Search
Asset 2

جمهوری اسلامی پس از آغاز «روز دی اقتصادی» آمریکا وعده تلافی داد

جمهوری اسلامی پس از آنکه ایالات متحده از کارزار گسترده تحریمی موسوم به «روز دی اقتصادی» رونمایی کرد، وعده داد علیه آمریکا تلافی کند.
بیلبورد ضدآمریکایی در تهران ۲۴ اوت ۲۰۲۶.(AFP via Getty Images)

جمهوری اسلامی پس از آنکه ایالات متحده از کارزار گسترده تحریمی موسوم به «روز دی اقتصادی» رونمایی کرد، وعده داد علیه آمریکا تلافی کند.

علی مدنی‌زاده، وزیر اقتصاد جمهوری اسلامی گفت: «دفاع ما دیگر پدافندی نیست.دشمنان منتظر حمله باشند.» این اظهارات پس از آن مطرح شد که ایالات متحده اعلام کرد تمامی شریان‌های اقتصادی را که تهران را سرپا نگه می‌دارند، قطع خواهد کرد.

تازه‌ترین دور تشدید تنش‌ها در ۲۴ اوت (دوم شهریور) رخ داد؛ زمانی که اسکات بسنت، وزیر خزانه‌داری آمریکا، از «عملیات طرد اقتصادی» برای قطع شریان‌های اقتصادی تهران خبر داد؛ این عملیات نه تنها برای جمهوری اسلامی بلکه پیامدهایی علیه شرکای تجاری جمهوری اسلامی از جمله چین در پی دارد.

در واکنش، وزیر امور اقتصادی و دارایی جمهوری اسلامی، روز دوشنبه گفت ایران برای تحریم‌های آمریکا کاملا آماده است.

او به تلویزیون دولتی گفت: «طبیعتا دشمنان قصد دارند یک حمله تروریستی اقتصادی علیه ما انجام دهند، اما ما نیز ابزارهای خودمان را داریم و بلدیم چگونه بازی کنیم. دفاع ما دیگر آن‌قدرها هم تدافعی نیست. دشمنان منتظر حمله باشند.»

او افزود که نه چین و نه روسیه اقدامات آمریکا را «نپذیرفته‌اند.»

حسین محبی، سخنگوی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز تهدید کرد که اگر زیرساخت‌های ایران هدف قرار گیرد، ضربات سنگینی به منافع حیاتی آمریکا و گلوگاه‌های انرژی وارد خواهد شد.

محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی گفت ایالات متحده «در موقعیت اقتصادی‌ای نیست که بتواند روابط خود با دیگر کشورها را بیش از این محدود کند.»

او افزود شرکای تجاری جمهوری اسلامی «هم در رسانه‌ها و هم از طریق پیام‌هایی که برای ما فرستاده‌اند، به‌صراحت اعلام کرده‌اند که این اظهارات (فشار اقتصادی آمریکا)  را در هیچ‌جا ملاک عمل قرار نمی‌دهند.»

بسنت روز دوشنبه اعلام کرد که یک «روز دی اقتصادی» در انتظار جمهوری اسلامی است.

او در پستی در شبکه اجتماعی ایکس در ۲۴ اوت نوشت: «هدف ما قطع تک‌تک شریان‌های اقتصادی است که این رژیم مستبد را سرپا نگه می‌دارند، تا زمانی که تهران تنها بماند.»

بسنت گفت هر «نهادی که از طرف حکومت ایران به پول‌شویی کمک کند، از نظام دلار آمریکا حذف خواهد شد.»

او هشدار داد کسانی که در کنار ایالات متحده بایستند، «از مزایای شراکت با ما بهره‌مند خواهند شد»، اما کسانی که «خود را به رژیم ایران گره بزنند» باید در انتظار انزوای اقتصادی گسترده باشند.

اقدامات «روز دی اقتصادی» دولت ترامپ علیه تهران یک روز پس از آن اعلام شد که جمهوری اسلامی در ۲۳ اوت تهدید کرد نفتکش‌هایی را که به ادعای حکومت، مقررات عبور از تنگه هرمز را نقض کرده‌اند، جریمه یا توقیف خواهد کرد.

در چارچوب تشدید محدودیت‌های جمهوری اسلامی علیه نفتکش‌های تجاری در این تنگه، «سازمان تنگه خلیج فارس» روز یکشنبه هشدار داد کشتی‌هایی که با شناورهای تحت محدودیت این نهاد اقدام به انتقال کشتی‌به‌کشتی یا انتقال محموله کنند، به فهرست کشتی‌های متخلف اضافه خواهند شد.

این نهاد تازه‌تاسیس جمهوری اسلامی همچنین هشدار داد کشتی‌هایی که خواستار حذف نام خود از فهرست «شناورهای متخلف» هستند، باید درخواست و توضیحات خود را ارائه کنند.

جمهوری اسلامی و ایالات متحده در ۱۷ ژوئن یک توافق موقت با هدف پایان دادن به جنگی امضا کردند که در اواخر فوریه با حملات آمریکا و اسرائیل به ایران آغاز شده بود، اما به نظر می‌رسد تفاهم‌نامه اسلام‌آباد شکست خورده است.

جنگ لفظی میان دو طرف همچنان ادامه دارد؛ این در حالی است که پاکستان، به‌عنوان میانجی، اعلام کرده است در تازه‌ترین دور مذاکرات طرف پاکستانی با تهران «پیشرفت قابل‌توجهی» حاصل شده است. مقام‌های پاکستانی روز سه‌شنبه این موضوع را اعلام کردند.

محسن نقوی، وزیر کشور پاکستان که عاصم منیر، فرمانده ارتش این کشور را در سفر به تهران همراهی می‌کرد، در پستی در شبکه اجتماعی ایکس در ۲۴ اوت نوشت: «رئیس‌جمهور ایران دیدگاه‌ها و نگرانی‌های دولت خود را صریحا مطرح کرد و ما گفت‌وگویی بسیار سازنده درباره مسائل مورد بحث داشتیم.»

او افزود: «پیشرفت قابل‌توجهی حاصل شد و این دیدار با حال‌وهوایی بسیار مثبت به پایان رسید.»

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، ۲۱ اوت به خبرنگاران گفت معتقد است جمهوری اسلامی آماده دستیابی به توافق است، اما هرگونه توافق باید شامل شروطی باشد که برای ایالات متحده قابل قبول باشد؛ موضوعی که او پیش‌تر گفته بود به این معناست که تهران نباید اجازه دستیابی به سلاح هسته‌ای را داشته باشد.

ترامپ گفت: «آن‌ها خیلی دوست دارند توافق کنند، اما به نظر من هنوز آمادگی امضای توافق درست نیستند.»

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی