دادگاه عالی کانادا از رسیدگی به درخواست تجدیدنظر برخی از خانوادههای قربانیان پرواز پیاِس۷۵۲ برای مصادره اموال دولتی و داراییهای بانکی حکومت ایران در خاک کانادا خودداری کرد.
طبق استدلال وکیل خانوادههای پرواز ۷۵۲، این داراییهای حکومت ایران میبایست برای پرداخت غرامت به خانوادههای قربانیان در خاک کانادا توقیف میشدند.
سپاه پاسداران این هواپیمای تجاری را در سال ۲۰۲۰ بر فراز آسمان تهران سرنگون کرد و ۱۷۵ نفر از جمله ۵۵ شهروند کانادایی و ۳۰ مقیم این کشور کشته شدند.
دیوان عالی دادگستری انتاریو در سال ۲۰۲۱ حکم داد که جمهوری اسلامی این هواپیما را عمدا در اقدامی تروریستی ساقط کرده است. دادگاه سپس در دو دعوای مختلف که بعداً با هم ادغام شدند، حکم داد که جمهوری اسلامی باید به ۹ خانواده به نمایندگی از ۱۴ قربانی این حادثه، حدود ۲۵۰ میلیون دلار غرامت پرداخت کند.
دادگاه انتاریو اعلام کرد حکومت ایران عمدا پرواز پیاِس۷۵۲را در یک اقدام تروریستی سرنگون کرده است.
به گزارش خبرگزاری سیبیسی کانادا، حکومت ایران به این خانوادهها پولی پرداخت نکرده و در دادگاه از خود دفاع نکرده است.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی بعداً این حکم را «شرمآور» خواند و گفت که «هیچ مبنایی ندارد.»
خانوادههای قربانیان متعاقباً برای اجرای حکم دادگاه، خواستار توقیف املاک و حسابهای بانکی حکومت ایران در کانادا شدند.
اگرچه دولت فدرال در سال ۲۰۲۱ به این نتیجه رسید که ایران کاملاً مسئول انهدام هواپیما است، دادگاه انتاریو استدلال کرد که طبق قوانین بینالمللی، دادگاهها این قدرت را ندارند که به خانوادهها اجازه دهند، داراییهای حکومت ایران را توقیف کنند.
طبق حکم قاضی دادگاه انتاریو، دارایی حکومت ایران تحت قانون کانادا با مصونیت دیپلماتیک محافظت میشود.
وکیل خانوادههای قربانیان: دولت فدرال کانادا ریاکارانه عمل میکند
مارک آرنولد، وکیل خانوادهها، پرونده را به دادگاه استیناف انتاریو برد و آن دادگاه نیز اجازه توقیف و فروش برخی از اموال دیپلماتیک حکومت ایران را به خانوادهها نداد.
آرنولد به سیبیسی گفت: «یک عنصر ریاکاری در آنجا وجود دارد. [دولت فدرال] آنچه چهار سال و نیم پیش (حمله به هواپیمای مسافربری پی اس ۷۵۲) اتفاق افتاد، را محکوم کرد، با این حال آنها از منافع ایران در کانادا محافظت میکنند.»
او استدلال کرد که کانادا و ایران روابط دیپلماتیک خود را در سال ۲۰۱۲ قطع کردند، بنابراین داراییهای ایران نباید در کانادا محافظت شود.
به گفته او، اکنون این پرونده در کانادا خاتمه است.
این وکیل مدافع خانوادههای پرواز ۷۵۲، اکنون به دنبال پیگیری این پرونده در سیستم حقوقی اروپا است تا جمهوری اسلامی را وادار به پرداخت غرامت کند.
او گفت که ایران در آنجا داراییهایی دارد و با وکلای اروپایی درباره گامهای بعدی مذاکره کرده است.
در گزارش نهایی جمهوری اسلامی در مورد انهدام پیاِس۷۵۲ آمده است که یگان پدافند هوایی، به دلیل ناهماهنگی رادار پرتابگر موشک، این هواپیما را به اشتباه بهعنوان تهدید شناسایی کرده است.
کانادا، سوئد، اوکراین و بریتانیا به دلیل سرنگونی پرواز پیاِس۷۵۲خطوط هوایی بینالمللی اوکراین در ژانویه ۲۰۲۰، پروندهای را در دیوان بینالمللی دادگستری علیه حکومت ایران تشکیل دادهاند.