Search
Asset 2

بازداشت افسران ارشد نظامی چین از وجود بحران سیاسی حکایت دارد

ژنرال هه وی‌دونگ، فرمانده سوم «ارتش آزادی‌بخش خلق» چین بازداشت شده است. برخی از تحلیل‌گران گفته‌اند که پاکسازی‌ها از تشدید مناقشات سیاسی در رژیم کمونیستی حکایت دارند.
ژنرال هه وی‌دونگ (راست)، نائب‌رئیس دوم، و ژانگ یوشیا، نایب‌رئیس اول کمیسیون مرکزی نظامی حزب کمونیست چین، در مراسم افتتاحیه کنفرانس مشورتی سیاسی خلق چین در تالار بزرگ خلق، پکن؛ 4 مارس 2025. (Pedro Pardo/AFP via Getty Images)

گزارش شده که ژنرال هه وی‌دونگ، فرمانده سوم «ارتش آزادی‌بخش خلق» چین، و چند مقام عالی‌رتبه نظامی در بحبوحه پاکسازی ادامه‌دار رژیم چین، در قالب آن‌چه که به گفته یک کارشناس چینی خطرناک‌ترین تحول جهانِ امروز قلمداد می‌شود، بازداشت شده‌اند.

کسی نمی‌داند که در پشت پاکسازی ادعایی حزب فوجیان، یکی از دو گروهی که متحد شی بوده‌اند، خود شی جین‌پینگ، رهبر حزب کمونیست چین بوده یا دشمنان سیاسی او. احتمال سناریوی دوم باعث ایجاد این نگرانی شده که شی درصورت افول قدرت خود در جبهه بین‌المللی تهاجمی‌تر رفتار خواهد کرد.

او، نایب‌رئیس دوم کمیسیون مرکزی نظامی حزب کمونیست و یکی از اعضای دفتر سیاسی حزب از روز ۱۱ مارس که در جلسه پایانی کنگره ملی خلق (مجلس فرمایشی رژیم چین و بالاترین ارگان قدرت دولت) حضور یافتند، دیگر در انظار عمومی رؤیت نشدند.

در این‌دو هفته، او و ژانگ یوشیا، نایب‌رئیس اول کمیسیون مرکزی نظامی حزب کمونیست، در سمیناری که در بیستمین سالروز تصویب قانون مقابله با تجزیه‌طلبی حزب کمونیست برگزار شد، غیبت داشتند. این قانون ظاهراً تجزیه‌طلبان تایوان را هدف می‌گیرد. آن‌ها همچنین در جریان سفر شی به استان یون‌نان در جنوب غربی چین حضور نداشتند. غیبت آن‌ها غیرعادی قلمداد شد، زیرا این سفرها پیش‌تر با حضور دست‌کم یکی از دو نایب‌رئیس کمیسیون مرکزی نظامی حزب انجام می‌گرفتند.

ژائو لانجیان، روزنامه‌نگار تحقیقی سابق چین که اکنون در آمریکا سکونت دارد، چندی پیش به اپک تایمز گفت که دست‌کم سه منبع تأیید کرده‌اند که او در روز ۱۱ مارس بازداشت شده است.

به گفته ژائو لانجیان، که خبر بازداشت احتمالی او را اولین‌بار در روز ۱۳ مارس در شبکه اجتماعی ایکس منتشر کرد، فرمانده «ارتش آزادی‌بخش» اندکی پس از جلسه کنگره ملی خلق بازداشت و متعاقباً دچار حمله قلبی شد. او در بیمارستان ۳۰۱ تحت بازداشت قرار گرفت؛ بیمارستان مجهز ارتش که مقامات عالی‌رتبه حزب کمونیست در آن مداوا می‌شوند. نام این بیمارستان با شایعات مربوط به ترورهای سیاسی رژیم چین گره خورده است.

ژائو لانجیان به نقل از منبع خود گفت که کمیسیون مرکزی نظامی حزب کمونیست درحال بررسی سخنرانی‌ها، تصاویر و ویدئوهای او به‌عنوان نایب‌رئیس کمیسیون مرکزی نظامی حزب کمونیست چین است تا دامنه نفوذ او را از بین ببرد.

این اطلاعات از جانب کای شنکون، مفسر امور چین، که پیش‌تر ماجرای برکناری لی شانگفو، وزیر دفاع سابق، و دریاسالار میائو هوآ را منتشر کرده بود، تأیید شد.

کای در یک پخش زنده یوتیوبی در روز ۲۴ مارس گفت که فرماندهان «ارتش آزادی‌بخش خلق» از بازداشت او مطلع شده‌اند.

شایعه بازداشت‌ها، غیبت

به گفته ژائو لانجیان و کای، غیر از او چند فرمانده دیگر ارتش از حزب فوجیان تحت بازجویی قرار گرفته‌اند.

ژائو لانجیان گفت که منشی او به دلیل افشای اطلاعات تحت بازجویی قرار گرفته است. ژائو لانجیان افزود که افراد بازداشتی عبارتند از ژائو کشی، رئیس سابق دپارتمان تدارکات عمومی «ارتش آزادی‌بخش خلق»، و چندین فرمانده نظامی دیگر از استان فوجیان که شی ۱۷ سال از زندگی خود را قبل از رسیدن به قدرت در آن‌جا سپری کرده است.

