روزنامه «اعتماد» در گزارشی به افزایش رواج پدیده دریافت «زیرمیزی» توسط برخی از پزشکان پرداخته است. این در حالی است که طبق قانون، هرگونه دریافت وجه اضافی از بیماران، بهعنوان تخلف و جرم شناخته میشود و پزشکان متخلف، مشمول تعقیب قانونی خواهند شد.
به نوشته «اعتماد»، شواهد نشان میدهد که این قانون در عمل بهطور کامل اجرا نمیشود و بسیاری از بیماران فقط با پرداخت مبالغی تحت عنوان «هزینه مطب» یا «زیرمیزی» موفق به دریافت نوبت جراحی میشوند.
طبق این گزارش، در بسیاری از موارد، بیماران به دلیل شرایط سخت جسمانی و روحی خود درباره این تخلفات پیگیری قانونی انجام نمیدهند. با این حال، قانون برای پزشکان متخلف مجازاتهایی از جمله جریمه نقدی تا ۱۰ برابر مبلغ دریافتی و حتی لغو پروانه مسئول فنی در نظر گرفته است. وکلا نیز تاکید کردهاند که دریافت زیرمیزی میتواند بهعنوان «دریافت مال نامشروع» طبقهبندی شود.
بنابر اظهارات بیماران، این مبالغ بعضا به مراتب بیشتر از هزینه قانونی عمل در بیمارستان دولتی است. پزشکان معمولاً برای دریافت این مبالغ از روشهایی مثل ارائه شماره کارت بانکی منشی یا درخواست پول نقد استفاده میکنند تا از پیگیری قانونی در امان بمانند.
تجربه بیماران نشان میدهد که این پدیده تنها به تخصص خاصی محدود نیست و بسیاری از جراحان برای انجام هرگونه عمل جراحی مبالغی را بهعنوان زیرمیزی طلب میکنند.
بر اساس گزارش «اعتماد»، این مسئله تا حدی رواج یافته که بسیاری از بیماران، دیگر دلیل این مبالغ اضافی را جویا نمیشوند و فقط قبل از عمل هزینه را آماده میکنند. تعدادی از پرستاران نیز در این گزارش شهادت دادهاند که دریافت زیرمیزی در بیمارستانهای دولتی و خصوصی به یک رویه عادی تبدیل شده است.
یکی از پرستاران بیمارستانی در تهران گفته است که بدون پرداخت این مبالغ، بسیاری از پزشکان جراحیها را به تعویق میاندازند یا انجام نمیدهند. پرستاران بیمارستانهای خصوصی و دولتی در شهرستانهای مختلف نیز تأیید کردهاند که پزشکان حتی برای سادهترین جراحیها مانند آپاندیس یا بخیه زدن نیز پول اضافی طلب میکنند.
در حالی که وزارت بهداشت اعلام کرده است که بیماران میتوانند از طریق سازمان نظام پزشکی، دادسرای نظام پزشکی و دادسرای عمومی و انقلاب نسبت به پیگیری تخلفات اقدام کنند، دریافت زیرمیزی از بیماران در بسیاری از مراکز درمانی به یک رویه معمول تبدیل شده است.