با آغاز سرکوب گسترده تبتیها به علت اعتراض مسالمتآمیز این گروه قومی به پروژه ساخت سد برقآبی، وزارت امور خارجه آمریکا درخصوص بازداشت گسترده تبتیها به دست حزب کمونیست چین ابراز نگرانی کرد.
به گزارش شبکه بینالمللی تبت، بیش از هزار تبتی از جمله راهبان بودایی روز جمعه در چین بازداشت شدند. این سرکوب در منطقه درگه در شهرستان دگه در بخش خودمختار گارزه تبت در استان سیچوآن در جنوب غربی چین صورت گرفت.
به گفته گروههای حقوق بشری، ساخت این سد باعث آوارگی ساکنان دو روستا خواهد شد و شش صومعه را به زیر آب خواهد برد.
در این گزارش آمده است: «وضعیت فعلی بازداشتیها نامشخص است و بسیاری از آنها در نقاط مختلفی از شهرستان دگه نگهداری میشوند.»
واکنش ایالات متحده آمریکا
عذرا ضیا، دستیار وزیر امور خارجه آمریکا در امور امنیت غیرنظامیان، دموکراسی و حقوق بشر، ۲۵ فوریه در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «از گزارشهای مربوط به بازداشت فلهای تبتیهایی که به پروژه ساخت سد و نابودی روستاها و تخریب صومعهها اعتراض داشتند، بشدت نگران هستم.»
خانم ضیا افزود: «چین باید به حقوق بشر و آزادی بیان احترام بگذارد و وضعیت تبتیها را در طرحهای توسعه و اجرای سیاستهای مدیریت آب و زمین در نظر بگیرد. این صومعههای چندصد ساله محل زندگی صدها راهب بودایی تبتی بوده و خاستگاه آثار فرهنگی بیبدیلی هستند.»
«آمریکا در حفظ و نگهداری از هویت منحصربهفرد فرهنگی، مذهبی و زبانی تبتیها از این گروه قومی حمایت میکند.»
واکنش فعالان حقوق بشر
به گزارش شبکه بینالمللی تبت، این اعتراضات از ۱۴ فوریه آغاز شدند و دستکم ۳۰۰ تبتی در تالار اجتماعات شهرستان دگه دست به تظاهرات زدند. بازداشتها از روز ۲۲ فوریه آغاز شد و مقامات چینی بیش از ۱۰۰ نفر از مردم محلی و راهبان تبتی معترض را دستگیر کردند.
به گزارش رادیو آسیای آزاد، افسران پلیس چینی برای سرکوب معترضان در ۲۲ فوریه از ماشینهای آبپاش، اسپری فلفل و تیزر استفاده کردند. رادیو آسیای آزاد افزود که برخی از معترضان بازداشتی برای درمان جراحات خود در یک بیمارستان محلی بستری شدند.
تانزین یانگزوم، از وکلای اتحادیه تبتیهای بوستون، که برای شبکه بینالمللی تبت نیز کار میکند، روز ۲۴ فوریه در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) نوشت: «اتفاقات تبت ظالمانه است … استعمارگران تمام داشتههای ما را به یغما میبرند و با اینحال تبتیها به مقاومت هزاران نفری خود ادامه میدهند.»
بندیکت راجرز، فعال حقوق بشر و معاون کمیسیون حقوق بشر حزب محافظهکار بریتانیا، در شبکه اجتماعی ایکس، سرکوب تبتیها به دست چین را «وحشتناک و ظالمانه» خواند.
آقای راجرز افزود: «تبت را فراموش نکنیم. دست به دست هم دهیم و تبت را آزاد کنیم.»