کای در روز ۲۵ مارس گفت که لین شیانگ‌یانگ، فرمانده جبهه شرق، در روز ۲۴ مارس به دلیل افشای «نقشه نبرد تنگه تایوان» بازداشت شد. مشخص نیست که این اطلاعات به دست چه کسی افتاده است.

در عین‌حال، غیبت دونگ جون، وزیر دفاع چین، در نشست عمومی شورای دولتی در اوایل ماه جاری مایه تعجب بود.

پکن تاکنون درباره بازداشت‌های اعلامی اظهارنظر نکرده و توضیحی درخصوص غیبت دونگ ارائه نکرده است.

وزارت امور خارجه چین به درخواست اپک تایمز برای اطلاع‌رسانی درباره محل نگهداری این افراد پاسخ نداد.

درگیری «بی‌سابقه» داخلی

از روزی که شی در سال ۲۰۱۲ به قدرت رسید، رهبر حزب کمونیست چین کارزار گسترده‌ای را برای مبارزه با فساد به راه انداخته است. براساس سندی که اخیراً از حالت محرمانه خارج شده و به دستور مدیر اطلاعات ملی ایالات متحده انتشار یافته است، تا سال ۲۰۲۲ حدود ۵ میلیون مقام چینی تحت بازجویی قرار گرفته و محکوم شده‌اند.

با این‌حال، این کارزار به لحاظ ساختاری از ایجاد یک جو امنیتی حزبی یا هدف گرفتن سرکشی‌های سیاسی و ناخالصی‌های ایدئولوژیک به‌ویژه در بالاترین سطوح حکومت حکایت دارد که برای حفظ کنترل داخلی و مشروعیت حزب کمونیست چین به جریان افتاده است.

سیاست‌های شی به‌ویژه مبارزه با فساد و متمرکز کردن قدرت در داخل کشور باعث و بانی دشمن‌تراشی شده‌اند که از جمله می‌توان به بزرگان حزب، آقازاده‌های حزب کمونیست چین و برخی از مقامات ارشد «ارتش آزادی‌بخش خلق» اشاره کرد.

شماری از مقامات ارشد حزب کمونیست چین و فرماندهان «ارتش آزادی‌بخش خلق» در دو سال گذشته بعد از غیبت غیرموجه خود برکنار یا تعلیق شده‌اند.

به عقیده برخی از تحلیل‌گران، ژانگ، که به حزب شنشی، از جناح‌های متحد شی، تعلق دارد، احتمالاً پشتِ پاکسازی‌های اخیر علیه حزب فوجیان بوده است.

گوردون چانگ، تحلیل‌گر سیاسی و کارشناس امور چین، گفت که شایعه بازداشت او و ژائو کشی خطرناک‌ترین تحولِ جهان امروز است، زیرا صرف‌نظر از صحت و سقم شایعات و این‌که چه کسی پشت پاکسازی‌ها بوده، به نظر نمی‌رسد که «ارتش آزادی‌بخش خلق» باثبات و به رهبری عالی چین وفادار باشد.

چانگ در مقاله‌ای که در روز ۱۹ مارس در هیل منتشر شد، نوشت: «این واقعیت که آن‌ها در حال چرخش هستند، نشان می‌دهد که بعضی‌ها سعی دارند حاکمیت چین را بی‌ثبات کنند.»

«اگر شی تحت فشار باشد، ممکن است تصمیم به حمله بگیرد.»

ژائو لانجیان در مصاحبه با اپک تایمز گفت که تحولات اخیر حاکی از آنند که مناقشات داخلی حزب کمونیست چین به سطح «بی‌سابقه‌ای» رسیده‌اند.

او گفت: «یا شی زیردستان قدیمی خود را رها کرده یا نیروهای مخالف شی در ارتش درحال از بین بردن پایگاه اجتماعی او هستند.»

ژائو لانجیان گفت که بی‌ثباتی در «ارتش آزادی‌بخش خلق» بدین معنی است که آن‌ها نمی‌توانند در آینده نزدیک به تایوان حمله کنند.

شن مینگ-شی، پژوهشگر مؤسسه تحقیقات دفاع و امنیت ملی تایوان و مدیر بخش تحقیقات امنیت ملی این مؤسسه، به اپک تایمز گفت که به نظر می‌رسد قدرت ژانگ با افول حامیان شی و حضور متحدان ژانگ در سمت‌های برجسته نظامی درحال افزایش است.

شن گفت: «از آن‌جا که شی تمام کسانی را که به دنبال برکناری او هستند کنار می‌گذارد، کنترل ارتش اهمیت بسزایی پیدا کرده است.»

چی یوئه-یی، کارشناس «ارتش آزادی‌بخش خلق» در مؤسسه تحقیقات دفاع و امنیت ملی، گفت که معتقد است شی همچنان با تمام قوا به دنبال حفظ قدرت است.

او به اپک تایمز گفت: «صداهای مختلفی از داخل حزب کمونیست و «ارتش آزادی‌بخش خلق» به گوش می‌رسد که مخالفِ شی هستند، اما این صداها برای تشکیل جبهه مخالف شی کفایت نمی‌کنند.»

کای در پخش زنده یوتیوبی خود گفت که اگر موقعیت رهبر چین به‌شدت به خطر بیفتد، ممکن است که برای تغییر وضع موجود علیه تایوان وارد جنگ شود.

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی