در گزارش جدید مجلس شورای اسلامی، استفاده از ماشین آلات قدیمی، کمبود تجهیزات حفاظتی، آموزش ناکافی و ضعف نظارتی دستگاههای مسئول دلایل اصلی کشته شدن کارگران معدن طبس اعلام شد.

زهرا سعیدی مبارکه، سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی، در جلسه علنی روز سهشنبه (اول آبان ماه) گزارش مشترک کمیسیونهای صنایع و معادن، اجتماعی و اصل نودم قانون اساسی درباره حادثه انفجار معدن زغالسنگ پروده طبس را قرائت کرد. این گزارش به بررسی دلایل و عوامل این فاجعه پرداخته و ضعفهای جدی در نظارت و ایمنی معادن را برجسته کرده است.
به گزارش ایرنا، در جمعبندی این گزارش به تکرار وقوع حوادث متعدد با تلفات بالا در معادن زغالسنگ کشور اشاره شده و بر وجود اشکالات گسترده در سلسله بازرسیها و نظارتهای فعلی تأکید شده است. آییننامه ایمنی معادن که از سال ۱۳۹۱ به تصویب رسیده، به دلیل مشکلات در اجرای موثر آن، نتوانسته از وقوع حوادث مشابه جلوگیری کند. همچنین، عدم اولویتبندی صحیح در الزامات ایمنی، باعث عادیسازی نقایص ایمنی شده است.
در این گزارش، دلایل اصلی این حادثه شامل عدم رعایت قوانین و استانداردهای ایمنی، کمبود تجهیزات حفاظتی، آموزش ناکافی، استفاده از ماشینآلات قدیمی و ضعف نظارت دستگاههای مسئول بر محیط کار معدن معرفی شده است. تجمع تدریجی گاز و عدم تهویه مناسب، نبود حسگرهای دقیق و سیستمهای هشدار خودکار و حفاری غیراصولی از جمله عواملی هستند که منجر به بروز انفجار و مرگ تعدادی از کارگران شدند.
همچنین، انتقال گاز CO از بلوک C به بلوک B که ناشی از عدم طراحی اصولی نقشه تهویه و عدم توقف سریع فنها بوده، به گسترش حادثه و افزایش تلفات دامن زده است. عدم اطلاعرسانی فوری و تخلیه سریع کارگران بلوک B نیز به عنوان یکی دیگر از عوامل تشدید حادثه ذکر شده است.
این گزارش نشان میدهد که توجه به ارتقای ایمنی و نظارت دقیقتر در معادن ضروری است تا از وقوع چنین حوادث ناگوار و تلفات انسانی در آینده جلوگیری شود.
در آخرین روز تابستان امسال، یکی از مرگبارترین حوادث کاری ایران به وقوع پیوست و نشت گاز متان به وقوع انفجار در یک معدن زغالسنگ در طبس در ایران انجامید که جان دست کم ۵۲ کارگر را گفت و ۲۰ نفر را مجروح کرد.