استرالیا بهدنبال تقویت روابط نظامی خود است تا با همکاری ژاپن و آمریکا در راستای توسعه پدافند جدید با تهدید فزاینده پکن در اقیانوس هند-آرام مقابله کند.
این اقدام درحالی صورت میگیرد که به نظر میرسد ژاپن احتمالاً در همکاریهای فناورانه تحت پیمان آکوس مشارکت خواهد کرد.
با توجه به حساسیت موضوع، جزئیات مربوط به نوع فناوری بهکاررفته در پدافند جدید در اختیار رسانهها قرار نگرفته است.
جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا، در گفتوگو با فومیو کیشیدا، نخستوزیر ژاپن، در ۱۰ آوریل گفت: «امروز اعلام میکنیم که قرار است در قالب معماری پدافند شبکهای که بین آمریکا، ژاپن و استرالیا توسعه خواهد یافت، با تهدیدات فزاینده هوایی و موشکی مقابله کنیم.»
چنانکه اولینبار در ۱۵ سپتامبر ۲۰۲۱ اعلام شد، ژاپن قرار است به ستون دوم پیمان امنیتی سهجانبه آکوس بین استرالیا، بریتانیا و آمریکا ملحق شود.
در سیستم چهارستونی آکوس، «ستون دوم» روی هوش مصنوعی، موشکهای مافوق صوت، زیردریاییها و فناوریهای کوانتومی تمرکز دارد.
ریچارد مارلز، وزیر دفاع استرالیا، لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا، و گرانت شاپس، وزیر کشور بریتانیا، گفتند: «با توجه به توانمندیهای ژاپن و همکاریهای دفاعی دوجانبه نزدیک آن با سه کشور دیگر، شراکت این کشور در پروژههای پیشرفته ستون دوم آکوس را در دست بررسی داریم.»
کشورهای دیگر نیز به ستون دوم پیمان آکوس ابراز علاقه کردهاند که برای نمونه میتوان به نیوزیلند و نخستوزیر کانادا، جاستین ترودو، اشاره کرد.
نخستوزیر استرالیا: هنوز برنامه رسمی نداریم
درحالیکه به نظر میرسد در بیانیه مشترک تأیید شده که شکلگیری ائتلاف محتمل است، آنتونی آلبانیز، نخستوزیر استرالیا، در ۱۰ آوریل اعلام کرد که هیچ برنامهای برای گسترش این پیمان وجود ندارد.
آلبانیز گفت: «پیشنهاد شده که ستون دوم آکوس را زیر نظر بگیریم و پروژه به پروژه بررسی کنیم که آیا امکان تعامل وجود دارد یا خیر.»
او تصریح کرد که «ژاپن جزو نامزدهای اصلی آکوس محسوب میشود.»
«ما پیشتر روابط دفاعی خود با ژاپن را در قالب چند توافقنامه توسعه دادهایم. آنچه تاکنون دربارهاش صحبت نکردهایم، پیوستن ژاپن به آکوس است.»