مسعود پزشکیان روز چهارشنبه دوم آبان ۱۴۰۳ در دیدار با شی جینپینگ، رهبر حزب کمونیست چین، گفت: «من شخصاً بر گسترش روابط با چین نظارت دارم و به همکارانم در رفع موانع احتمالی کمک خواهم کرد.»
به گزارش ایرنا، در این دیدار که در حاشیه اجلاس بریکس برگزار شد پزشکیان ضمن برشمردن چین بهعنوان مهمترین شریک تجاری ایران، گفت: «ارتباطات ما باید بر اساس یک برنامه مشخص و در چارچوب کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی با هدف برد-برد دنبال شود. این نوع تعامل به تعمیق مناسبات منجر خواهد شد.»
در این دیدار، رهبر حزب کمونیست چین نیز بر تقویت روابط و اعتماد متقابل تأکید کرد و گفت: «روابط دوستانه با ایران برای ما ارزشمند است و آمادهایم با طرف ایرانی از منافع مشترک دو کشور دفاع کنیم. این نخستین ملاقات ماست و معتقدم میتوانیم همکاریها و روابط فیمابین را گسترش دهیم.»
دیدار پزشکیان با پوتین و مودی
پزشکیان در حاشیه اجلاس بریکس با رئیسجمهوری روسیه و نخستوزیر هند نیز دیدار کرد.
او در شبکه اجتماعی ایکس درباره دیدار خود با ولادیمیر پوتین نوشت: «در دیدار با رئیس جمهور روسیه، آقای ولادیمیر پوتین، ضمن تشکر از میزبانی شایسته این دور از اجلاس بریکس، درباره اجرایی کردن توافقنامه فیمابین، افزایش تعاملات اقتصادی و مسائل امنیتی منطقه و جهان گفتگو کردیم.»
وی همچنین درباره دیدار با نخستوزیر هند، نارندرا مودی، نوشت: «درباره لزوم گسترش همکاریهای دو کشور ایران و هند با هدف ایجاد رفاه و امنیت برای دو کشور و منطقه، همچنین ایده ایجاد یک شبکه ارتباطی میان کشورهای منطقه توافقات خوبی داشتیم که نتایج آن در اقتصاد دو کشور نمایان خواهد شد.»
رئیسجمهور ایران در سخنرانی خود در اجلاس بریکس در روز چهارشنبه، ۲۳ اکتبر از اعضای بریکس خواست که از تمام امکانات جمعی و انفرادی خود برای پایان دادن به جنگ در لبنان و غزه و کاهش تنش در خاورمیانه تلاش کنند.
عنوان اختصاری بریک در سال ۲۰۰۱ توسط جیم اونیل، اقتصاددان ارشد گلدمن ساکس، در یک مقاله پژوهشی مطرح شد که روی پتانسیل بالای رشد برزیل، روسیه، هند و چین در قرن جاری تأکید داشت.
مقامات روسیه، هند و چین دیدارهای رسمیتری برگزار کردند و درنهایت برزیل، آفریقای جنوبی، مصر، اتیوپی، ایران و امارات متحده عربی به این جمع اضافه شدند. عربستان سعودی هنوز بهطور رسمی به این جمع ملحق نشده است.
براساس دادههای صندوق بینالمللی پول، پیشبینی میشود که سهم بریکس از تولید ناخالص داخلی جهانی تا پایان دهه جاری به ۳۷ درصد برسد. این درحالی است که سهم هفت اقتصاد بزرگ غربی (گروه هفت) از ۳۰ درصد در سال جاری به حدود ۲۸ درصد کاهش خواهد یافت.
روسیه در پی متقاعد کردن کشورهای بریکس است تا یک پلتفرم جایگزین برای مبادلات مالی بینالمللی ایجاد کنند که از تحریمهای غرب نیز مصون بمانند.