Search
Asset 2

پاکسازی‌های مرتبط با فساد در حزب کمونیست چین می‌‌‏تواند روند نوسازی نظامی را مختل کنند

شی قصد دارد تا سال ۲۰۳۵ دست به نوسازی نظامی بزند و تا سال ۲۰۴۹، مصادف با صدمین سالگرد تأسیس ارتش آزادی‌بخش خلق و ظهور چین کمونیستی، این تشکیلات را به «نیرویی در کلاس جهانی» تبدیل کند.
موشک‌های بالستیک قاره پیمای DF-41 چین با قابلیت هسته‌ای در رژه نظامی در میدان تیان‌آنمن در پکن در ۱ اکتبر ۲۰۱۹ مشاهده می‌شود. (Greg Baker/AFP via Getty Images)

شی قصد دارد تا سال ۲۰۳۵ دست به نوسازی نظامی بزند و تا سال ۲۰۴۹، مصادف با صدمین سالگرد تأسیس ارتش آزادی‌بخش خلق و ظهور چین کمونیستی، این تشکیلات را به «نیرویی در کلاس جهانی» تبدیل کند.

پنتاگون می‌گوید موج فعلی پاکسازی‌ها «تمام ابعاد» نظامی حزب کمونیست چین را تحت تأثیر قرار داده و «ممکن است که اعتماد پکن به مقامات عالی‌رتبه ارتش آزادی‌بخش خلق را متزلزل کرده باشد.»

وزارت دفاع آمریکا در آخرین گزارش سالانه خود در ۱۸ دسامبر گفت که حزب کمونیست چین به واسطه کارزار گسترده مبارزه با فساد باعث شده که روند نوسازی ارتش تا سال ۲۰۲۷ تحت تأثیر قرار بگیرد.

پنتاگون در گزارشی درباره تحولات نظامی و امنیتی حزب کمونیست چین که در اختیار کنگره قرار گرفت، گفت که موج فعلی پاکسازی‌ها «تمام ابعاد» نظامی حزب کمونیست را تحت تأثیر قرار داده و ممکن است که اعتماد پکن به مقامات عالی‌رتبه ارتش آزادی‌بخش خلق را متزلزل کرده باشد که یکی از اولویت‌های شی جین پینگ، رهبر چین، از زمان تصدی فرماندهی ارتش در سال ۲۰۱۲ را به مخاطره می‌اندازد.

با این‌حال، گزارش پنتاگون نشان می‌دهد که ارتش آزادی‌بخش خلق در سال ۲۰۲۳ با موج جدیدی از تحقیقات فساد و برکناری رهبران ارشد مواجه شد؛ امری که ممکن است دستیابی به اهداف نوسازی ۲۰۲۷ را دچار مشکل کند.

براساس گزارش پنتاگون، رژیم چین بین ژوئیه و دسامبر سال ۲۰۲۳ دست‌کم ۱۵ افسر عالی‌رتبه نظامی و مدیران صنایع دفاعی از جمله چند نفر از ناظران پروژه‌های توسعه تجهیزات را که در راستای نوسازی قابلیت‌های موشکی هسته‌ای و متعارف زمینی کشور فعالیت می‌کردند، به‌طور رسمی اخراج کرد.

یکی از عالی‌رتبه‌ترین مقاماتی که اعتبار خود را از دست داد، لی شانگفو، وزیر دفاع سابق بود که دو ماه به شکلی مرموز ناپدید شده بود و در اکتبر ۲۰۲۳ از سمت خود برکنار شد.

رسانه‌های دولتی در آن مقطع اعلام کردند که «حزب کمونیست چین، لی و سلف او را در ماه ژوئن به اتهام سوءاستفاده از قدرت و دریافت رشوه‌های سنگین از سمت‌شان برکنار کرد.»

لی قبل از دریافت ترفیع در مارس ۲۰۲۳، ریاست بخش توسعه تجهیزات را برعهده داشت؛ شاخه‌ای حیاتی زیر نظر کمیسیون مرکزی نظامی که مسئول تأمین تسلیحات است. در این گزارش آمده است که لی در دوره شش ساله وزارت خود پای تمام قرارداهای تسلیحاتی ارتش آزادی‌بخش خلق را امضا می‌کرد.

