Search
Asset 2

اطلاعات کانادا دو رسانه در این کشور را با حزب کمونیست چین مرتبط دانست

دو رسانه چینی مستقر در استان انتاریوی کانادا که هفته‌ها قبل از انتخابات فدرال سال ۲۰۲۱ اطلاعاتی را در رابطه با یک نماینده سابق حزب محافظه‌کار، منتشر کرده بودند، با رژیم پکن «ارتباط نزدیک» دارند.
(GEOFF ROBINS/AFP via Getty Images)

کمیسیون مداخله خارجی کانادا در گزارشی می‌‌‏گوید که دو رسانه چینی مستقر در استان انتاریوی کانادا که هفته‌ها قبل از انتخابات فدرال سال ۲۰۲۱ اطلاعاتی را در رابطه با کنی چیو، نماینده سابق حزب محافظه‌کار، منتشر کرده بودند، با رژیم پکن «ارتباط نزدیک» دارند.

براساس گزارش میان‌دوره‌ای کمیسیون مداخله خارجی که در ۳ مه منتشر شد، اطلاعات کانادا دو رسانه «بله رادیوی من» در فرکانس ۱۰۵.۹ و «رسانه جهانی وحدت چین» را با دولت جمهوری خلق چین یا رسانه‌های دولتی پکن مرتبط می‌داند.

براساس این گزارش، برخی از رسانه‌های چینی‌زبان و مطالب انتشاریافته در شبکه‌های اجتماعی، قانون پیشنهادی آقای چیو برای رسیدگی به مداخله خارجی را «نژادپرستانه و ضدچین» می‌دانند.

لایحه آقای چیو، که سی-۲۸۲ نام دارد، با هدف افزایش شفافیت درباره لابی‌گری دولت‌ها و نهادهای خارجی پیشنهاد شده و در آن به هیچ کشوری اشاره نشده است. آقای چیو معتقد است که این قانون به محافظت از جوامع دور از وطن در برابر عوامل متخاصم خارجی کمک می‌کند.

آقای چیو کرسی نمایندگی استان بریتیش کلمبیا را در انتخابات ۲۰۲۱ از دست داد.

براساس گزارش میان‌دوره‌ای کمیسیون، رسانه «بله رادیوی من»- ایستگاه رادیویی چینی‌زبان مستقر در مارکهام- در ۶ سپتامبر ۲۰۲۱ مقاله‌ای بی‌نام و نشان منتشر کرد. نویسنده مقاله از خوانندگان می‌خواست که به لایحه مداخله خارجی آقای چیو توجه کنند و این‌طور استدلال می‌کرد که این لایحه در آینده هر فرد یا گروهی را که با چین در ارتباط باشد، سخنگوی چین تلقی می کند و آن فرد باید خودش را معرفی کند. بدین ترتیب موجب ترس چینی‌‌‏های ساکن کانادا از این لایحه می‌‌‏شد.

دو روز بعد «رسانه جهانی وحدت چین»، در مارکهام، نسخه اصلاح‌شده مقاله «بله رادیوی من» را به اشتراک گذاشت که می‌گفت موضع «ضدچین» آقای چیو از اصالت هنگ‌کنگی او نشأت می‌گیرد.

کارزار دروغ‌پراکنی

به گزارش سازمان‌های اطلاعاتی و امنیتی، حزب کمونیست چین از هیچ تلاشی جهت اثرگذاری بر رسانه‌های جهانی برای جا انداختن روایت خود درباره رژیم پکن و سرکوب مخالفان دریغ نمی‌کند.

در گزارش وزارت امور خارجه آمریکا آمده که حزب کمونیست چین روایت‌های ایدئولوژیک خود را به واسطه رسانه‌های دولتی یا خبرگزاری‌های تحت کنترل دولت و همچنین از طریق مؤسسات «آموزشی» و «فرهنگی» تحت کنترل حزب کمونیست مانند مؤسسه بدنام کنفوسیوس ترویج می‌کند؛ مؤسسه‌ای که در اقدامی استراتژیک در آمریکا و دیگر کشورهای جهان ار جمله در ایران فعالیت دارد.

سرویس اطلاعات امنیت کانادا همچنین درباره نفوذ حزب کمونیست در شبکه‌های اجتماعی مانند وی‌چت هشدار داد.

سرویس اطلاعات کانادا افزود که پکن به دنبال این است که خود را به‌عنوان صدای تمام چینی‌های سراسر جهان جا بیندازد و در این بین توجهی به شهروندی یا دیدگاه‌های متفاوت جوامع دور از وطن ندارد. این مشاهدات در «خلاصه وضعیت» سرویس اطلاعات امنیت کانادا که به کمیسیون مداخله خارجی ارائه شده، قید شده‌اند.

