Search
Asset 2

هوش مصنوعی چینی دیپ‌سیک در دستگاه‌های دولتی کانادا ممنوع شد

کانادا اپلیکیشن هوش مصنوعی چینی دیپ‌سیک را به دلیل «نگرانی‌های جدی در رابطه با حریم خصوصی» در دستگاه‌های دولتی ممنوع کرده که در راستای محدودیت‌های مشابه کشورهای متحد است.
اپلیکیشن دیپ‌سیک روی یک تلفن همراه در پکن؛ ۲۸ ژانویه ۲۰۲۵. (Pedro Pardo/AFP via Getty Images)

کانادا اپلیکیشن هوش مصنوعی چینی دیپ‌سیک را به دلیل «نگرانی‌های جدی در رابطه با حریم خصوصی» در دستگاه‌های دولتی ممنوع کرده که در راستای محدودیت‌های مشابه کشورهای متحد است.

دامنیک روشان، مدیر ارشد اطلاعات کانادا، در اطلاعیه‌ای ایمیلی در روز ۶ فوریه از ممنوعیت این چت‌بات چینی در ادارات دولتی خبر داد و افزود که این اقدام پیش‌تر در اداره خدمات مشترک کانادا- که زیرساخت‌های فناوری اطلاعات دولت را مدیریت می‌کند- در دستور کار قرار گرفته است.

در ایمیلی که به دست اپک تایمز رسید، آمده است: «به دلیل نگرانی‌های جدی در رابطه با حریم خصوصی در زمینه گردآوری و نگهداری نامناسب از اطلاعات حساس کاربران، و به‌عنوان یک اقدام پیشگیرانه با هدف محافظت از شبکه‌ها و داده‌های دولتی، به ادارات و سازمان‌ها توصیه می‌شود که استفاده از چت‌بات دیپ‌سیک را در دستگاه‌های دولتی به حداقل برسانند.»

دیگر کشورها نیز محدودیت‌های مشابهی را در رابطه با دیپ‌سیک اعمال کرده‌اند یا این اقدام را در دست بررسی دارند.

نمایندگان آمریکا در روز ۶ فوریه یک لایحه دوحزبی را با هدف ممنوعیت نصب و استفاده از این اپلیکیشن چینی در دستگاه‌های دولتی پیشنهاد کردند. دارین لاهود، نماینده جمهوری‌خواه، و جاش گاتهایمر، نماینده دموکرات، که از حامیان این لایحه بودند، نسبت به ارتباط دیپ‌سیک با حزب کمونیست چین ابراز نگرانی کردند.

لاهود در بیانیه‌ای مطبوعاتی گفت: «تهدید امنیت ملی دیپ‌سیک- شرکت وابسته به حزب کمونیست چین- در آمریکا نگران‌کننده است. هوش مصنوعی مولد دیپ‌سیک داده‌های کاربران آمریکایی را گردآوری کرده و آن‌ها را برای استفاده پنهانی حزب کمونیست چین ذخیره می‌کند. تحت هیچ شرایطی نمی‌توانیم به یک شرکت وابسته به حزب کمونیست چین اجازه دهیم که به اطلاعات حساس دولتی یا شخصی ما دست پیدا کند.»

گاتهایمر گفت: «حزب کمونیست چین صراحتاً اعلام کرده که قصد دارد از هر ابزاری که در اختیار دارد، برای تضعیف امنیت ملی ما، دروغ‌پراکنی مخرب و گردآوری داده‌های کاربران آمریکایی استفاده کند.»

استرالیا در روز ۴ فوریه این اپلیکیشن چینی را در دستگاه‌های دولتی ممنوع کرد و گفت که دیپ‌سیک خطر غیرقابل قبولی برای بخش فناوری دولت استرالیا ایجاد می‌کند. چو جونگ تای، نخست‌وزیر تایوان، نیز یک روز قبل از ممنوعیت این اپلیکیشن چینی به دلیل نگرانی‌های امنیت ملی خبر داده بود.

کانادا و متحدان این کشور پیش‌تر اپلیکیشن چینی تیک‌تاک را نیز به دلیل نگرانی از شیوه گردآوری داده‌ها ممنوع کرده‌اند. این نگرانی‌ها تا حدی از قوانین چین از جمله قانون اطلاعات ملی ۲۰۱۷ نشأت می‌گیرند که به موجب آن، شهروندان و کسب‌و‌کارهای چینی باید با فعالیت‌های اطلاعاتی دولت همکاری کنند و تمام داده‌ها را در اختیار دولت بگذارند.

در سیاست حریم خصوصی دیپ‌سیک آمده است که این چت‌بات می‌تواند اطلاعات کاربران، تاریخ تولد، آدرس ایمیل، شماره تماس و اطلاعاتی را – اعم از صدا و متن- که کاربران در تعامل با هوش مصنوعی به اشتراک می‌گذارند، گردآوری کند. این چت‌بات همچنین می‌تواند توکن‌های دسترسی کاربران را در حین ورود به سرویس‌های شخص ثالث ذخیره کند.

منتقدان رژیم چین نسبت به نقش بالقوه دیپ‌سیک در پیشبرد سرکوب حقوق بشر و سانسور حزب کمونیست چین ابراز نگرانی کرده‌اند.

شنگ ژو، کنشگر دموکراسی‌خواه چینی-کانادایی ساکن تورنتو، سؤالات مختلفی را در رابطه با نقش خود به‌عنوان یک مدافع حقوق بشر از دیپ‌سیک پرسید و آن‌ها را در شبکه‌های اجتماعی به اشتراک گذاشت. دیپ‌سیک ابتدا از ارائه پاسخ خودداری می‌کرد اما در ادامه گفت که فعالیت‌های او با «ارزش‌های سوسیالیستی» چین مغایرت دارند. این چت‌بات همچنین نسبت به رهبری حزب کمونیست چین ابراز وفاداری کرد.

این شرکت هوش مصنوعی چینی در سال ۲۰۲۳ تأسیس شد، اما چت‌بات دیپ‌سیک در پی انتشار جدیدترین نسخه خود- دیپ‌سیک آر۱- در ماه ژانویه مورد توجه قرار گرفت. شرکت چینی مدعی شد که دیپ‌سیک رقیب چت‌جی‌پی‌تی- چت‌بات شرکت آمریکایی اوپن‌ای‌آی- است اما با هزینه‌ای به‌مراتب کمتر توسعه یافته است.

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی