
ایام عید نوروز و دید و بازدیدهای مرسوم آن، یک جزء جدانشدنی به نام آجیل دارد. خوراکی خوشمزهای که ایرانیها در پذیراییهای نوروز خود، به همراه شیرینیجات، از آن استفاده میکنند.
از آجیل که ترکیبی از چندین مغزدانهی مختلف همچون پسته، بادام، گردو و فندوق است، همواره بهعنوان یک خوراکی بسیار پرخاصیت و مفید برای سلامتی یاد شده است.
مردمان نسلهای گذشته که به خواص اعجابانگیز این مغزدانهها پی برده بودند، خیلی بیشتر از ما امروزیها از آن استفاده میکردند و آجیل همواره جایگاه مهمی در رژیم غذایی روزانهشان داشته است.
خیلی دور نرویم؛ پدر بزرگها و مادربزرگهای خودمان، در نوروز و ایام دیگر، وقتی به دیدنشان میرفتیم، دست در جیب خود میکردند و مشتی آجیل در دستهای کوچکمان میریختند. از پسته، بادام و گردو گرفته تا توت خشک، انجیر، نخودچی و کشمش.
به باور محققان، مصرف روزانهی آجیل، ارتباط مستقیمی با کاهش بیماریهای قلبی و عروقی و انواع سرطانها دارد و خطر مرگ افراد بر اثر بیماری را تا یک پنجم کاهش میدهد.
تحقیقات اخیر پژوهشگران نشان میدهد، افرادی که بیشتر از مغزدانهها استفاده میکنند، لاغرتر و سالمتر هستند، کمتر دچار فشار خون یا چربی خون میشوند، بیشتر ورزش میکنند و کمتر به سراغ سیگار میروند.
پیش از این بسیاری از محققان گمان میکردند مصرف زیاد آجیل بهخاطر وجود چربی در آنها، احتمال افزایش وزن را بالا میبرد، اما اکنون عکس این موضوع ثابت شده و آنها پی بردهاند که چربی مغزدانهها بیضرر بوده و مصرف آنها احتمال بالارفتن وزن و چاقی را حتی کمتر میکند.
نتایج این تحقیق که در نشریهی پزشکی «نیوانگلند» منتشر شده، بیانگر آن است که آجیل احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی را نزدیک به ۳۰ درصد و سرطان را ۱۱ درصد کاهش میدهد. همچنین از ابتلا به دیابت نوع دوم، مقاومت به انسولین، سندروم متابولیک، سنگ کیسهی صفرا و مرگ ناشی از بیماریهای التهابی پیشگیری میکند.
مغزدانهها با داشتن پروتئین، اسیدهای چرب اشباع نشده، آنتی اکسیدان، فیبر، ویتامین ب۳، اسید فولیک، نیاسین و املاحی چون کلسیم، پتاسیم و منیزیم، منبعی بینظیر و معجزهآسا برای سلامت بدن محسوب میشوند.
اما در عینحال، از آنجا که اغلب ما عادت داریم آجیل را به صورت شور و نمک سود شده مصرف کنیم، نمک افزوده شده به این مغزها خود میتواند زمینهساز ابتلا به بیماری فشار خون شود. پزشکان برای پیشگیری از این عارضه، استفاده از آجیل خام را توصیه میکنند.
اپکتایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر میشود.