پارلمان گرجستان امروز سومین و آخرین قرائت لایحه «عوامل خارجی» را به تصویب رساند. این امر موجب اعتراضات در این کشور و برانگیختن خشم ایالات متحده شده است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، آمریکا هشدار داده است که اگر این قانون با استانداردهای اتحادیه اروپا مطابقت نداشته باشد، واشنگتن میتواند در روابط خود با گرجستان بازنگری کند.
بر اساس این گزارش، هزاران معترض که همراه با کشورهای غربی این لایحه را اقتدارگرا و الهام گرفته از روسیه میدانند، در مرکز تفلیس تجمع برگزار کردند و یک تقاطع بزرگ را در این شهر مسدود کردند.
طبق این قانون، سازمانهایی که بیش از ۲۰ درصد از بودجه خود را از خارج کشور دریافت میکنند ملزم هستند تا به عنوان عامل نفوذ خارجی ثبتنام کنند و در معرض جریمههای سنگین و مجازاتهایی قرار میگیرند.
رویترز نوشته است که این لایحه پس از تصویب در قرائت سوم، به سالومه زورابیشویلی، رئیسجمهور گرجستان ارسال میشود که گفته است آن را وتو خواهد کرد، اما تصمیم او میتواند با رای دیگری در پارلمان، تحت کنترل حزب حاکم و متحدانش، لغو شود.
تصویب این لایحه و چرخش به سمت مسکو
مخالفان این طرح عنوان کردهاند که تصویب این لایحه مانعی برای پیوستن گرجستان به اتحادیه اروپا و سبب چرخش حکومت به سمت سیاستهای مسکو خواهد بود.
کاخ سفید اعلام کرده است که ایالات متحده از تصویب این قانون به سبک کرملین، «عمیقاً نگران» است.
کارین ژان پیر، سخنگوی کاخ سفید گفته است که «اگر این قانون تصویب شود، ما را وادار خواهد کرد که روابط خود با گرجستان را به طور اساسی ارزیابی کنیم.»
جیمز اوبراین، دستیار وزیر امور خارجه ایالات متحده، در سفر به تفلیس گفت که واشنگتن میتواند محدودیتهای مالی و مسافرتی اعمال کند، مگر اینکه این لایحه تغییر کند.
او گفته است که «اگر قانون بدون انطباق با هنجارهای اتحادیه اروپا پیش برود و این نوع لفاظیها و توهینها علیه ایالات متحده و سایر شرکا ادامه یابد، فکر میکنم رابطه با گرجستان در خطر قرار بگیرد.»
مخالفان این لایحه را «قانون روسی» نامیدهاند و آن را با قوانین روسیه که برای هدف قرار دادن منتقدان ولادیمیر پوتین مورد استفاده قرار میگیرد، مقایسه کردهاند.
از سویی دیگر، کرملین هرگونه نقشی در الهام بخشیدن به لایحه گرجستان را رد کرده است.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین روز سهشنبه گفت که «ما شاهد مداخلهای آشکار در امور داخلی گرجستان از خارج هستیم. این یک موضوع داخلی گرجستان است، ما به هیچ وجه نمیخواهیم در آنجا دخالت کنیم.»
دولت گرجستان میگوید که این لایحه برای ارتقای شفافیت، مبارزه با «ارزشهای شبه لیبرالی» که توسط خارجیها ترویج میشود و همچنین حفظ حاکمیت کشور مورد نیاز است.
تصویب این لایحه، مانعی برای ادغام گرجستان در اتحادیه اروپا
طبق گزارش رویترز، اتحادیه اروپا که در ماه دسامبر به گرجستان وضعیت نامزدی اعطا کرد، بارها گفته است که این لایحه مانعی برای ادغام بیشتر تفلیس با این اتحادیه خواهد بود.
بر اساس این گزارش، حزب حاکم که «رویای گرجستان» نام دارد،گفته است که میخواهد به اتحادیه اروپا و ناتو بپیوندد، اگرجه در ماههای اخیر لفاظیهای ضدغربی اتخاذ کرده است.
نظرسنجیها نشان میدهد که افکار عمومی به شدت از ادغام گرجستان در اتحادیه اروپا حمایت میکند. بسیاری از گرجیها به دلیل حمایت مسکو از مناطق جدا شده اوستیای جنوبی و آبخازیا با روسیه دشمنی دارند.
همزمان ایالات متحده ، بریتانیا، آلمان، ایتالیا و فرانسه همگی از گرجستان خواستهاند که این لایحه را پس بگیرد.