رئیس بخش زلزلهشناسی و خطرپذیری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی جمهوری اسلامی با اشاره به کاهش منابع آب زیرزمینی، هشدار داد که فرونشست زمین به یک بحران ملی تبدیل شده و ۴۰۰ شهر ایران را در معرض تهدید جدی قرار داده است.
علی بیتاللهی، در گفتگو با خبرگزاری مهر گفت: «از اوایل دهه ۵۰ این مشکل آغاز شده و از دهه ۷۰، با کاهش ناگهانی منابع آب زیرزمینی، شدت آن افزایش پیدا کرده است.»
بیتاللهی ادامه داد: «تاکنون حدود ۱۴۰ میلیارد متر مکعب از منابع آب زیرزمینی کشور از دست رفته است. این کاهش سطح آب باعث فشرده شدن لایههای خاک و فرونشست زمین شده که یکی از دلایل اصلی آن افزایش تعداد چاههای آب است که به حدود یک میلیون حلقه میرسد.»
او با اشاره به وسعت گسترده این بحران در سطح کشور، گفت: «تمامی استانهای ایران با فرونشست زمین مواجه هستند. استان کرمان بیشترین وسعت این پدیده را تجربه کرده و استانهای البرز، تهران، اصفهان، خراسان رضوی، فارس و حتی استانهای پربارش مانند گلستان و مازندران نیز تحت تأثیر این بحران قرار دارند. تنها استان گیلان در این زمینه شدت کمتری داشته است.»
رئیس بخش زلزلهشناسی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی هشدار داد که بیش از ۴۰۰ شهر ایران، از جمله کلانشهرهایی چون تهران، اصفهان، مشهد و شیراز، در مناطق پرخطر فرونشست قرار دارند. علاوه بر این، زیرساختهای حیاتی کشور از جمله جادهها، خطوط ریلی، انتقال نفت و گاز و شریانهای برق نیز در معرض آسیب جدی قرار دارند.
بیتاللهی در ادامه تأکید کرد: کشورهای دیگر که با این مشکل مواجه بودهاند، توانستهاند نرخ فرونشست را به صفر برسانند. اما عدم پیگیری و اقدامات مؤثر در ایران، این پدیده را به یکی از چالشهای جدی و مداوم تبدیل کرده است.
در همین زمینه، رئیس سازمان مدیریت بحران کشور در مردادماه امسال نیز با هشدار درباره پیامدهای فرونشست زمین در مناطق شهری، تأکید کرد که عواقب این پدیده غیرقابل بازگشت خواهد بود.