در گزارش سرویس اطلاعات امنیت کانادا آمده است: «جمهوری خلق چین از کنترل و نفوذ خود در رسانه‌های چینی‌زبان (مانند روزنامه‌ها و ایستگاه‌های رادیویی) و شبکه‌های اجتماعی (مانند وی‌چت) برای اعمال نفوذ بر چینی‌های دور از وطن استفاده می‌کند. جمهوری خلق چین به ترویج روایت‌های حامی خود چین می‌پردازد، دروغ‌پراکنی کرده و به گفتمان عمومی در رابطه با مسائل مرتبط با جمهوری خلق چین سمت‌و‌سو می‌دهد و هر محتوایی را که «ضد چین» بداند، به حاشیه می‌راند، سرکوب می‌کند یا بعضاً دست به سانسور آن می‌زند.»

کنترلگری از طریق کنسولگری چین

ویکتور هو، تحلیلگر چینی و سردبیر سابق سینگ تائو دیلی، در مصاحبه قبلی خود به اپک تایمز گفت که حزب کمونیست اغلب از سه طریق برای نفوذ در خارج از کشور استفاده می‌کند. راهکارهای حزب کمونیست شامل گسترش رسانه‌های دولتی چین در خارج از کشور، راه‌اندازی رسانه‌های هنگ‌کنگی با نظارت پکن و تشکیل رسانه‌های خارج از کشور به واسطه گروه‌های چینی همسو با پکن هستند. وزارت دادگستری آمریکا در سال ۲۰۲۱ دستور داد که شرکت تابعه سینگ تائو در آمریکا باید به‌عنوان عامل خارجی ثبت شود.

آقای هو گفت: «وقتی حزب کمونیست چین اصحاب رسانه را به «تبادل نظر» یا «مباحثه» در کنسولگری خود دعوت می‌کند، از آن‌جا که این مکان جزو قلمرو چین و حزب کمونیست محسوب می‌شود، معنایی جز اعمال نفوذ در آن رسانه‌ها و استفاده از آن‌ها برای اشاعه اطلاعات مورد نظر حزب کمونیست ندارد. از این‌رو، این رویکرد به نفوذ و مداخله حزب کمونیست چین در رسانه‌های کانادایی دامن می‌زند.»

رسانه «بله رادیوی من» و «رسانه جهانی وحدت چین» در فعالیت‌های مختلف با کنسولگری چین در تورنتو همکاری داشته‌اند.

در ۲۲ نوامبر ۲۰۲۰، «بله رادیوی من» و کنسولگری چین در تورنتو به‌طور مشترک میزبان رقابت سخنرانی جوانان با موضوع همه‌گیری کووید-۱۹ بودند. هان تائو، سرکنسول سابق چین، در بحبوحه انتقادها از مدیریت رژیم چین در قبال همه‌گیری کووید-۱۹ به تمجید از کسانی پرداخت که با «نژادپرستی آسیایی‌ستیز» مخالفت می‌کردند. او همچنین در جریان این رویداد از دستورالعمل ایدئولوژیک جهانی حزب کمونیست چین صحبت کرد.

براساس بیانیه مطبوعاتی کنسولگری چین در ۲۹ دسامبر ۲۰۲۲، سرکنسول هان قبل از کناره‌گیری از این سمت در محل اقامت خود با نماینده «بله رادیوی من» و دیگر «رهبران گروه‌های فرهنگی و ورزشی» دیدار و با آن‌ها خداحافظی کرد.

وبسایت رسمی «بله رادیوی من» از آن‌روز تعطیل شده است. اپک تایمز برای اظهار نظر با کانال تلویزیونی چینی‌زبان وابسته به این رسانه، چارمینگ چاینا، تماس گرفت اما تا زمان انتشار این مقاله پاسخی دریافت نکرد.

براساس گزارشی که در ۱۸ ژانویه ۲۰۲۳ منتشر شد، وانگ رویی‌جون، بنیانگذار و مدیر اجرایی «رسانه جهانی وحدت چین»، به همراه نمایندگان یک انجمن رسانه‌‌ای چینی‌زبان به کنسولگری چین در تورنتو دعوت شد. عکسی که در این گزارش مورد استفاده قرار گرفته، آقای وانگ را در کنار ژائو وی، دیپلمات چینی، نشان می‌دهد که به دلیل دست داشتن در فعالیت‌های مداخله‌جویانه علیه مایکل چونگ، نماینده حزب محافظه‌کار، و خانواده او در مه ۲۰۲۳ از کانادا اخراج شد.

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی