Search
Asset 2

کارشناسان: آمریکا در بحبوحه خطرات فزاینده امنیتی آماده جنگیدن نیست

متخصصان دفاعی بر تهدیدات کوتاه‌مدت در قبال امنیت ملی آمریکا تأکید دارند.
سربازان آمریکایی در نزدیکی پرتابگرهای موشکی زمین به هوای پاتریوت در گردان پدافند ۳۷ تیپ موشکی سوم ورشو، سوخاچو، لهستان، ۱۸ دسامبر ۲۰۲۴. (Wojtek Radwanski/AFP via Getty Images)

متخصصان دفاعی بر تهدیدات کوتاه‌مدت در قبال امنیت ملی آمریکا تأکید دارند.

به گفته تحلیلگران دفاعی و منابع آگاه، آمریکا به اندازه کافی برای یک جنگ عظیم آمادگی ندارد. این درحالی است که به دلیل وجود فناوری‌های جدید، دسترسی بیشترِ عوامل شرور به تسلیحات پیشرفته و تشدید تنش‌های ژئوپلیتیکی، ریسک وقوع جنگ رو به افزایش است.

کارشناسان امنیتی، راهبرد دفاع ملی کنونی آمریکا را که در سال ۲۰۲۲ تنظیم شده «منسوخ» می‌دانند و می‌گویند که این کشور به شکل خطرناکی آمادگی درگیری مستقیم با کشورهای برخوردار از نیروهای امنیتی قدرتمند مانند چین و روسیه را ندارد.

بخش تحقیقات و امنیت ملی مؤسسه رَند در گزارش سال ۲۰۲۴ خود بر این مسئله تأکید کرد.

در این گزارش آمده است که تهدیدات کنونی علیه آمریکا جدی‌ترین و چالش‌برانگیزترین تهدیداتی است که این کشور از سال ۱۹۴۵ با آن‌ها مواجه شده و احتمال وقوع یک جنگ فراگیر کوتاه‌مدت را نیز شامل می‌شود.

در این گزارش همچنین به افزایش شراکت چین، روسیه، ایران و کره شمالی به‌عنوان بخشی از دلیل تشدید درگیری و باز شدن پای آمریکا به «جنگ چندجانبه یا جهانی» اشاره شده است.

آمریکا در نقشه‌های نظامی خود برای جنگی با این مقیاس برنامه‌ریزی نکرده است.

از این گذشته، عدم آمادگی ارتش آمریکا را هم باید به این مسئله اضافه کنید که دیوان محاسبات ایالات متحده به آن اشاره کرده است.

دیوان محاسبات در وبسایت خود اعلام کرد که دو دهه جنگ مستمر باعث شده که آمادگی نیروهای مسلح آمریکا تقلیل پیدا کند.

دیوان محاسبات می‌گوید ارتش آمریکا با چالش‌های قریب‌الوقوع از جمله نوسازی تجهیزات، تعمیر و نگهداری، بودجه واقع‌بینانه و خستگی نیروها دست‌و‌پنجه نرم می‌کند.

فرماندهی آموزش و دکترین ارتش آمریکا در سال ۲۰۲۴ چشم‌انداز ۱۰ ساله خود را به‌روزرسانی کرد تا «چالش‌های خطرناک و روزافزونی» را که در زمینه آمادگی نظامی در عملیات رزمی در مقیاس بزرگ با آن‌ها مواجه است، مد نظر قرار دهد.

دلایل این امر شامل فناوری‌های جنگی درحال تکامل مانند هوش مصنوعی و چالش‌های سیستمیک چین هستند.

در این گزارش گفته شده که چین به دنبال ساخت یک ارتش بسیار مدرن است که بتواند آمریکا را در منطقه و درنهایت در عرصه جهانی در یک جنگ مشترک و چندجانبه مغلوب کند.

ارتش آمریکا نیز واقف است که روسیه به مثابه یک بشکه باروت سیاسی می‌تواند به آغاز درگیری در سطح گسترده دامن بزند.

براساس مقاله مؤسسه نیروی دریایی آمریکا در ۲۵ دسامبر، جدا از جنگ جاری در اوکراین، تنش فزاینده‌ای بین آمریکا و نیروهای مسلح روسی در قطب شمال مشاهده می‌شود که خطر جنگ مستقیم را به دنبال دارد.

