یک شرکت زیستماده چینی به تجارت هزاران جسد سرقتی در قالب یک طرح هشت ساله متهم شده است.
سند افشایی دادگاه نشان میدهد که هزاران جسد انسانی بهطور غیرقانونی از چند مرکز تشییع، یک آزمایشگاه پزشکی و یک بیمارستان بزرگ جمعآوری شدهاند.
شرکت شانشی استئوراد بایومتریال که پیشتر تحت تملک دولت بود، بین ژانویه ۲۰۱۵ و ژوئیه ۲۰۲۳ بیش از ۴۳۰۰ جسد انسانی از چندین مرکز تشییع، یک مرکز پیوند و یک دانشگاه پزشکی خریداری کرد تا با آنها مواد پیوند استخوان بسازد.
در این سند آمده که شانشی استئوراد مواد پیوند آلوژنیک (دگرژنی) استخوان را برای بیمارستانهای ۱۳ استان و شهر در چین تأمین کرده است.
سند افشاشده دادگاه که تاریخ ۲۳ مه روی آن درج شده، اولینبار در ۸ اوت توسط یی شنگهوا، وکیل ساکن پکن که حدود ۲.۸ میلیون دنبالکننده دارد، در شبکه اجتماعی چینی ویبو منتشر شد.
یی روز پنجشنبه به رسانه دولتی چینی «پیپر» گفت که او در این پرونده دخالت نداشته و این سند را از یک منبع آگاه دریافت کرده است.
براساس این سند، پلیس بیش از ۱۸ تن مواد خام و نیمهآماده و ۳۴ هزار و ۷۷ واحد محصول نهایی را از شرکتهای ذیربط کشف و ضبط کرده است.
همچنین گفته میشود که شانشی استئوراد فرمهای ثبتنام اهداکنندگان و گزارشات کنترل کیفیت را جعل کرده است.
براساس این سند، شانشی استئوراد در سال ۱۹۹۹ توسط مؤسسه دولتی حفاظت در برابر تشعشعات چین تأسیس شد.
در این سند آمده که یکی از دو سهامدار شرکت، سو شنگژونگ، در سال ۲۰۱۴ شرکت سیچوآن هنگپو تکنولوژی را تأسیس کرد و با به دست گرفتن مدیریت چهار مرکز تشییع از راه سرمایهگذاری، قراردادهای پیمانی یا اعمال نفوذ به اجساد دسترسی پیدا کرده است.
گفته میشود که چهار مرکز تشییع در سه استان، اجساد یا استخوانهای ۴ هزار جنازه را بهجای سوزاندن به سیچوآن هنگپو فروختهاند. قیمت هر جنازه ۲ هزار یوان چین (۲۸۰ دلار) یا درصورت استخراج استخوان ۲۵۰۰ یوان (۳۴۹ دلار) بود.
برخی از اجساد در مراکز تشییع و برخی دیگر در سیچوآن هنگپو قطعه قطعه شدند. در سند دادگاه آمده است که این شرکت بیش از هزار جسد را به شانشی استئوراد فروخته و مابقی اجساد در انبار هستند.
همچنین گفته میشود که سو با مردی به نام لیو ژیونگ هماهنگ کرده تا در بیمارستان یبین ژونگشان مشغول به کار شود و از این شغل بهعنوان پوشش برای خرید آمبولانس و انتقال اجساد استفاده کند.
آزمایشگاه پزشکی
از این گذشته، آزمایشگاه تشریح دانشگاه پزشکی گویلین ظاهراً ۴۵۰ جسد را از سه مرکز تشییع خریداری کرده- با علم بر اینکه بیشتر جسدها سرقتی بودهاند- و بهازای هر جسد ۹۰۰ یوان (۱۲۶ دلار) پول داده و به کارکنان مراکز تشییع نیز رشوه داده است.
براساس این سند، لان لینگیوان، محقق آزمایشگاه، این کار را با مجوز کتبی تیان شونلیانگ، مدیر آزمایشگاه، انجام میداد که پای قراردادها را مهر میزد و تجهیزات تشریح اجساد را تأیید میکرد.
ظاهراً این زوج به کمک دیگران بیش از ۳۰۰ جسد تأمین کرده و آنها را به قیمت ۱۰ هزار یوان (۱۳۹۵ دلار) به شانشی استئوراد فروختند.
مرکز پیوند
براساس سند دادگاه، حدود ۱۲ جسد از یک بیمارستان معتبر چین که مرکز پیوند کبد و کلیه بوده، تأمین شده است.
لی ژیکیانگ، پزشک بیمارستان دانشگاه چینگدائو، بین سالهای ۲۰۱۵ تا ۲۰۲۱ حدود ۱۰ جسد را با قیمت ۱۰ هزار (۱۳۹۵ دلار) تا ۲۲ هزار یوان (۳۷۰ دلار) به شانشی استئوراد فروخت.
در این سند اشارهای به منبع اجساد نشده است.
تانگ جینگیوان، مفسر چینی ساکن آمریکا، گفت که این سند سؤالات زیادی در ذهن ما ایجاد میکند.
تانگ به نسخه چینی انتیدی نیوز گفت: «اتفاق بسیار عجیبی است. روی کاغذ، حتی اگر اجساد به اهداکنندگان عضو تعلق داشته باشند، لی چنین حقی ندارد که درباره سرنوشت آنها تصمیمگیری کند. اجساد به خانوادهها تعلق دارند.»
از این گذشته، لی اجساد را تشریح و اعضای آنها را منجمد کرد و آنها را بهطور غیرقانونی و پنهانی به فروش رساند. هم اجساد و هم مرگ آنها مشکوک بود. او میپرسد: «این افراد چگونه مردند؟ چرا خانوادهها برای تحویل اجساد مراجعه نکردند؟»
به گفته تانگ، این پرونده از وجود یک سیستم ریشهدار برای تجارت جسد در چین و بازار سیاه حزب کمونیست چین حکایت دارد که انسانها را- چه مرده و چه زنده- به چشم یک منبع درآمد مییبند.
براساس سند دادگاه، لی بائوکسینگ، مدیر شانشی اوستئوراد، به چهار مدیر ارشد دستور داد که فرم رضایت و گزارشات کنترل کیفیت را جعل کنند و از اکثر کارکنان شرکت میخواست که امضای خانوادههای اهداکنندگان را جعل کنند.
پس از اینکه یی سند مربوطه را در ویبو منتشر کرد، چندین رسانه چینی این ماجرا را گزارش کردند اما گزارشها و پستهای یی در ویبو دیگر در دسترس نیستند.
پیوند آلوژنیک (دگرژنی) نوعی پیوند استخوان است که در آن از استخوان یک اهداکننده انسانی استفاده میشود. دیگر انواع پیوند استخوان عبارتند از اتوگرافت که در آن از استخوان خود بیمار استفاده میشود، پیوند بیگانهژنی که در آن از استخوان اهداکننده حیوانی استفاده میشود و پیوند استخوان مصنوعی که مواد آن بهصورت مصنوعی ساخته میشوند.
به گزارش شرکت چینی مواد مصنوعی آلژن مدیکال، در بیش از دوسوم از پیوندهای استخوان چین در سال ۲۰۱۸ از مواد طبیعی استفاده شده که ۹۰ درصد از آنها از نمونههای انسانی برداشت شدهاند.