند که نرخ رشد تولید ناخالص داخلی (GDP)، ۷.۴ درصد در سال ۲۰۱۴ بوده است؛ که پایین‎ترین میزان در ۲۴ سال گذشته است. با این وجود، دونگ اظهار داشت که این ارقام بازهم از حقیقت بسیار دور است، اما «نسبت به آمارهای ارائه شده در سال‎های گذشته واقعی‎تر به‎نظر می‎رسد.»

تعدادی از اقتصاددانان اظهار داشته‎اند که نرخ رشد واقعی چین در طول چند سال گذشته ممکن است تنها حدود ۴ درصد باشد که این رقم هنوز هم با کاهش سرمایه‎گذاری، پایین‎تر خواهد آمد.

دونگ خاطر نشان کرد که وی گفت‎وگوهایی با مقامات سراسر کشور داشته که مسئول نشان دادن آمار و ارقام اقتصادی در جهت تبلیغات مثبت رژیم هستند.

دونگ آن‎چه را که از یکی از مقامات محلی شنیده بود، بازگو کرد: «در سال‎های گذشته، آمار و ارقام بیش‌از اندازه بالا رفته بودند. اگر آن‌ها را به یک باره پایین بیاورید مثل شیرجه زدن از روی یک صخره است. بنابراین آن‎ها را باید به‎تدریج و سال به سال پایین بیاوریم تا قابل هضم باشند.»

با توجه به این‎که رشد اقتصادی چین و برداشتی که از آن شده، قبل‎از هر چیز، یکی از وظایف مهم سیاسی حزب کمونیست برای چند دهه‌‌‏ی گذشته بوده است، جای تعجبی ندارد که آمارهای اقتصادی جعلی باشند. حزب تا حد زیادی مشروعیت خود را بر توسعه‎ی اقتصادی موفق بنا نهاده، به این معنی که مقامات محلی سیاست‎هایی مبنی‎بر افزایش ارقام تولید ناخالص داخلی حتی اگر از لحاظ اقتصادی سازنده نباشند، اتخاذ کرده‎اند. همچنین مقامات محلی در بسیاری موارد بر این باور بودند که آمار و ارقام باید دست‎کاری شوند و حکایت‎های بسیاری از تهدید شرکت‌ها در ارسال و ثبت تنها ارقام «مناسب و خوب» وجود دارد.

بسیاری از این آمارها، دروغین هستند.  «دونگ داشنگ»، معاون حسابرسی سابق در دفتر ملی حسابرسی و بازرسی چین

اظهارات دونگ، اولین اعتراف یکی‎از مقامات چین مبنی‎بر جعلی بودن آمار و ارقام اقتصادی به‌صورت علنی است. اگرچه بسیاری از اقتصاددانان غربی (و بسیاری از چینی‌ها) از مدت‌ها قبل به این آمار و ارقام با شک و تردید می‎نگریستند، با این وجود مهم‎ترین حکایتی که دلالت بر دروغین بودن اعداد داخلی دارد، اظهارات «لی که چیانگ»، نخست‎وزیر چین پیش‎از به‎دست آوردن این مقام است که به سفیر ایالات متحده در سال ۲۰۰۷ گفته بود، آمارهای تولید ناخالص داخلی چین «ساختگی و غیرقابل اعتماد» هستند. اظهارات لی که در آن زمان رئیس حزب در « استان لیائونینگ» بود، در یادداشت‎های یکی از دیپلمات‎های ایالات متحده ثبت شده بود و در سال ۲۰۱۰ توسط «ویکی لیکس» عمومی شد. مشخص شد که منظور لی، آمارهای مربوط به برق و الکتریسته و حمل و نقل ریلی به عنوان متغیرهای تقریبی بهتر در رشد اقتصادی بوده است.

یک سرما‎گذار در‎حال عبور از مقابل شاخص سهام یک شرکت اوراق بهادار در ووهان چین. (Peter Parks/AFP/Getty Images)

به‎تازگی، دیگر ابعاد آمارهای چین مورد سئوال قرار گرفته است؛ از آن جمله می‎توان به این موضوع که رشد اقتصادی چین به‌طور متوسط در سه دهه‎ی گذشته، هر ساله ۱۰ درصد افزایش داشته است که سریع‌ترین اقتصاد روبه رشد در سال‌های اخیر بوده است.

در مقاله‎ای که سال گذشته منتشر شد، «هری وو»، اقتصاددان و مشاور ارشد یک گروه تحقیقاتی مستقر در نیویورک، تخمین زد که رشد اقصادی چین احتمالاً به‎طور متوسط از سال ۱۹۷۸ تا ۲۰۱۲هر ساله، ۷.۲ درصد و کمتر از تایوان و ژاپن بوده است.

پیش از آن در ماه فوریه، «شی هوا»، خبرگزاری دولتی چین، گزارش داد که آمارهای اقتصادی دروغین درمیان دولت‎های محلی شایع است. به‌منظور تقویت چشم‎انداز سیاسی رهبران محلی – که ترفیع آن‌ها به میزان رشد اقتصادی بستگی دارد- داده‎های تولید توسط مقامات بالاتر، روبه بالا تنظیم می‌شوند و حتی درآمد‎های شرکت‎هایی که خیلی پیش‌تر ورشکسته شده‎اند نیز محاسبه می‌شود.

شین هوا می‎گوید: «دولت‎های محلی چین، ارقام تولیدات صنعتی خود را به بازی گرفته‎اند.»

اپک تایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر می‎‌‏شود.

اخبار بیشتر

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی