شهرام خلدی، استاد دانشگاه در کانادا گفته است که سپاه پاسداران سابقه ۳۰ ساله در اقدامات تروریستی دارد که در دادگاههای اروپایی ثبت شده است.
این پژوهشگر در نشست اخیر کمیسیون امور خارجی و توسعه بینالمللی پارلمان کانادا با اشاره به سخنان جوزف بورل برای رد تروریستی نامیدن سپاه گفته است: «ادعا شده است قرار گرفتن سپاه پاسداران در فهرست گروههای تروریستی کار پیچیده و سختی است. حتی جوزف بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفته بود که بدون شواهد معتبر قضایی نمیتوان سپاه را در لیست تروریستی قرار داد، اما من میخواهم به سابقه ۳۰ ساله سپاه در اقدامات تروریستی که در دادگاههای اروپایی ثبت شده اشاره و تاکید کنم که این گروه، حامی تروریسم در غرب و تهدیدی برای صلح و امنیت کانادا است.»
نشست مشابهی نیز در کشور سوئد با حضور نمایندگان پارلمان سوئد و جمعی از ایرانیان مقیم این کشور در ابتدای خرداد ماه امسال برگزار شد. یکی از بحثهای مطرح شده در این نشست این بود که اتحادیه اروپا نه به دلایل حقوقی بلکه به دلایل سیاسی تاکنون سپاه پاسداران را در فهرست گروههای تروریستی این نهاد اروپایی اضافه نکرده است.
سپاه از آغاز تا امروز
شهرام خلدی در ادامه صحبتهایش درباره چگونگی شکلگیری سپاه گفت: «از دهه شصت میلادی به بعد، چریکهای شیعه ایرانی، چندین حمله تروریستی موفق را علیه مقامات حکومتی سلطنتی ایران انجام دادند. این چریکها آموزش جنگ شهری و ترور را از سازمانهای مسلح فلسطینی با حمایت دولت ناصر در مصر، رژیمهای بعثی عراق، سوریه و حکومت قذافی در لیبی دریافت کردند. آنها همچنین با سرویسهای چندین کشور بلوک شوروی سابق، آلمان شرقی کمونیستی و چین مائوئیستی همکاری میکردند.»
به گفته او، «این شبکه چریک شیعه ایرانی به قاچاق اسلحه و ارز میپرداختند و با شورشیان مسلح از جنوب شرق آسیا تا ارتش جمهوریخواه ایرلند در آن دوره همکاری میکردند. بعد از سقوط سلطنت پهلوی در سال ۱۹۷۹، همین چریکها، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را تاسیس کردند.»
این پژوهشگر با اشاره به نقش سپاه پاسداران در سرکوب اعتراضات مردمی در ایران و تلاش برای کودتا در کشورهای عربی حوزه خلیج فارس افزود که براساس ماده ۱۵۰ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به هیچ فرد و نهادی غیر از شخص رهبر جمهوری اسلامی پاسخگو نیست و حتی مجلس شورای اسلامی نیز صلاحیت استیضاح و نظارت بر سپاه را ندارد.
بازوی اقتصادی سپاه
او ادامه داد که سپاه در اقتصاد بعد از جنگ در ایران با راهاندازی قرارگاه خاتمالانبیا میلیاردها دلار از طریق پروژههای سدسازی و حملونقل بدست آورده است.
قرارگاه خاتمالانبیا، بازوی اقتصادی سپاه پاسداران و بزرگترین پیمانکار پروژههای دولتی بخصوص نفت و گاز ایران به شمار میرود.
اتحادیه اروپا اخیرا اعلام کرده است که قرارگاه مرکزی خاتمالانبیا، شرکت کاوان الکترونیک بهراد و نیروی دریایی سپاه پاسداران را به دلیل نقششان در فرستادن پهپادها برای جنگ در اوکراین، انتقال پهپاد و موشک به خاورمیانه و دریای سرخ تحریم کرده است.
شهرام خلدی در این نشست درباره نقش بازوی برونمرزی سپاه پاسداران گفت که «نیروی قدس سپاه در ۱۵ سال گذشته مسئول مستقیم سرکوب مردم و مخالفان بوده است، بخصوص بعد از اعتراضات به قتل حکومتی مهسا امینی، شدیدترین سرکوبها را علیه مردم انجام داده است.»
او ادامه داد: «بعد از سال ۲۰۱۵، جمهوری اسلامی شبکه مجرمانه متشکل از کارتلهای مکزیکی و آمریکای جنوبی را بوجود آورد که در زمینه پولشویی، کریپتوکارنسی (رمز ارز) و دارکوب (وب تاریک) بسیار فعال بوده است و در کشورهای حوزه خلیج فارس، شرق آسیا، آمریکای لاتین، آمریکای شمالی و کانادا پولشویی میکند.»
این استاد دانشگاه با اشاره به نقش سپاه در حمایت تسلیحاتی از روسیه در جنگ اوکراین و بیثباتی در خاورمیانه افزود که سپاه پاسداران در بوجود آمدن وضعیت فعلی در خاورمیانه با حمایت حوثیها نقش اساسی داشته است. سپاه همچنین در فعالیتهای مجرمانه بینالمللی بخصوص در سرکوب و تهدید ایرانیان خارج از کشور نقش مهمی داشته است.
