Search
Asset 2

نشنال اینترست: نقش چین در حمله احتمالی آمریکا به ایران بیشتر راهبردی است تا نظامی

چین با اقداماتی راهبردی، فناورانه و اقتصادی، تلاش می‌کند آسیب‌پذیری تهران در برابر حمله احتمالی آمریکا و اسرائیل را کاهش دهد، بدون آنکه مستقیماً وارد درگیری نظامی شود.
معاون وزیر دفاع ایران، در تاریخ ۱۹ سپتامبر ۲۰۲۵ پس از سخنرانی در نشست عمومی مجمع شیانگشان در شهر پکن، با ژانگ لی، وابسته پیشین نظامی چین در ایالات متحده آمریکا، دیدار می‌کند.(GREG BAKER/AFP via Getty Images)

نشنال اینترست در گزارشی نوشت که چین با اقداماتی راهبردی، فناورانه و اقتصادی، تلاش می‌کند آسیب‌پذیری تهران در برابر حمله احتمالی آمریکا و اسرائیل را کاهش دهد، بدون آن‌که مستقیماً وارد درگیری نظامی شود.

بر اساس این گزارش، چین منافع گسترده‌ای در ایران و منطقه خاورمیانه دارد و هرگونه حمله نظامی به ایران می‌تواند این منافع، از جمله پروژه‌های کلیدی چین در چارچوب ابتکار «کمربند و جاده»، را به خطر بیندازد.

این گزارش افزود که پس از حملات آمریکا و اسرائیل به تأسیسات هسته‌ای ایران در جریان جنگ ۱۲ روزه، همکاری‌های فنی و امنیتی میان پکن و تهران گسترش یافته است و یکی از این همکاری‌ها کنار گذاشتن سامانه موقعیت‌یاب آمریکایی «جی‌پی‌اس» و روی آوردن به سامانه چینی «بیدو» است.

همچنین، جایگزینی نرم‌افزارها و تجهیزات غربی با نمونه‌های چینی، واردات مواد حیاتی برای سوخت موشکی و استقرار سامانه‌های پیشرفته پدافند هوایی و راداری ساخت چین از دیگر نشانه‌های این همکاری عنوان شده است.

به گفته نشنال اینترست، در بُعد اطلاعاتی، حضور شناورهای تحقیقاتی و ردیابی چین در آبهای جنوبی ایران، همراه با رصد تحرکات نیروهای غربی، به جمهوری اسلامی امکان دسترسی به داده‌های حیاتی را داده است.

همچنین تصاویر ماهواره‌ای تجاری چین، اطلاعاتی درباره استقرار سامانه‌های دفاع موشکی آمریکا در منطقه ارائه کرده‌اند.

این گزارش افزود با این وجود، چین و روسیه هیچ تعهد دفاعی رسمی برای حمایت نظامی مستقیم از جمهوری اسلامی در صورت حمله ندارند.

کارشناسان اعلام کرده‌اند که پکن تمایلی به ورود به جنگی مستقیم با آمریکا ندارد، اما برای حفظ اعتبار خود به‌عنوان شریک راهبردی و حفاظت از سرمایه‌گذاری‌هایش، ناچار است از ابزارهای غیرنظامی و غیرمستقیم استفاده کند.

یکی از گزینه‌های احتمالی چین، اعمال فشار اقتصادی بر واشینگتن از طریق محدود کردن صادرات عناصر نادر خاکی و مواد حیاتی است؛ حوزه‌ای که چین بیشترین سهم تولید و فرآوری جهانی آن را در اختیار دارد.

به گفته برخی تحلیلگران، چنین اقدامی می‌تواند پیامدهای قابل‌توجهی برای صنایع پیشرفته و بخش‌های نظامی آمریکا به همراه داشته باشد.

پیش‌تر نیز خبرگزاری رویترز در گزارشی نوشته بود که جمهوری اسلامی به توافقی نزدیک شده است که بر اساس آن قصد دارد موشک‌های کروز ضدکشتی ساخت چین را خریداری کند.

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی