سالهاست که سئوالاتی درخصوص آمارهای اقتصادی چین مطرح است- اما اینکه یک مقام ارشد حسابرسی در چین در مورد آن صحبت کند، جای تعجب دارد.
«دونگ داشنگ»، معاون حسابرسی سابق در دفتر ملی حسابرسی و بازرسی چین و عضو کنفرانس مشورتی سیاسی خلق چین (CPPCC)، نهادی مشورتی و تا حد زیادی تزئینی، در نشست چهارم مارس این کنفرانس اظهارات جسورانهای اظهار کرده است.
این کنفرانس هر ساله در پکن و بههمراه قانونگذاران کنگرهی خلق چین برگزار میشود.
تأیید دونگ به وجود آمارهای دروغین اقتصادی شایع در چین، به احتمال زیاد با حرکت عمومی مقامات چین در تعدیل انتظارات در سرعت رشد اقتصادی آیندهی چین درارتباط است. این حرکت همراه با رهنمودهای محتاطانهای است درخصوص تصویر واقعی اقتصاد چین و در جستوجوی راهی است برای کمرنگ کردن این موضوع که چین دومین کشور اقتصادی جهان است.
به گفتهی دونگ، «بسیاری از این اعداد آبکی هستند»؛ به این معنی که جعلی و یا اغراقآمیزند. وی افزود، دامنهی این ارقام بسیار گسترده است، از آن جمله میتوان به نرخ رشد تولید ناخالص داخلی، درآمدهای مالیاتی، آمارهای اعتباری، آمارهای صادرات و واردات و … اشاره کرد.
آمارهای رسمی چین میگویند که نرخ رشد تولید ناخالص داخلی (GDP)، ۷.۴ درصد در سال ۲۰۱۴ بوده است؛ که پایینترین میزان در ۲۴ سال گذشته است. با این وجود، دونگ اظهار داشت که این ارقام بازهم از حقیقت بسیار دور است، اما «نسبت به آمارهای ارائه شده در سالهای گذشته واقعیتر بهنظر میرسد.»
تعدادی از اقتصاددانان اظهار داشتهاند که نرخ رشد واقعی چین در طول چند سال گذشته ممکن است تنها حدود ۴ درصد باشد که این رقم هنوز هم با کاهش سرمایهگذاری، پایینتر خواهد آمد.
دونگ خاطر نشان کرد که وی گفتوگوهایی با مقامات سراسر کشور داشته که مسئول نشان دادن آمار و ارقام اقتصادی در جهت تبلیغات مثبت رژیم هستند.
دونگ آنچه را که از یکی از مقامات محلی شنیده بود، بازگو کرد: «در سالهای گذشته، آمار و ارقام بیشاز اندازه بالا رفته بودند. اگر آنها را به یک باره پایین بیاورید مثل شیرجه زدن از روی یک صخره است. بنابراین آنها را باید بهتدریج و سال به سال پایین بیاوریم تا قابل هضم باشند.»
با توجه به اینکه رشد اقتصادی چین و برداشتی که از آن شده، قبلاز هر چیز، یکی از وظایف مهم سیاسی حزب کمونیست برای چند دههی گذشته بوده است، جای تعجبی ندارد که آمارهای اقتصادی جعلی باشند. حزب تا حد زیادی مشروعیت خود را بر توسعهی اقتصادی موفق بنا نهاده، به این معنی که مقامات محلی سیاستهایی مبنیبر افزایش ارقام تولید ناخالص داخلی حتی اگر از لحاظ اقتصادی سازنده نباشند، اتخاذ کردهاند. همچنین مقامات محلی در بسیاری موارد بر این باور بودند که آمار و ارقام باید دستکاری شوند و حکایتهای بسیاری از تهدید شرکتها در ارسال و ثبت تنها ارقام «مناسب و خوب» وجود دارد.
بسیاری از این آمارها، دروغین هستند. «دونگ داشنگ»، معاون حسابرسی سابق در دفتر ملی حسابرسی و بازرسی چین
اظهارات دونگ، اولین اعتراف یکیاز مقامات چین مبنیبر جعلی بودن آمار و ارقام اقتصادی بهصورت علنی است. اگرچه بسیاری از اقتصاددانان غربی (و بسیاری از چینیها) از مدتها قبل به این آمار و ارقام با شک و تردید مینگریستند، با این وجود مهمترین حکایتی که دلالت بر دروغین بودن اعداد داخلی دارد، اظهارات «لی که چیانگ»، نخستوزیر چین پیشاز بهدست آوردن این مقام است که به سفیر ایالات متحده در سال ۲۰۰۷ گفته بود، آمارهای تولید ناخالص داخلی چین «ساختگی و غیرقابل اعتماد» هستند. اظهارات لی که در آن زمان رئیس حزب در « استان لیائونینگ» بود، در یادداشتهای یکی از دیپلماتهای ایالات متحده ثبت شده بود و در سال ۲۰۱۰ توسط «ویکی لیکس» عمومی شد. مشخص شد که منظور لی، آمارهای مربوط به برق و الکتریسته و حمل و نقل ریلی به عنوان متغیرهای تقریبی بهتر در رشد اقتصادی بوده است.
بهتازگی، دیگر ابعاد آمارهای چین مورد سئوال قرار گرفته است؛ از آن جمله میتوان به این موضوع که رشد اقتصادی چین بهطور متوسط در سه دههی گذشته، هر ساله ۱۰ درصد افزایش داشته است که سریعترین اقتصاد روبه رشد در سالهای اخیر بوده است.
در مقالهای که سال گذشته منتشر شد، «هری وو»، اقتصاددان و مشاور ارشد یک گروه تحقیقاتی مستقر در نیویورک، تخمین زد که رشد اقصادی چین احتمالاً بهطور متوسط از سال ۱۹۷۸ تا ۲۰۱۲هر ساله، ۷.۲ درصد و کمتر از تایوان و ژاپن بوده است.
پیش از آن در ماه فوریه، «شی هوا»، خبرگزاری دولتی چین، گزارش داد که آمارهای اقتصادی دروغین درمیان دولتهای محلی شایع است. بهمنظور تقویت چشمانداز سیاسی رهبران محلی – که ترفیع آنها به میزان رشد اقتصادی بستگی دارد- دادههای تولید توسط مقامات بالاتر، روبه بالا تنظیم میشوند و حتی درآمدهای شرکتهایی که خیلی پیشتر ورشکسته شدهاند نیز محاسبه میشود.
شین هوا میگوید: «دولتهای محلی چین، ارقام تولیدات صنعتی خود را به بازی گرفتهاند.»
اپک تایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر میشود.