«محور مقاومت» بازوی برونمرزی سپاه
بهنام بن طالبلو، مشاور ارشد بنیاد دفاع از دموکراسیها نیز در این جلسه گفت که سپاه از حامیان اصلی تروریسم در جهان امروز و بازوی جمهوری اسلامی در سرکوب فراملی است.
به گفته شهرام خلدی سپاه در جنگ داخلی سوریه، با بکارگیری حزبالله از بشار اسد و «حکومت نامشروع او» حمایت کرد و مسئول کشته شدن نیم میلیون مردم سوریه و آوارگی بیش از دو میلیون نفر از این کشور است.
طالبلو گفت که سپاه پاسداران در سراسر خاورمیانه، شبکهای از گروههای نیابتی تحت عنوان «محور مقاومت» ایجاد کرده است که میتوان به گروههای نیابتی در عراق، حماس در غزه، حزبالله در لبنان و حوثیها در یمن اشاره کرد. سپاه نیروهای نیابتیاش را تجهیز میکند و حوثیهای یمن، جزو آخرین گروهی بودند که به محور مقاومت اضافه شدند و دارای توان عملیاتی در حد متوسط است، اما همین گروه به موشکهای بالستیک میانبرد و ضدکشتی مجهز شدهاند.
او افزود در داخل ایران، «زمانی که اعتراضات زن، زندگی، آزادی علیه رژیم، بیش از ۱۵۰ شهر ایران را در نوردید، باز هم سپاه در سرکوب اعتراضات مشارکت داشت.»
به گفته او با وجود همه این اقدامات سپاه و علیرغم اینکه پهپادهای ایران در چهار قاره دنیا پیدا شده است، اما زمانی که هلیکوپتر حامل رئیس دولت جمهوری اسلامی سقوط کرد، جمهوری اسلامی از ترکیه خواست تا از طریق پهپادهایش محل سقوط هلیکوپتر را پیدا کند.
او ادامه داد: «در بسیاری از کشورهای دنیا وقتی حادثهای مانند سقوط هلیکوپتر حامل رئیس جمهور اتفاق میافتد، شما میتوانید غم و اندوه ملی را ببینید، اما در رسانههای اجتماعی ایران، کاربران با طنز و شوخی و شادی از این حادثه یاد کردند. این نشاندهنده شکاف عظیم بین حکومت و جامعه ایران است، به دلیل اینکه یک حکومت سرکوبگر بر مردم حاکم است.»
«ایده خوبی نیست»
نعمان ربودی، استاد دانشگاه در این جلسه گفت که موضوع قرار گرفتن سپاه پاسداران در فهرست گروههای تروریستی کانادا را باید خارج از مسائل ایدئولوژیکی نگاه کرد، زیرا وقتی مبنای یک سیاست خارجی را بر اساس ایدئولوژیهای از پیش تعیین شده و خارج از چارچوب بینالملل قرار میدهیم چیز خوبی حاصل نمیشود، بهویژه در خاورمیانه.
به گفته او، «این مهم است که به جای مداخله بیفایده در این درگیریها، در مورد وضعیت خاورمیانه، موضعی متعادل اتخاذ کنیم. همچنین باید از آوردن آن درگیریها به خانه خودداری کنیم. فاجعه هولناک غزه در حال حاضر تاییدی است بر این که جامعه کانادا به ویژه در مسائل خاورمیانه به شدت دچار شکاف شده است.»
او ادامه داد: «سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بازوی سرکوبگر دولت ایران است که یکی از نفرتانگیزترین دیکتاتوریهای روی کره زمین است. با این حال، با توجه به مشکلاتی که متأسفانه در خاورمیانه وجود دارد، فکر میکنم قرار دادن سپاه پاسداران در لیست حملات تروریستی ایده خوبی نیست.»
در اولین نشست کمیسیون روابط خارجی و توسعه بینالملل پارلمان کانادا در روز دوشنبه هفته گذشته سعید دهقان، وکیل حقوق بشر، نازنین افشینجم، فعال حقوق بشر، حامد اسماعیلیون و کوروش دوستشناس از انجمن خانوادههای قربانیان هواپیمای مسافربری ۷۵۲، هانیه ضیایی و نیما مشعوف از فعالان سیاسی و اجتماعی در این جلسه صحبت کردند. سخنرانان در این جلسه با بررسی کارنامه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بر اضافه شدن این گروه در فهرست گروههای تروریستی کانادا تاکید کردند.
علی احساسی، نماینده پارلمان نیز گردانندگی هر دو نشست را برعهده داشت.
مجلس عوام کانادا در اردیبهشت ماه گذشته به اتفاق آرا به طرح افزودن سپاه پاسداران به فهرست رسمی سازمانهای تروریستی رای داد. نمایندگان مجلس روز چهارشنبه با ۳۲۷ رای موافق در برابر صفر رای مخالف به این طرح رای دادند.