Search
Asset 2

چانه‌زنی‌های حماس و سازمان فتح برای دوران پس از جنگ

گزارش منابع آگاه از مذاکرات گروه حماس با رقیب فلسطینی آن سازمان فتح برای «جاه‌طلبی» پس از پایان جنگ با اسرائیل خبر می‌دهد.
جناح نظامی جنبش اسلامی فلسطینی حماس در تظاهرات حمایت از فلسطینی‌ها در بیروت در ۲۰ اکتبر ۲۰۲۳ شرکت می‌کنند. (JOSEPH EID/AFP via Getty Images)

گزارش منابع آگاه از مذاکرات گروه حماس با رقیب فلسطینی آن، سازمان فتح، برای «جاه‌طلبی» پس از پایان جنگ با اسرائیل خبر می‌دهد.

خبرگزاری رویترز نوشته است که گفتگو با پنج منبع در این گروه‌ها نشان می‌دهد که اختلافات عمیق میان جناح‌های فلسطینی حماس و فتح پیشرفت در مذاکرات آشتی را محدود می‌کند. اما این نشست‌ها نشان می‌دهد که گروه حماس احتمالا پس از جنگ اسرائیل در غزه نفوذ خود را حفظ خواهد کرد.

به گفته مقامات دو طرف، آنها دو دور اخیر مذاکرات آشتی در چین و روسیه را دنبال می‌کنند و مذاکرات بین حماس و سازمان فتح در اواسط ژوئن در چین برگزار خواهد شد.

اواخر ماه آوریل، چین اعلام کرد که نمایندگان حماس و فتح اخیراً در پکن برای «مذاکرات عمیق و صریح درباره ترویج آشتی درون فلسطینی» ملاقات کردند.

لین جیان، سخنگوی وزارت خارجه چین با اشاره به اسامی رسمی گروه‌‏های فلسطینی رقیب گفت که «نمایندگان جنبش آزادی‌بخش ملی فلسطین و جنبش مقاومت اسلامی به تازگی به پکن آمده‌اند.»

اوایل ماه می نیز خبرگزاری ایرنا به نقل از «موسی ابومرزوق» رئیس دفتر روابط بین الملل حماس اعلام کرد که قرار است گروه‌های فلسطینی به زودی در چین، نشستی برگزار کنند.

ابومرزوق ابراز امیدواری کرده بود که این نشست باعث پایان اختلافات شود و گفته بود که «روابط چین با ملت فلسطین تاریخی است

به نوشته رویترز، نشست بعدی این گروه‌ها در بحبوحه تلاش‌های میانجی‌گران بین‌المللی برای دستیابی به یک توافق آتش‌بس برای غزه برگزار می‌شود و یکی از مهم‌ترین نقاط اختلاف، نحوه اداره غزه است.

هدف حماس و فتح از مذاکرات چیست؟

رویترز به نقل از یک منبع آشنا با مذاکرات گروه حماس نوشت که حتی در حالی که حماس از نظر نظامی درگیر است، دیدارهای سیاستمداران این گروه با مقامات حزب فتح که کنترل سیاسی فلسطین را در اختیار دارد، به هدف این گروه درباره برقراری نظم پس از جنگ در سرزمین‌های فلسطین اشاره دارد.

این منبع که خواسته نامش فاش نشود، گفت حماس که قبل از جنگ بر غزه حکومت می‌کرد، تشخیص داده که وقتی نبرد در غزه پایان یابد نمی‌تواند بخشی از هیچ دولت جدید به رسمیت شناخته شده بین‌المللی در سرزمین‌های فلسطینی باشد.

به نوشته رویترز، باسیم نعیم، منبع و مقام ارشد حماس گفته است که با این وجود، حماس از فتح می‌خواهد که به عنوان بخشی از یک توافق سیاسی گسترده‌تر، با یک دولت تکنوکراتیک جدید برای کرانه باختری و غزه موافقت کند.

او که در دور قبلی مذاکرات چین شرکت کرده بود، در مصاحبه‌ای گفته بود که ما در مورد مشارکت سیاسی و وحدت سیاسی برای بازسازی تشکیلات فلسطین صحبت می‌کنیم.

قصد حزب کمونیست چین از تسهیل در آشتی دادن حماس و فتح چیست؟

به گفته تانگ جین‌یوان، تحلیلگر امور چین، پکن قصد دارد در بازتعریف نقشه قدرت سیاسی خاورمیانه نقش‌آفرینی کند.

گروه‌های فلسطینی حماس و فتح، که رقیب یکدیگر محسوب می‌شوند، چندی پیش در پکن پای میز مذاکره نشستند و درباره دستیابی به سازش از طریق گفت‌وگو صحبت کردند.

در بحبوحه تنش میان آمریکا و چین، تحلیلگران این اقدام پکن را به مقابله با تلاش‌های آمریکا برای ایجاد صلح در خاورمیانه نسبت می‌دهند.

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی