به گزارش خبرگزاری نیکی آسیا، صادرات نفت خام ایران در سال ۲۰۲۳ تقریباً ۵۰ درصد رشد کرد و به بالاترین حد در پنج سال اخیر یعنی حدود ۱.۲۹ میلیون بشکه در روز رسید.
براساس این گزارش، بیشتر صادرات نفت ایران در سال ۲۰۲۳ به مقصد چین بوده است و از افزایش شدید قیمت نفت ناشی از درگیریها در خاورمیانه جلوگیری کرد.
حتی در شرایطی که جنگ بین حماس و اسرائیل و حملات شبهنظامیان حوثی در یمن به کشتیها در دریای سرخ تهدیدی برای مختل کردن عرضه نفت و فرآوردههای نفتی است، قیمت نفت در روز دوشنبه کاهش یافت. قیمت نفت خام وست تگزاس اینترمدیت آمریکا با ۱.۶ درصد کاهش به ۷۶.۷۸ دلار در هر بشکه رسید، در حالی که نفت خام برنت اروپا با ۱.۴ درصد کاهش به ۸۲.۴۰ دلار رسید.
در حالی که قیمت نفت خام در حال حاضر ۷ درصد بیشتر از پایان سال ۲۰۲۳ است، اما نسبت به بالاترین قیمت ماه سپتامبر نزدیک به ۲۰ درصد کاهش یافته است.
بر اساس گزارش آژانس بینالمللی انرژی، ایران در سال گذشته روزانه ۲.۹۹ میلیون بشکه نفت تولید کرده است که ۴۴۰ هزار بشکه بیشتر از سال ۲۰۲۲ است.
تقاضای بالای چین، ایران را به افزایش تولید نفت ترغیب میکند. دادههای شرکت تحقیقاتی اروپایی کپلر نشان میدهد که تقریباً ۹۰ درصد از صادرات نفت خام ایران به چین انجام میشود.
جمهوری اسلامی ایران بهعلت توسعه برنامه هستهای و نقض حقوق بشر تحت تحریم های آمریکا و اروپا قرار گرفته است.
به گفته رویترز و منابع دیگر، بیش از ۴۰ پالایشگاه مستقل کوچک و متوسط چین اغلب نفت ایران را با یوان خریداری میکنند.
نفتکشهایی که نفت ایران را منتقل میکنند از روشهایی مانند انتقال کشتی به کشتی در دریا و پنهان کردن اطلاعات مکانی خود برای دور زدن تحریمها استفاده میکنند.