رویارویی آشکار اسرائیل و ایران ممکن است عربستان سعودی و دیگر کشورهای نفتخیز خلیج فارس را مجبور به موضعگیری کند.
نشریه وال استریت ژورنال با انتشار گزارشی تحلیلی نوشته است؛ افزایش تنشها میان ایران و اسرائیل در هفتههای گذشته به عربستان و کشورهای حوزه خلیج فارس اثبات کرد که تا چه میزان حفظ توازن قدرت بین رقیب اصلی آنها در خاورمیانه یعنی ایران و مهمترین شریک امنیتی آنها آمریکا و همچنین کشور اسرائیل میتواند دشوار باشد.
این نشریه در بخشی از گزارش خود عنوان کرده است که اوجگیری مناقشات میان ایران و اسرائیل در روزهای آینده و احتمال کشانده شدن آمریکا به کانون این تنش، کشورهای حاشیه خلیج فارس را با انتخابی دشوار مواجه خواهد کرد.
طبق این گزارش، احتمالا این کشورها با دستکم دو انتخاب روبرو خواهند بود؛ یکی اینکه به آمریکا اجازه استفاده از پایگاههای موجود در کشور خود را بدهند که این احتمالا با خطر رفتارهای تلافیجویانه ایران مواجه خواهد شد و دیگری اینکه اعلام بیطرفی کنند و از تبعات احتمالی بعدی از جانب حکومت ایران در امان بمانند.
وقتی مقامات عربستان و امارات از قصد حکومت ایران برای حمله تلافیجویانه به اسرائیل مطلع شدند، از اعلام موضع آشکار خودداری کردند. این مقامات همچنین در جریان حمله ایران به اسرائیل اجازه ندادند که آمریکا و اسرائیل از حریم هوایی کشورهای آنها برای رهگیری موشکها و پهپادها استفاده کنند، هر چند که اطلاعاتی را با این کشورها به اشتراک گذاشتند که به واکنش دفاعی موفق در مقابل حمله ایران کمک کرد.
به عنوان نمونهای دیگر میتوان به این مورد اشاره کرد که مقامات عربستان و امارات متحده عربی در سال جاری از مشارکت علنی در ائتلاف دریایی آمریکا برای مقابله با حملات گروه حوثیهای وابسته به حکومت ایران خودداری کردهاند. عربستان سعودی نیز محدودیتهایی را وضع کرده که مانع از انجام حملات هوایی پنتاگون علیه حوثیها از پایگاههای داخل خاک عربستان میشود.

شرایط پیچیده عربستان در معادلات منطقهای
امارات متحده عربی همزمان با حمله ایران به خاک اسرائیل خواهان خویشتنداری طرفین شده و بر ضرورت حفظ ثبات از طریق تلاشهای دیپلماتیک تأکید کرده است.
بنابر گزارش تحلیلی وال استریت ژورنال، عربستان که سال گذشته در مسیر عادیسازی روابط با اسرائیل بود، در حال حاضر با وجود بروز جنگ غزه و رویارویی مستقیم ایران با اسرائیل، در وضعیت پیچیدهای قرار گرفته است.
این نشریه نوشته که عربستان سعودی سال گذشته در حال تلاش برای دستیابی به توافقی جامع با اسرائیل بود، توافقی که قرار بود برای به رسمیت شناختن اسرائیل امضا کند و به ازای آن، از پشتیبانی امنیتی آمریکا و کمک به برنامه هستهای خود برخوردار شود.
طبق این گزارش، با شروع جنگ غزه روند این توافق نیز متوقف شده است، اما سعودیها ثابت کردهاند که همچنان به دنبال دریافت ضمانتهای دفاعی بهتر از جانب آمریکا هستند.
شرایط بغرنج کشورهای حاشیه خلیج فارس با تداوم جنگ غزه
علاوه بر رویارویی مستقیم ایران و اسرائیل، تداوم جنگ غزه نیز میتواند کشورهای حوزه خلیج فارس را با مسائل بغرنجی مواجه کند.
در حالی که بیش از شش ماه از جنگ غزه و کشته شدن هزاران فلسطینی گذشته است، کشورهای حاشیه خلیج فارس درباره جهتگیری افکار عمومی مردم خود نگران هستند.
بنابر گزارش وال استریت ژورنال، مقامات کشورهای حوزه خلیج فارس بیم آن دارند که مردمان آنها تصور کنند این کشورها از اسرائیل و آمریکا حمایت میکنند.
انتخاب کشورهای حوزه خلیج فارس؛ ایران یا آمریکا؟
گریگوری گاوس، کارشناس خاورمیانه در مدرسه دولتی و خدمات عمومی دانشگاه بوش تگزاس در این مورد به وال استریت ژورنال گفته است که اگر ایران مستقیماً به منافع آمریکا حمله کند، وقت تسویه حساب فرامیرسد.
گاوس افزوده که در آن زمان واشینگتن خواهد گفت «اگر میخواهید شریک ما باشید، باید وقتی مورد حمله قرار میگیریم، کمکحال ما باشید؛ همانطور که وقتی خودتان مورد حمله قرار میگیرید، از ما انتظار کمک دارید.»
او اشاره کرده است که کشورهای خلیج فارس بهطور سنتی یا از این میترسند که وقتی واشنگتن با ایران پرخاشگرانه رفتار میکند، متحمل خسارات ناخواسته شوند؛ یا از این میترسند که اگر رابطه آمریکا و تهران آشتیجویانه شود، مورد بیاعتنایی آمریکا قرار بگیرند.
این کارشناس خاورمیانه تاکید کرده است که «این ترس در این کشورها نهادینه شده و راه چارهای برای آن ندارند.»
نشریه وال استریت ژورنال این تحلیل را در شرایطی منتشر کرده که تا این لحظه، آمریکا اعلام کرده است که در عملیات تلافیجویانه اسرائیل مشارکت نخواهد کرد و حکومت ایران تاکید کرده که قصد ندارد به مواضع آمریکا حمله کند.