جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده قصد دارد با شرکت در اجلاس گروه ۲۰ در دهلینو به موضوع چین و شیوههای «وامدهی اجباری و ناپایدار» این کشور بپردازد.
به گفته کاخ سفید، اولویت کلیدی پرزیدنت بایدن در این نشست حیاتی، پیشنهاد تقویت بانکهای توسعه چندجانبه، به ویژه بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول، به عنوان جایگزینی برای برنامه وامدهی اجباری چین است.
این در حالی است که پکن روز دوشنبه اعلام کرد که شی جین پینگ، رهبر چین در نشست دو روزه گروه ۲۰ که از شنبه آغاز میشود، شرکت نخواهد کرد.
گروه ۲۰ در سال ۱۹۹۹ پس از بحران مالی آسیا تشکیل شد و این اولین باری است که هند میزبان این نشست خواهد بود.
چین در سالهای اخیر به بزرگترین طلبکار جهان تبدیل شده است، استراتژی وامدهی تهاجمی این کشور تحت ابتکار «طرح کمربند و جاده» به دلیل عدم شفافیت مورد انتقاد قرار گرفته است.
چین از زمان راهاندازی «طرح کمربند و جاده» در سال ۲۰۱۳، میلیاردها دلار برای پروژههای زیرساختی در سراسر آفریقا، آمریکای لاتین، اروپای شرقی و آسیا سرمایهگذاری کرده است؛ اما پکن در سالهای اخیر به استفاده از «دیپلماسی تله بدهی» برای جذب بسیاری از کشورها به مدار خود متهم شده است.
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید روز سهشنبه در نشست مطبوعاتی گفت: «ما معتقدیم که باید استاندارد بالایی از گزینههای وامدهی غیراجباری در دسترس کشورهای با درآمد پایین و متوسط باشد.»
او خاطرنشان کرد که به همین دلیل است که ایالات متحده از «تغییر اساسی و بزرگتر کردن» این بانکهای توسعه حمایت میکند.
گروه ۲۰ (G20) با گرد هم آمدن اقتصادهای بزرگ جهان تشکیل شده و اعضای آن تقریباً ۸۵ درصد از تولید ناخالص داخلی جهانی، بیش از ۷۵ درصد تجارت جهانی را در اختیار دارند و حدود دو سوم جمعیت جهان را تشکیل میدهند.
کشورهای آرژانتین، استرالیا، برزیل، کانادا، چین، فرانسه، آلمان، هند، اندونزی، ایتالیا، ژاپن، کره جنوبی، مکزیک، روسیه، عربستان سعودی، آفریقای جنوبی، ترکیه، بریتانیا، ایالات متحده، و اتحادیه اروپا گروه ۲۰ را تشکیل میدهند.
در تلاش برای جلوگیری از خشم پکن، آقای سالیوان هدف اصلی تقویت بانکهای چندجانبه را کماهمیت جلوه داد و مدعی شد که این موضوع مربوط به چین نیست.
سالیوان گفت: «اصلاحات بانک جهانی در مورد چین نیست، زیرا چین سهامدار بانک جهانی است. این برای کل جامعه بینالمللی است.»
اینکه آیا رئیس جمهور آمریکا میتواند کشورهای دیگر را علیه رژیم چین در جریان این اجلاس متحد کند یا نه مشخص نیست اما مشاور امنیت ملی کاخ سفید گفت که دولت آمریکا امیدوار است اعضای گروه ۲۰ از تلاشهای ایالات متحده برای اصلاح بانکهای توسعه در بزرگترین گردهمایی رهبران جهان حمایت کنند.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه نیز در اجلاس گروه ۲۰ در دهلینو شرکت نخواهد کرد، او در اجلاس سال ۲۰۲۲ این گروه در بالی اندونزی نیز شرکت نکرد. در پایان اجلاس سال گذشته، رهبران گروه ۲۰ در بیانیهای مشترک اکثر اعضا جنگ در اوکراین را به شدت محکوم کردند اما نظرات دیگری نیز وجود داشت.