براساس گزارش منتشر شده در مجلهی «خبرهای علمی» Science News، گروهی از باستانشاناسان در طی حفاری مقبرههایی در غرب چین، بقایای دو رمهدار چادرنشین و یک جفت شلوار کشف کردند. قدمت این شلوار، ۳۰۰۰ سال و دارای بافتی طرحدار است. این شلوار قدیمیترین شلوار شناخته شده تا به امروز در جهان است. این یافته، سیر تحول و تغییر پیراهن به شلوار در اسبسواران را نشان میدهد.
مشخص نیست که انسانها اولینبار در چه زمانی با توجه به از دست دادن کیفیت پارچه، شروع به تولید پوشاک کردند؛ اما تخمین زده شده که تولید لباس به صد تا پانصد هزار سال پیش برمیگردد. اولین لباسها، از پوست حیوانات، خز، علف، برگ، استخوان و صدف تهیه میشد. با وجود اینکه این لباسها اغلب دارای برش بودند؛ اما با کشف سوزنهایی از جنس استخوان حیوانات، شواهدی را فراهم آورد که نشان میداد دوخت لباسهای چرمی یا خزی، دست کم به ۴۰ هزار سال پیش برمیگردد. در زمان ظهور دوران نوسنگی، مزایای تولید الیاف بافته شده و کشف و تهیهی لباس، تبدیل به یکی از تکنولوژیهای بنیادین انسان در آن دوران شد. اولین الیاف رنگ شده در غاری ماقبل تاریخ در جمهوری گرجستان کشف شد که تاریخ آن به ۳۶ هزار سال پیشاز میلاد میرسد.
اولین لباس تهیه شده از الیاف بافته شده، هم در اروپا و هم در آسیا، شامل لباس زنانه ساده، رَدا، توگا، لُنگ و لباسهایی گرهای شکل بود. اما در برخی موارد این پیشرفتها پیچیدهتر شده که میتوان از نمونههای این پیشرفت، تهیهی شلوار را ذکر کرد. محققان علاقهمندند بدانند این پیشرفت چه وقت و چرا اتفاق افتاده و یافتههای جدید در پاسخ به این پرسشها کمک کرده است.
این شلوار پشمی باستانی، دارای پاهایی راسته، بدون فاق و تزئیناتی بر روی پاچههای آن دارد. این شلوار از سه تکه پارچهی پشمی به رنگ قهوهای دوخته شده که دو تکهی آن برای پاها و تکهی دیگر برای فاق بهکار رفته است. دوخت آن بدون برش بوده و بخشهای بالای آن در سایز بزرگ دوخته شده و شکل پایانی آن شامل شکافی در دو طرف و رشتههایی برای بستن کمر میباشد.
این تیم باستانشناسی که توسط «اولارایک بک» و «مایک واگنر»، عضو موسسهی باستانشناسی در برلین، رهبری میشد، اختراع باستانی شلوار را «دستاوردی بزرگ در تاریخ تهیهی لباس» دانستند.
این شلوار در مقبرههایی در گورستانی واقع در «گودال تاریم» در غرب دور چین یافت شده است که آب و هوای خشک و تابستانهای گرم آن به حفظ اجساد انسان، لباس و دیگر مواد آلی کمک کرده است. این منطقه به «مومیاییهای تاریم» -مجموعهای از مومیاییهایی کاملاً سالم که دارای مشخصههایی از منطقهی قفقاز است- مشهور است.
باستانشناسان درون این مقبره، بقایای دو مرد میانسال، یک افسار چرمی تزئین شده، تکهای از یک اسب چوبی، یک تبر جنگی، یک بازوبند چرمی برای محافظت از بازو، شلاق، دُم تزئین شدهی اسب، کمان و غلاف آن را یافتند. یافتههای درون این مقبره نشان میداد که این دو مرد، جنگجو و رمهدار بودهاند و این یافتهها، تحقیقات قبلی را که اختراع شلوار را توسط رمهداران چادرنشین برای محافظت از بدن خود و همچنین برای آزادی حرکت در هنگام اسبسواری در سفرها و جنگ میدانستند، تأیید میکند.
بهگفتهی «ویکتور مِیِر»، زبانشناس و رئیس بخش چین در دانشگاه پنسیلوانیا، «این کشف جدید، این نظریه را که شلوار توسط گلهدارانِ سوار بر اسب اختراع شد وتوسط آنها به گودال تاریم آورده شد، تأیید میکند.»
به باور مِیِر، اسب سواری اولینبار توسط رمهداران چادرنشین، حدود ۳۴۰۰ سال پیش آغاز شد و تهیهی شلوار در مدت کوتاهی پس از آن در مناطق مرطوبتر بهسمت شمال و غرب گودال تاریم آورده شد.
مقالهی اصلی را در اینجا مشاهده کنید.
اپک تایمز در ۳۵ کشور و ۲۱ زبان منتشر میشود.