ظرفیت نظامی چین

مرکز مطالعات راهبردی و بین‌المللی در گزارشی در سال ۲۰۲۴ گفت که چین ۵ تا ۶ برابر سریع‌تر از آمریکا درحال سرمایه‌گذاری در بخش مهمات و تسلیحات جنگی پیشرفته است.

ظرفیت کشتی‌سازی پکن نیز ۲۳۰ برابر بیشتر است.

این امر در چارچوب تشدید تنش‌های نظامی در منطقه هند-آرام بویژه در تنگه تایوان و شبه‌جزیره کره مایه نگرانی است.

تحلیل مرکز مطالعات راهبردی و بین‌المللی این است که آمریکا درحال حاضر فاقد «ظرفیت، پاسخگویی، انعطاف و توانمندی لازم برای رفع نیازهای تولیدی ارتش خود است، اما چین تولیدات صنعتی دفاعی خود را افزایش می‌دهد.»

در این گزارش همچنین آمده است که اگر «تغییرات فوری» ایجاد نشود، توانمندی نظامی آمریکا در مقابل کشورهایی مانند چین کاهش خواهد یافت.

دشمنِ درون

برخی از متخصصان دفاعی می‌گویند تعداد عوامل دشمن که در حال حاضر در خاک آمریکا فعالیت دارند، به حدی است که مقامات آمریکایی از پسِ آن برنمی‌آیند.

سرکشی شی جین پینگ، رهبر چین، از سربازان ارتش آزادی‌بخش خلق در پادگانی در هنگ‌کنگ، ۳۰ ژوئن ۲۰۱۷ (Dale de la Rey/AFP via Getty Images)

آنتونی میلی، مدیر امنیت جهانی ای‌ام‌آی، به اپک تایمز گفت: «چنان‌که شاهد هستیم، اتفاقاتی که درحال رخ دادن هستند، بی‌دلیل نبوده است.»

میلی سال‌ها با دولت، ارتش و بخش تدارکات امنیتی آمریکا کار کرده است. به گفته او، موانع دفاعی فزاینده آمریکا نتیجه مستقیم سیاست‌های فعلی هستند.

میلی گفت دیدگاه ملایم‌تر در قبال مهاجرت غیرقانونی به شکل ناخواسته یک دشمنِ درون ساخته و در عین‌حال طیف وسیعی را به سازمان‌های مجرمانه و کشورهای متخاصم پیشکش کرده تا از بین آن‌ها نیرو جذب کنند.

میلی گفت: «دریچه‌های سد باز شده‌اند. مهاجران غیرقانونی در سن سربازی در این کشور سکونت دارند. ما به آن‌ها سرپناه دادیم، برای آن‌ها غذا تأمین کردیم، به آن‌ها پوشاک دادیم و حالا تنها چیزی که به آن نیاز دارند این است که یک وانت از راه برسد و سلاح در اختیارشان بگذارد.»

او می‌پرسد: «ببینید ۱۹ هواپیماربا در ۱۱ سپتامبر چه کردند. حالا تصور کنید ۱۹ هزار نفر چه میزان از دستشان برمی‌‏آید؟»

تهدید هسته‌ای

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، در ماه ژوئن نسبت به افزایش خطر جنگ هسته‌ای هشدار داد.

«بشریت در لبه تیغ قرار دارد و خطر استفاده از سلاح هسته‌ای به بالاترین سطح از زمان جنگ سرد رسیده است. کشورها درگیر رقابت تسلیحاتی شده‌اند.»

«فناوری‌هایی مانند هوش مصنوعی خطر را چندبرابر می‌کنند. از نو شاهد باج‌خواهی هسته‌ای هستیم که فجایع تهدیدآمیزی به دنبال دارد.»

میلی معتقد است که آمریکا برای جلوگیری از جنگ مستقیم با دیگر کشورها و بویژه یک کشور هسته‌ای به بازنگری در سیاست خارجی خود نیاز مبرم دارد.

این مسئله در ماه نوامبر مورد توجه قرار گرفت؛ زمانی که جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا، مجوز استفاده اوکراین از موشک‌های دوربرد آمریکا را صادر کرد که به حمله مستقیم به منطقه کورسک روسیه انجامید.

واکنش ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، به این حمله، بازنگری در دکترین هسته‌ای کشور با هدف دسترسی سریع‌تر به تسلیحات هسته‌ای درصورت ادامه پرتاب موشک‌های ناتو به خاک روسیه بود.

میلی این وضعیت را با پرتاب ترقه به داخل پنجره همسایه مقایسه کرد.

