سازمان عفو بینالملل با انتشار بیانیهای از مقامات حکومت ایران خواست تا یک معلم و فعال صنفی فرانسوی محبوس در یکی از زندانهای ایران را فوری آزاد کنند.
این نهاد حقوق بشری با بیان اینکه «سیسیل کوهلر» از اوایل ماه می ۲۰۲۲ به طور خودسرانه بازداشت شده است، تاکید کرد که «شواهد فزایندهای وجود دارد که نشان میدهد مقامات ایران او را به صورت گروگان نگه میدارند.»
«سیسیل کوهلر» و شریک زندگی او «ژاک پاریس» در اردیبهشت ماه ۱۴۰۱ در حالی که با ویزای گردشگری در ایران حضور داشتند، توسط نهادهای امنیتی بازداشت و جهت بازجویی به بازداشتگاه وزارت اطلاعات موسوم به بند ۲۰۹ زندان اوین منتقل شدند.
وزارت امور خارجه فرانسه نیز در ماه می امسال با بیان اینکه سیسیل کوهلر به همراه سایر اتباع فرانسوی به طور خودسرانه بازداشت شدهاند، تاکید کرد که آنها در ایران گروگان گرفته شدهاند و این سیاست گروگانگیری حکومتی و باجخواهی مداوم مقامات جمهوری اسلامی محکوم است.
نقض گسترده حقوق شهروندان خارجی در زندانهای جمهوری اسلامی
عفو بینالملل در بخشی از بیانیه تاکید کرده است که مقامات جمهوری اسلامی باید از کوهلر در برابر شکنجهها و بدرفتاریهای بیشتر محافظت و اطمینان حاصل کنند که او از تماسهای تلفنی منظم با خانواده، مراقبتهای پزشکی کافی، وکیلی که خودش انتخاب میکند و کمکهای کنسولی بدون مانع برخوردار است.
این سازمان نوشته است که کوهلر از زمان دستگیری تا ۲۳ نوامبر ۲۰۲۲، زمانی که اولین ملاقات کوتاه ۱۰ دقیقهای کنسولی را داشت، در معرض ناپدیدسازی قهری قرار گرفت و مقامات جمهوری اسلامی سرنوشت و محل اختفای او را از خانواده و مقامات فرانسوی پنهان کردند.
بر اساس این بیانیه، سیسیل کوهلر در سه ماه اول بازداشت، با نقض منع مطلق شکنجه و سایر بدرفتاریها در سلول انفرادی نگهداری شد.
در ششم ماه اکتبر ۲۰۲۲، صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران «اعترافات» اجباری سیسیل کوهلر را در رسانههای دولتی پخش کرد.
عفو بینالملل تاکید کرد که مقامات جمهوری اسلامی با پخش این «اعترافات اجباری» به عنوان بخشی از یک ویدئوی تبلیغاتی، حق سیسیل کوهلر را در مورد فرض بیگناهی او نقض کردهاند.
بازداشت خودسرانه و گروگانگیری توسط حکومت ایران
این سازمان همچنین معتقد است که بازداشت سیسیل کوهلر خودسرانه بوده و درباره نقض حقوق او به این موارد اشاره کرده است: محرومیت از حق محاکمه در دادگاهی مستقل، صالح و بیطرف بدون تأخیر و عدم حق انتخاب وکیل و دسترسی به وکیل مدافع.
عفو بینالملل با اشاره به «سابقه طولانی مقامات جمهوری اسلامی در استفاده از شهروندان دوتابعیتی و خارجی بازداشت شده به عنوان اهرمی علیه سایر دولتها»، خواستار انجام «تحقیق درست، مستقل و بیطرفانه برای بررسی وضعیت سیسیل کوهلر و سایر اتباع فرانسوی بر اساس کنوانسیون بینالمللی علیه گروگانگیری» شد.
این سازمان خواست تا بررسی شود که آیا مقامات ایرانی با سلب آزادی از سیسیل کوهلر مرتکب گروگانگیری شدهاند یا خیر، و اگر چنین است، تمام اقدامات لازم را برای محافظت و تامین آزادی او و اطمینان از پاسخگویی انجام شود.
طی هفتههای گذشته، یک شهروند فرانسوی که همزمان با خیزش سراسری ایرانیان در سال ۱۴۰۱ توسط نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی بازداشت و با اتهامات امنیتی به پنج سال حبس محکوم شده بود، از زندان آزاد و راهی پاریس شد.
«لوئیس آرنو»، شهروند فرانسوی ۳۶ ساله که به حرفه مشاور بانک مشغول بود، در فرودگاه مورد استقبال استفان سژورنی، وزیر خارجه فرانسه قرار گرفت.
بسیاری از کنشگران سیاسی و مدنی ایرانی معتقدند که جمهوری اسلامی از بازداشت شهروندان خارجی و دوتابعیتی به عنوان اهرم فشار بر کشورهای غربی و ابزاری برای چانهزنی و اخذ امتیازات سیاسی و اقتصادی استفاده میکند.