مجید تخت روانچی گفته است که تاکنون ترامپ هیچ پیامی برای ایران نفرستاده است و جمهوری اسلامی منتظر است تا سیاست ترامپ در قبال تهران مشخص شود.
معاون سیاسی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی در گفتگو با ایسنا با بیان این مطلب افزوده است که سیاست ترامپ در قبال جمهوری اسلامی را نباید براساس دوره کارزار انتخاباتی او قضاوت کرد، بلکه باید منتظر ماند تا مشخص شود که دولت ترامپ چه سیاستی قرار است در پیش بگیرد.
به گفته او درباره سیاست ترامپ در قبال تهران «نباید عجله داشته باشیم، ولی در عین حال باید خودمان را برای بدترین حالت آماده کنیم… وقتی سیاستهای طرف مقابل اعلام شد، ما هم متناسب با آن سیاستها عمل میکنیم.»
او ادامه داد تا زمانی که مذاکرات به مرحله نوشتن متن نرسد، نمیتوان تصور کرد که مذاکرات وارد مرحله جدی شده است و هنوز مذاکرات تهران و کشورهای اروپایی به مرحله نوشتن متن نرسیده است.
بعد از گذشت یک هفته از آغاز به کار رسمی دولت جدید آمریکا، تاکنون دونالد ترامپ سیاست مشخصی را در برابر جمهوری اسلامی ایران اعلام نکرده است. رئیس جمهور آمریکا در هفته گذشته در پاسخ به پرسشی درباره حمایت احتمالی از حمله اسرائیل به تأسیسات هستهای ایران گفت: «نمیخواهم به این سؤال پاسخ بدهم» و تأکید کرد که به زودی با مقامات ارشد درباره این موضوع جلساتی برگزار خواهد کرد.
دونالد ترامپ، ابراز امیدواری کرده است که بحران هستهای ایران بدون نیاز به اقدام نظامی اسرائیل علیه تهران حل شود.
چند روز پیش از این اظهارنظر ترامپ، شاهزاده فیصل بن فرحان آل سعود، وزیر امور خارجه عربستان سعودی، اعلام کرده بود که دولت جدید دونالد ترامپ احتمال درگیری میان اسرائیل و ایران را افزایش نخواهد داد. او که در اجلاس سالانه مجمع جهانی اقتصاد در داووس سخن میگفت، اظهار داشت که امیدوار است رویکرد ترامپ درباره ایران با تمایل تهران برای تعامل مثبت همراه شود و این کشور به مسئله برنامه هستهای خود رسیدگی کند.
مجبد تخت روانچی درباره وضعیت مذاکرات هستهای اخیر جمهوری اسلامی با کشورهای اروپایی گفته است: «ما تاکنون سه دور با اروپاییها مذاکره کردهایم. یک بار در نیویورک و ۲ بار در ژنو که دور آخر آن حدود ۲ هفته قبل برگزار شد. طبیعی است هر بار که جلوتر برویم، از کلیات یک مقدار وارد جزئیات میشویم و ماهیت کار اینگونه است که با برگزاری دور دوم گفتوگوها وارد جزئیات شویم. در این دور از گفتوگوها نیز در مورد جزئیاتی از موضوع هستهای و تحریمها رایزنی کردیم.»
او درباره تفاوت دور سوم مذاکرات هستهای با دو دور اول افزوده است: «ما نسبتا وارد جزئیات مباحث هستهای و تحریمها شدیم و آنها نظراتشان را گفتند و ما هم نظراتمان را گفتیم. البته هنوز کار دارد و اختلافنظر وجود دارد. در دورههای بعدی باید کار را ادامه دهیم، وارد مسائل ریزتر شویم تا به مرحلهای برسیم که طرفین احساس کنند، باید وارد مرحله نگارش و متن شویم. در آن زمان، نگارش را شروع میکنیم و روی پاراگرافهای مختلف بحثوتبادل نظر میکنیم تا به تفاهم برسیم.»
او ادامه داد تا زمانی که مذاکرات به مرحله نوشتن متن نرسد، نمیتوان تصور کرد که مذاکرات وارد مرحله جدی نشده است و هنوز مذاکرات تهران و کشورهای اروپایی به مرحله نوشتن متن نرسیده است.
این مقام وزارت خارجه جمهوری اسلامی همچنین گفته است: «ما اگر تحریمها را حل کنیم و مشکل افایتیاف همچنان باشد، مشکلات کامل حل نمیشود و اگر افایتیاف را حل کنیم و تحریمها پابرجا باشد، باز هم مشکلات کاملا حل نخواهد شد.»
وزیر اقتصاد ماه گذشته گفته بود که علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، با بررسی مجدد امکان پیوستن ایران به افایتیاف در «مجمع تشخیص مصلحت نظام» موافقت کرده است.
افایتیاف، نام اختصاری گروه ویژه اقدام مالی است که با هدف مقابله با پولشویی و مبارزه با حمایت مالی از تروریسم ایجاد شده است، این سازمان بین دولتی ۴۰ عضو دارد و مقر آن در پاریس است. ایران در فهرست سیاه این سازمان قرار دارد.