نظارت ویدئویی ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، بر آموزش نیروهای بازدارنده راهبردی، که مسئول پاسخگویی به تهدیدات جنگ هسته‌ای هستند، مسکو، ۲۶ اکتبر ۲۰۲۲ (Alexei Babushkin/Sputnik/AFP via Getty Images)

او مناقشه بین روسیه و اوکراین را «تله جنگ جهانی سوم» خواند و گفت: «بالاخره پا به خیابان می‌گذارد و با مشت به صورت‌تان می‌کوبد.»

میلی گفت: «ما باید قواعد بازی را یاد بگیریم. سیاست خارجی آمریکا علت بسیاری از مشکلات کنونی ماست.»

او معتقد است که در دولت دوم دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا، این امکان وجود دارد که فرصت برای دیپلماسی خارجی بهتر مهیا شود.

او گفت: «ترامپ تاجر است و می‌داند چطور معامله کند. هیچ‌کسی در جنگ هسته‌ای پیروز نخواهد شد.»

تهدیدات غیردولتی

برخی از کارشناسان گفتند که عوامل غیردولتی می‌توانند بیش از همیشه به تسلیحات پیشرفته‌ترین کشورها دسترسی پیدا کنند.

ایوان الیس، تحلیلگر و استاد پژوهشگر دانشکده جنگ ارتش آمریکا، به اپک تایمز گفت: «باز شدن پای اقتصادهای مجرمانه مانند گروه‌های تروریستی افراطی و کارتل‌ها به عرصه جنگ سنتی مشکل بزرگی است.»

الیس گفت: «بخش ترسناک ماجرا این است که فناوری‌های جنگی برای گروه‌های مجرمانه که میلیاردها دلار سرمایه دارند، واقعاً ارزان است.»

او هشدار داد که آن‌ها حتی ممکن است به امکان ساخت سلاح هسته‌ای دست پیدا کنند.

«چاپ سه‌بعدی را در نظر بگیرید. قبلاً موانع بیشتری برای ساخت یک دستگاه هسته‌ای و تهیه اقلام لازم برای ساخت آن وجود داشت. این موانع مدام کم‌تر می‌شوند.»

میلی تهدیدات امنیتی آمریکا را حلقه‌هایی دانست که هرچه به مرکز نزدیک‌تر باشند، خطرات بیشتری به دنبال دارند.

او گفت: «چیزی که شاهدش هستیم، این است که تعدادی از حلقه‌های بیرونی عامدانه جلوتر آمده و خودشان را به ما نزدیک‌تر می‌کنند. وجود یک سلاح بیولوژیکی یا هسته‌ای در دست تروریست‌ها جزو حلقه‌های بیرونی بود، اما بتدریج نزدیک‌تر می‌شود.»

تفاوت بزرگ بین گروه‌های مجرمانه‌ای که این فناوری را در اختیار دارند با کشورهای متخاصم مانند روسیه در این است که کشورها به قول الیس «دستی بر آتش دارند.»

این یعنی رهبران کشورها که با یک جمعیت و اقتصاد بزرگ مواجه هستند، اگر از تسلیحات هسته‌ای استفاده کنند، نسبت به افراطی‌ها چیزهای بسیار بیشتری برای از دست دادن دارند.

الیس افزود که تروریست‌ها از ترساندن مردم با فناوری هسته‌ای سود بیشتری می‌برند و همواره نشان داده‌اند که برای دستیابی به هدف‌شان از قربانی کردن هیچ چیزی ابا ندارند.

او گفت: «این‌که فکر کنیم از ترسِ تلافی‌جویی از تسلیحات هسته‌ای استفاده نمی‌کنند، اشتباهی فاحش است.»

تجمع طرفداران حوثی‌های یمن با تصاویر یحیی سنوار، رهبر کشته‌شده حماس، در صنعا در اعتراض به حملات اسرائیل به لبنان (Mohammed Huwais/AFP via Getty Images)

الیس گفت: «اگر به تروریسم دقت کنید، می‌بینید که صرفاً به دنبال بی‌ثبات کردن و تغییر نظم موجود است. تعداد افرادی که خواهان رقم زدن یک رویداد تحول‌آفرین امنیتی در سطح جهان هستند، آن‌قدرها کم نیست.»

الیس افزایش دسترسی عوامل شرور به تسلیحات هسته‌ای را با شیر یا خط مقایسه کرد. «احتمال این‌که هرگز به حقیقت بدل نشود، مدام کم‌تر و کم‌تر می‌شود.»

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی