Search
Asset 2

مشکلات وجود آنتی‌‏بیوتیک در شیر

آنتی بيوتيك‌‌‏های كه در درمان امراض دامی به كار می‌‌‏روند، يكی از عوامل اصلی آلوده كننده شير محسوب می‌‌‏شوند و وجود باقیمانده‌‌‏های آنتی بيوتيك در شير می‌‌‏تواند عوارض فراوانی داشته باشد. (ATTA KENARE/AFP/GettyImages)
آنتی بیوتیک‌‌‏های که در درمان امراض دامی به کار می‌‌‏روند، یکی از عوامل اصلی آلوده کننده شیر محسوب می‌‌‏شوند و وجود باقیمانده‌‌‏های آنتی بیوتیک در شیر می‌‌‏تواند عوارض فراوانی داشته باشد. (ATTA KENARE/AFP/GettyImages)


درحالی که زمان زیادی از تصویب ممنوعیت استفاده از پالم در شیر و محصولات لبنی نگذشته است، وجود آنتی‌‏بیوتیک در شیر به یکی از موضوعات رسانه‌‏‌‏ای تبدیل شده است.

به گزارش خبرگزاری مهر، مدیرکل دامپزشکی استان یزد یکی از راه‌‏های ورود آنتی بیوتیک به بدن انسان را استفاده از شیر اعلام کرد.

آنتی بیوتیک‌‏های که در درمان امراض دامی به کار می‌‏روند، یکی از عوامل اصلی آلوده کننده شیر محسوب می‌‏شوند و وجود باقیمانده‌‏های آنتی بیوتیک در شیر می‌‏تواند عوارض فراوانی داشته باشد.

«علی اکبر حدادزاده»،  یکی از معضلات بهداشتی را در ایران مصرف بی‌‏رویه آنتی بیوتیک‌‏ها در محصولات لبنی و شیر عنوان کرد و گفت: «در میان فرآورده‌‏های خام دامی، بیشترین فرآورده‌‏ای که می‌‏تواند حاوی باقیمانده‌‏ی دارویی و یا آنتی‌‏بیوتیک باشد، شیر است.»

به گفته‌‏ی وی مصرف آنتی بیوتیک‌‏های خوراکی توسط دام و یا استفاده از پمادهای پستانی باعث انتشار دارو به جریان خون می شود و در نتیجه شیر دام، حاوی باقیمانده‌‏ی آنتی بیوتیک است.

آنتی بیوتیک برای درمان بیماری‌های مختلف دامی چون عفونت پستان دام شیرده و عفونت ریه استفاده می‌‏شود.

پیام محبی نائب رئیس جامعه دامپزشکان ایران نیز ضمن اعلام این‌‏که وزارت بهداشت هیچ کنترلی بر وجود آنتی بیوتیک در شیر دام ندارد، گفت :«وجود آنتی بیوتیک در شیر می‌تواند مشکلات بیولوژیکی بسیاری را در جامعه به وجود بیاورد؛ میکروب‌ها مقاوم می‌شوند و چنین میکروبی را هیچ دارویی نمی‌تواند درمان کند.»

شایع‌‏ترین آنتی‌بیوتیک‌های دامی مورد استفاده در کشورهای مختلف از جمله امریکا را بتا لاکتام، تتراسایکلین، آمینوگلایکوزیدها و مشتقات سولفا تشکیل می‌‏دهند که بتا لاکتام‌‏ها (پنی سیلین‌ها، سفالوسپورین‌ها و کارباپنم) ۹۵ درصد آنتی‌‏بیوتیک مصرفی در دامداری ایران است.

بهترین راه مبارزه با انتقال آنتی بیوتیک دام به بدن انسان، جلوگیری از ورود آنتی‌‏بیوتیک به شیر است. همچنین در طی دوره‌‏ی درمان آنتی بیوتیکی دام، باید از مخلوط شدن شیر گاوهای تحت درمان با شیر گاوهای سالم جلوگیری شود.

همچنین اداره کل دامپزشکی استان یزد از انجام بازرسی‌‏های نوبه‌‏ای و نمونه برداری ادواری و نظارت بهداشتی و کنترلی بر دام‌‏دار‌‏های تولیدکننده شیر و مراکز عرضه‌‏ی شیرخام خبر داده است.

غلامحسین رنجبرها، عضو هیأت مدیره تعاونی دامداران بهبهان در این زمینه در گفت‌‏وگو با ایسنا گفت: «کارخانجات محصولات لبنی نیز در استان، شیر دریافتی از دامداران را در آزمایشگاه‌ها از نظر وجود آنتی‌بیوتیک و سایر افزودنی‌ها مورد بررسی قرار می‌دهند و درصورت وجود آنتی‌بیوتیک، شیر را پس خواهند داد.»

مصرف شیرهای آنتی بیوتیک دار باعث ایجاد مقاومت دارویی در بدن مصرف کننده، ایجاد آلرژی (به‌‏ویژه در مورد پنی سیلین‌‏ها)، عوارض کبدی و کلیوی و تغییر رنگ دندان‌‏ها در کودکان و افزایش خطر ابتلا به سرطان در افراد می‌‏شوند.

اپک‌‏تایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر می‌شود.

اخبار بیشتر

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی