
جدیدترین بررسیهای وزارت بهداشت افغانستان نشان میدهد، ۴۰.۹ درصد از کودکان این کشور دچار سوء تغذیهی هستند.
طبق گزارش مقامات وزارت بهداشت/صحت افغانستان، در بررسیهای قبلی که مربوط به سال ۲۰۰۴ بود، سوء تغذیهی کودکان افغان ۶۰.۵ درصد اعلام شده بود که ارزیابی فعلی از بهبود وضعیت تغذیهی کودکان و کاهش بیماری تغذیهی حدود یک میلیون کودک در این کشور حکایت دارد.
این بررسی با همکاری مالی صندوق ملل متحد برای کودکان ( یونیسف)، در ۳۴ ولایت افغانستان و در ۳۰ بخش هر ولایت انجام شد و در هربخش ۱۸ خانواده تحت ارزیابی قرار گرفتند.
بهگفتهی «توفیق مشال»، یکی از مقامات این وزارتخانه، آمار سوء تغذیه در ۲۰ ولایت کشور بالاتر از سایر ولایاتی بوده که بیشتر در مناطق شمال، شمالشرق و مرکز افغانستان هستند.
«ثریا دلیل» وزیر بهداشت افغانستان هم میگوید که ۴۵ درصد مرگ و میر کودکان با شرایط تغذیهی آنها ارتباط نزدیک دارد و درصورت بهبود وضعیت تغذیهی آنان، هر ساله ۲۵۰ هزار کودک از مرگ نجات مییابند.
خانم دلیل همچنین افزود: «وضعیت تغذیهی کودکان بر میزان یادگیری آنها در کودکی و قدرت کار و بازدهی اقتصادیشان در بزرگسالی تأثیر مستقیم دارد و مطالعات جهانی نشان میدهد که در بزرگسالی، کودکان مبتلا به سوء تغذیه درآمدشان ۱۷ درصد کمتر از بقیه است. به این ترتیب سوء تغذیهی کودکان، رشد اقتصادی هر کشوری را ۸ درصد کاهش میدهد.»
بنابر این گزارش، طی ۱۰ سال اخیر سوء تغذیهی زنان میانسال، کم وزنی، کم خونی، کمبود آهن و کمبود آیودین هم بهبود قابل توجهی داشته، اما درمقابل وضعیت «سوء تغذیهی حاد» در افغانستان روبه وخامت گذاشته است.
ارزیابیها نشان میدهد، سوء تغذیهی حاد در این کشور از ۷.۴ درصد به ۹.۵ درصد رسیده که بهگفتهی خانم دلیل عواملی همچون جنگ، بلایای طبیعی، خشکسالی و شیوع برخی بیماری در این افزایش نقش مؤثری داشتهاند.
مقامات وزارت بهداشت افغانستان امیدوارند، بتوانند با بهرهگیری از نتایج این بررسی برنامهریزیها و اقدامات مؤثرتری درجهت بهبود تغذیهی عمومی این کشور انجام دهند.
اپکتایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر میشود.