Search
Asset 2

پارلمان گرجستان با شور دوم لایحه «عوامل خارجی» موافقت کرد؛ منتقدان این لایحه را «قانون روسی» می‌دانند

پارلمان گرجستان امروز سومین و آخرین قرائت لایحه «عوامل خارجی» را به تصویب رساند. این امر موجب اعتراضات در این کشور و برانگیختن خشم ایالات متحده شده است.
تظاهرکنندگان با پرچم‌های گرجستان و اروپا در خارج از پارلمان گرجستان در جریان تظاهرات علیه پیش‌نویس لایحه "عوامل خارجی" در تفلیس در ۲۱ آوریل ۲۰۲۴ تجمع کرده‌اند. (GIORGI ARJEVANIDZE/AFP via Getty Images)

پارلمان گرجستان روز چهارشنبه با شور دوم لایحه «عوامل خارجی» موافقت کرد، لایحه‌ای که منتقدان آن را به کرملین منتسب می‌دانند. تقریباً یک ماه است که شمار زیادی از مردم در اعتراض به این لایحه به خیابان‌ها می‌آیند.

طبق این لایحه، سازمان‌هایی که بیش از بیست درصد از بودجه خود را از خارج دریافت می‌کنند، باید به‌عنوان کارگزار خارجی ثبت شوند، الزامی که به ایجاد یک بحران سیاسی در قفقاز جنوبی دامن زده است.

به نوشته خبرگزاری رویترز، منتقدان گرجستانی این لایحه را «قانون روسی» می‌نامند و می‌گویند این لایحه از قوانینی الهام گرفته که روسیه تحت رهبری ولادیمیر پوتین برای سرکوب مخالفان به کار می‌گیرد.

از سویی دیگر، اتحادیه اروپا در ماه دسامبر گرجستان را نامزد عضویت در اتحادیه اروپا دانست، اما گفته که این لایحه می‌تواند مانع از پیوستن این کشور به اتحادیه شود.

بر اساس گزارش رویترز، حدود یک ماه است که شمار زیادی از معترضان هرشب به خیابان‌ها می‌آیند. جمعیت ده‌ها‌هزار نفری معترضان در روز چهارشنبه که بزرگ‌ترین تظاهرات ضددولتی گرجستان بوده است، به تعطیلی مرکز تفلیس منجر شد. پلیس برای متفرق کردن جمعیت زیاد معترضانی که مخالف پیش‌نویس لایحه بودند، از گاز اشک‌آور و نارنجک‌های نورزا استفاده کرد.

به نوشته رویترز، این تجمعات اعتراضی، همچنین حزب حاکم «رویای گرجی» را در مقابل ائتلاف احزاب مخالف، جامعه مدنی، چهره‌های مشهور و رئیس‌جمهور قرار داده است.

طبق این گزارش، پارلمان که به دست حزب رویای گرجی و هم‌فکرانش کنترل می‌شود، به تصویب این لایحه رأی مثبت داد و اعتراض مردم را برانگیخت. این لایحه قبل از تصویب نهایی یک‌بار دیگر به رأی گذاشته خواهد شد.

رئیس‌جمهور گرجستان خواستار خویشتن‌داری معترضان شد

سالومه زورابیشویلی، رئیس‌جمهور گرجستان، که مخالف لایحه است اما در این مورد اختیارات تشریفاتی دارد، در ویدئویی در شبکه‌های اجتماعی به معترضان گفت که «خویشتن‌داری نشان دهند.»

به گزارش رسانه‌ها، او افزود که «سرنوشت ما با این قانون دگرگون نمی‌شود. این کشمکش در انتخابات پارلمانی آتی وجود خواهد داشت. بعد از آن خواهیم دید که این قانون و بسیاری دیگر از قوانین لغو می‌شوند.»

رسانه‌های گرجستان می‌گویند کلیسای ارتدکس، که از معتبرترین نهادهای این کشور است، از دولت و معترضان خواسته که برای حل این «بحران سیاسی» گفتگو کنند.

وزارت بهداشت گرجستان در اطلاعیه‌ای به نقل از رسانه‌های گرجستانی اعلام کرد که ۱۱ نفر از جمله شش مأمور پلیس در درگیری‌های روز چهارشنبه مجروح شدند.

الکساندر داراخولیدزه، معاون وزیر کشور گرجستان، به نقل از رسانه‌های گرجستانی گفت که «معترضان سعی داشتند با استفاده از اشیاء مختلف وارد پارلمان شوند و به پلیس حمله کردند.» داراخولیدزه افزود که اقدام پلیس در روز سه‌شنبه به بازداشت ۶۳ نفر و زخمی شدن شش مأمور پلیس منجر شد.

سرگی کاپانادزه، از معترضان لایحه به رویترز گفته است که «این جنبش اعتراضی برای من به منزله مبارزه برای بقای کشور گرجستان است.چه چیزی ترسناک‌تر است؟ در معرض گاز قرارگرفتن، کتک خوردن یا از دست رفتن کشور؟»

به نوشته رویترز، تنش‌های پارلمانی روز چهارشنبه با اخراج اعضای اپوزیسیون و درگیری بین نمایندگان همراه بود که اتفاق عجیبی در پارلمان جنجالی گرجستان محسوب نمی‌شود.

لوان خابیشویلی، رهبر حزب جنبش ملی متحد، بزرگ‌ترین اپوزیسیون گرجستان، با صورتی بانداژشده در پارلمان سخنرانی کرد. خابیشویلی در تظاهرات روز گذشته مورد ضرب و شتم پلیس قرار گرفت و دچار تکان مغزی و شکستگی استخوان صورت شد و چهار دندان خود را از دست داد.

حامیان لایحه، از جمله بیدزینا ایوانیشویلی، مؤسس میلیاردر رویای گرجی و نخست‌وزیر سابق گرجستان، می‌گویند: «این قانون به تقویت حاکمیت گرجستان در بحبوحه تلاش غرب برای قرار دادن این کشور در مقابل روسیه کمک می‌کند.»

اورزولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپا، و جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، خشونت را محکوم کردند.

اخبار مرتبط

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی