Search
Asset 2

برق کوبا در پی خاموشی سراسر جزیره بتدریج وصل می‌شود

ساعاتی پس از خاموشی سراسری کوبا در پی از کار افتادن یکی از نیروگاه‌های اصلی، بخشی از برق نیروگاه را تا عصر جمعه به شبکه بازگردانده‌‏اند.
نمایی کلی از شهر در خاموشی سراسری ناشی از خرابی شبکه در هاوانا، ۱۸ اکتبر ۲۰۲۴. (YAMIL LAGE/AFP via Getty Images)

مقامات کوبا می‌گویند ساعاتی پس از خاموشی سراسری جزیره در پی از کار افتادن یکی از نیروگاه‌های اصلی، بخشی از برق نیروگاه را تا عصر جمعه به شبکه بازگردانده‌‏اند.

اکثر جمعیت ۱۰ میلیونی کوبا شب جمعه در خاموشی بودند، اما برق بخش‌های پراکنده‌ای از هاوانا، پایتخت کوبا، از جمله برخی از بیمارستان‌های اصلی شهر اندکی پس از تاریکی دوباره وصل شد.

اتحادیه برق کوبا گفت امیدوار است دست‌کم پنج نیروگاه برق نفت‌سوز خود را در طول شب راه‌اندازی کند و برق مناطق وسیع‌تری از کشور را به شبکه بازگرداند.

بنا بر گزارش رویترز، دولت کمونیستی مدارس و صنایع غیرضروری را در ساعات ابتدایی روز جمعه تعطیل کرد و برای جلوگیری از خاموشی در پی هفته‌ها کمبود برق شدید اکثر کارکنان دولت را به خانه فرستاد. فعالیت‌های تفریحی و فرهنگی از جمله کلاب‌های شبانه نیز به حالت تعطیل درآمدند.

اما اندکی قبل از ظهر، نیروگاه آنتونیو گویتراس، بزرگ‌ترین و کارآمدترین نیروگاه کشور، از کار افتاد و باعث قطعی کامل شبکه شد و کل جزیره را بدون برق گذاشت.

مقامات کوبا در ساعات پایانی روز جمعه گفتند روی مشکلی که باعث از کار افتادن این نیروگاه نفت‌سوز شده کار می‌کنند. علت از کار افتادن نیروگاه هنوز مشخص نیست.

این خاموشی مشکل جدیدِ جزیره‌ای است که زندگی در آن به شکلی فزاینده طاقت‌فرسا شده و ساکنان آن با کمبود غذا، سوخت، آب و دارو دست‌و‌پنجه نرم می‌کنند.

رویترز نوشته است که تقریباً کل امور تجاری هاوانا در روز جمعه متوقف شد. بسیاری از ساکنان، عرق‌ریزان، جلوی در خانه‌ها نشسته و گردشگران با ناامیدی منتظر بودند. تا شب تقریباً کل شهر در خاموشی فرورفت.

مانوئل ماررو، نخست‌وزیر کوبا، تشدید خاموشی‌ها در چند هفته گذشته را به بحران نام‌آشنای کوبایی‌ها نسبت داد: زیرساخت‌های معیوب، کمبود سوخت و افزایش تقاضا.

ماررو در پیامی تلویزیونی به مردم گفت: «کمبود سوخت بزرگ‌ترین عامل است.»

مقامات می‌گویند بادهای شدیدی که هفته گذشته با توفند میلتون شروع به وزیدن کردند، سوخت‌رسانی محدود قایق‌ها به نیروگاه‌های کشور را فلج کرده‌اند.

کوبایی‌ها در جریان خاموشی سراسری ناشی از قطعی شبکه در هاوانا، شب‌ها در خیابان‌ها حضور دارند. ۱۸ اکتبر ۲۰۲۴ (ADALBERTO ROQUE/AFP via Getty Images)

کمبود سوخت

دولت کوبا همچنین ممنوعیت‌های تجاری آمریکا و همچنین تحریم‌ها را عامل مشکلات مربوط به تأمین سوخت و قطعات یدکی برای بهره‌برداری از نیروگاه‌های نفتی کشور می‌داند.

میگل دایاز-کانل، رئیس‌جمهور کوبا، روز پنج‌شنبه در شبکه اجتماعی ایکس گفت: «این وضعیت بغرنج عمدتاً از تشدید جنگ اقتصادی و فشارهای آمریکا در حوزه مالی و انرژی نشأت می‌گیرد.»

سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید گفت: «آمریکا مقصر خاموشی کنونی کوبا یا وضعیت کلی انرژی این جزیره نیست.»

یکی از مقامات وزارت امور خارجه آمریکا در اواخر روز جمعه گفت که واشینگتن پیامدهای انسانی احتمالی قطعی برق را زیر نظر دارد، اما دولت کوبا درخواست کمک نکرده است.

رویترز نوشته است که بسیاری از کوبایی‌ها که از سیاست دور هستند و به قطعی مکرر برق عادت دارند، خاموشی سراسری شب جمعه را اتفاقی عادی می‌دانستند و برخی برای گذراندن وقت به سرگرمی‌های ساده روی آورده‌‏اند.

تقاضای برق در سال‌های اخیر در سایه رشد بخش خصوصی نوپای کوبا افزایش یافته، اما عرضه سوخت بشدت کاهش پیدا کرده است.

ونزوئلا، بزرگ‌ترین تأمین‌کننده نفت کوبا، محموله‌های نفتی ارسالی خود به این جزیره را در ۹ ماهه اول سال به‌طور متوسط ​​به ۳۲ هزار و ۶۰۰ بشکه در روز کاهش داده که با توجه به داده‌های نظارتی و اسناد داخلی شرکت دولتی پترولئوس دی ونزوئلا به زحمت به نصف ۶۰ هزار بشکه‌ای می‌رسد که روزانه در بازه زمانی مشابه در سال ۲۰۲۳ به این کشور ارسال می‌شد.

پترولئوس دی ونزوئلا، که زیرساخت‌های پالایشی ضعیفی دارد، در سال جاری تلاش کرده که از موج جدید کمبود سوخت در داخل ونزوئلا جلوگیری کند که باعث شده حجم کمتری برای صادرات نفت به کشورهای متحد مانند کوبا باقی بماند.

روسیه و مکزیک نیز که در گذشته به کوبا سوخت می‌دادند، حجم محموله‌های خود را بشدت کاهش داده‌اند.

کمبودها باعث شده‌اند که دولت کوبا تقریباً به مرز ورشکستگی رسیده است.

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی