طبق یک مطالعه جدید در زندانهای کالیفرنیا، احتمال ابتلا به کرونا در افرادی که واکسن جدید کووید–۱۹ دریافت کردهاند، بیشتر از افرادی است که هیچ دوز واکسن کرونا دریافت نکردهاند.
برخی از شرکتهای داروسازی مانند فایزر و مدرنا سال گذشته نوع جدیدی از واکسن کووید برای مقابله با سویههای جدید این بیماری به بازار عرضه کردند که در دو مرحله به افراد تزریق میشد و این شرکتها مدعی بودند که این دو دوز واکسن که به واکسن دوگانه معروف شد، هم ویروس اصلی کرونا و هم سویه جدیدتر آن را هدف قرار میدهد.
محققان برای ارزیابی اثربخشی واکسنهای دوگانهای که در پاییز ۲۰۲۲ عرضه شد، دادههای ۳۳ زندان ایالتی از ژانویه تا ژوئیه ۲۰۲۳ را مورد تجزیهوتحلیل قرار دادند.
بر اساس این دادهها محققان دریافتند که از تعداد افرادی که واکسن دوگانه را دریافت کرده بودند، ۱۱۸۷ نفر به کووید ۱۹ مبتلا شدند و در مقابل ۵۶۸ نفر از کسانی که واکسینه نشده بودند به کرونا مبتلا شدهاند.
تحقیقات بیشتری برای درک دلایل این یافتهها و در نظر گرفتن سایر عوامل مانند شرایط بهداشتی زمینهای مورد نیاز است.
محققان اعلام کردند که «این مطالعه نشان میدهد که اگرچه واکسن دوگانه ممکن است محافظت در برابر پیامدهای شدید را ارائه دهد، اما ممکن است به طور قابل توجهی خطر عفونتهای کلی را کاهش ندهد.»
واکسنهای دوگانه بدون دادههای آزمایشهای بالینی برای استفاده مورد تایید قرار گرفت و تا کنون اطلاعاتی درباره کارایی آن منتشر نشده و مقامات ایالات متحده به دلیل عملکرد ضعیف این واکسن در حال جایگزینی آن با یک واکسن جدید هستند.
سایر تحقیقات در رابطه با واکسنهای دوگانه کووید ۱۹ نیز حاکی از آن است که این نوع واکسنها محافظت کمی ایجاد کرده و یا اصلاً باعث ایجاد مصونیت در برابر کووید نمیشوند.
به عنوان مثال، محققان فرانسوی تخمین زدند که یک واکسن دوگانه فقط ۸ درصد مقاومت در برابر عفونت کووید ایجاد میکند، و محققان کره جنوبی معتقدند این مصونیت ۱۲ درصد است و در قطر نیز به این نتیجه رسیدهاند که این نوع واکسن ۲۵ درصد اثربخشی دارد.