کمیسیون مرکزی نظامی در اقدامی بی‌سابقه در ژوئیه ۲۰۲۳ با انتشار اطلاعیه‌ای عمومی خواستار افشای فسادها شد و تحقیقاتی را درباره تخلفات انضباطی کلید زد که قدمت آن به اکتبر ۲۰۱۷ بازمی‌گشت. به گزارش پنتاگون، این ابتکار عمل به افزایش نگرانی‌ها درخصوص نوسازی ارتش آزادی‌بخش خلق دامن زده است.

چند مقام عالی‌رتبه در فرماندهی نیروی موشکی ارتش آزادی‌بخش خلق را نیز که وظیفه مدیریت موشک‌های متعارف و هسته‌ای کشور را برعهده داشتند، در کارزار مبارزه با فساد به دام افتادند. لی یوچائو، فرمانده سابق نیروی موشکی ارتش آزادی‌بخش خلق، شو ژونگبو، کمیسر سیاسی، و چند جانشین فرمانده از جمله کسانی بودند که تحت‌الشعاع این کارزار قرار گرفتند.

در این گزارش آمده است: «تأثیر کشف فساد در این مقیاس بر اعتماد رهبران جمهوری خلق چین به ارتش آزادی‌بخش احتمالاً به واسطه مأموریت هسته‌ای مهم ارتش آزادی‌بخش شدت گرفته است.»

شتاب این کارزار نشانی از توقف ندارد. به گزارش وزارت دفاع پکن، که به‌جای فساد از تعبیر ملایم‌تری استفاده کرده، دریاسالار میائو هوا، از اعضای کمیسیون مرکزی نظامی- نهاد تصمیم‌گیر ارتش- و متحد مورد اعتماد شی، در ۲۸ نوامبر به دلیل احتمال «تخلفات انضباطی» از کار تعلیق شد و تحت بازجویی قرار گرفت.

این تحول ناگهانی به گمانه‌زنی درخصوص مناقشات سیاسی در رده‌های عالی حزب کمونیست چین دامن زده است. به عقیده برخی از تحلیلگران، این تحولات نشان می‌دهند که شی با بحران قدرت مواجه شده است.

وضعیت وزیر دفاع فعلی همچنان نامشخص بوده و باعث بی‌ثباتی شده است. گزارشات اخیر حاکی از آنند که دریاسالار دونگ جون نیز که در دسامبر ۲۰۲۳ رهبری وزارت دفاع را برعهده گرفت، تحت بازجویی قرار دارد. وزارت امور خارجه رژیم با ادعای کسانی که از «تعقیب سایه‌ها» می‌گویند مخالف است، اما تحلیلگران می‌گویند این گمانه‌زنی‌ها قدرت شی را زیر سؤال برده‌اند.

براساس گزارش پنتاگون، دونگ از ماه مارس عضو کمیسیون مرکزی نظامی نبوده و دیگر کسی از او به‌عنوان مشاور دولت یاد نمی‌کرده است؛ دو سمتی که پیش‌تر اسلاف او عهده‌دارِ آن‌ها بودند.

یک مقام ارشد دفاعی آمریکا درباره تأثیر دامنه‌دارِ تحقیقات ضدفساد صحبت کرده است. مقام مربوطه در یک نشست خبری به خبرنگاران گفت: «وقتی در جایی به فساد پی می‌برند یا پای یکی از مقامات ارشد به پرونده فساد باز می‌شود، اثر مارپیچی پدید می‌آید که ناچاراً پای مقامات بیشتری را به پرونده باز می‌کند.»

او افزود: «با این‌حال، بعید به نظر می‌رسد که پکن از پاکسازی دست بکشد. به نظر می‌رسد که شی جین پینگ کارزار مبارزه با فساد خود را نه فقط در ارتش آزادی‌بخش خلق، که به‌طور کلی در حزب، به مشخصه‌ای بارز از دوران رهبری خود تبدیل کرده است.»

در سندی جداگانه که به همراه این گزارش انتشار یافت، پنتاگون روند پیشرفت ارتش چین در راستای اهداف ۲۰۲۷ را «نامتوازن» دانست؛ پیشرفتی که به گفته پنتاگون اگر به نتیجه برسد، می‌تواند ارتش آزادی‌بخش خلق را به یک اهرم نظامی قابل اطمینان در راستای تلاش حزب کمونیست چین برای الحاق تایوان تبدیل کند.

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی