کمیته منتخب مجلس آمریکا در امور چین در ۱۸ ژوئن اعلام کرد که کارگروهی دوحزبی برای مقابله با سلطه چین بر زنجیره تأمین مواد معدنی حیاتی تشکیل شده است.
کارگروه سیاسی مواد معدنی حیاتی مسئولیت طرح لایحه و آگاهیرسانی از طریق رویدادهای کمیته برای مقابله با سلطه حزب کمونیست چین بر مواد معدنی حیاتی را برعهده خواهد داشت.
مواد معدنی حیاتی در همه چیز- از کالاهای مصرفی پایه گرفته تا فناوریهای پیشرفته نظامی- کاربرد دارند. درصورت بروز درگیری، اتکای آمریکا به حزب کمونیست چین در تأمین مواد معدنی حیاتی به نقطه ضعف جدی این کشور بدل خواهد شد.
چین در زنجیره تأمین مواد کمیاب در عرصه جهانی دست بالا را دارد. براساس دادههای سازمان زمینشناسی آمریکا در سال ۲۰۲۲، ۷۰ درصد از عملیات برداشت کانیهای کمیاب در جهان توسط چین انجام میگیرد. این درحالی است که این میزان در سال ۲۰۲۱ معادل ۵۹ درصد بود.
جان مولنار، نماینده جمهوریخواه میشیگان و رئیس کمیته منتخب مجلس، در بیانیهای گفت: «حزب کمونیست چین با اعمال محدودیتهای صادراتی در قبال عناصر کمیاب خاک مانند گالیوم، ژرمانیوم، و گرافیت و تجهیزات فرآوری مواد معدنی، از انحصار خود در حیطه مواد معدنی کمیاب استفاده ابزاری میکند.»
این کارگروه جهت کمک به کنگره برای اعلام استقلال از زنجیره تأمین تحت سلطه حزب کمونیست چین راهاندازی شده است.
کمیته منتخب در بیانیهای گفته بود: «این پیشنهادات ارتباط ما را با چین دستخوش تغییر میکند، از بکارگیری سرمایه و فناوری آمریکا در حمایت از توسعه نظامی پکن و نقض حقوق بشر به دست این کشور جلوگیری کرده و جبهه مقاومت اقتصادی را در هماهنگی با متحدان و شرکای آمریکا به راه میاندازد و همچنین پیشتازی آمریکا را در دهههای آتی تضمین میکند.»
براساس بیانیه ۱۸ ژوئن، این گروه بر افزایش شفافیت درخصوص وابستگی کشور به زنجیره تأمین مواد معدنی حیاتی تمرکز خواهد داشت و بسته سرمایهگذاریهای پیشنهادی، اصلاحات تنظیمی و مشوقهای مالیاتی خود را در راستای کاهش این وابستگی ارائه خواهد کرد.
راب ویتمن، نماینده جمهوریخواه ویرجینیا، در بیانیهای گفت: «تسلط بر زنجیرههای تأمین مواد معدنی حیاتی و عناصر کمیاب خاک، فاز بعدی رقابتِ قدرتهای بزرگ است. ما باید دسترسی آمریکا را به این مواد تضمین کنیم، زیرا فناوریهایی که در زندگی روزمره خود به آنها نیاز داریم و مقوله دفاع ملی ما به این مواد متکی هستند.»
کوین هرن، نماینده جمهوریخواه اوکلاهاما و رئیس کمیته مطالعات جمهوریخواهان، قانون مقابله با چین کمونیستی را در ماه فوریه به مجلس پیشنهاد کرد و آن را بزرگترین و جامعترین قانونی خواند که برای رسیدگی به تهدید حزب کمونیست چین در کنگره مطرح شده است. این قانون علاوهبر رسیدگی به مسائل مهم امنیت ملی آمریکا به دنبال قطع اتکای کشور به مواد معدنی حیاتی چین است. برای نمونه، این قانون پیشنهاد میکند که اورانیوم بهعنوان یک ماده معدنی حیاتی در نظر گرفته شود و اجازه استخراج آن از اراضی فدرال به شرکتهای خارجی داده نشود.
سلطه چین بر مواد معدنی حیاتی
رژیم چین در بحبوحه تنش با غرب در سال گذشته محدودیتهایی را درخصوص صادرات مواد معدنی حیاتی اعمال کرد. پکن در ماه دسامبر به تجار اعلام کرد که باید اطلاعات مربوط به صادرات مواد معدنی کمیاب را بهطور لحظهای گزارش کنند تا رژیم کنترل زنجیره تأمین مواد معدنی حیاتی را به دست بگیرد.
چین در زنجیره تأمین مواد کمیاب در عرصه جهانی دست بالا را دارد. براساس دادههای سازمان زمینشناسی آمریکا در سال ۲۰۲۲، ۷۰ درصد از عملیات برداشت کانیهای کمیاب در جهان توسط چین انجام میگیرد. این درحالی است که این میزان در سال ۲۰۲۱ معادل ۵۹ درصد بود.
دادههای سازمان زمینشناسی آمریکا نشان میدهند که چین از سال ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۱ تأمینکننده ۷۴ درصد از مواد معدنی کمیاب وارداتی آمریکا بوده که در مقایسه با آمار ۸۰ درصدی سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۷ کاهش یافته است.
پکن در جولای ۲۰۲۳ از طرح محدود کردن صادرات دو ماده معدنی کمیاب رونمایی کرد که در تولید نیمهرساناها- گالیم و ژرمانیوم- کاربرد دارند. این طرح به تلافی اقدام آمریکا و دیگر کشورهای غربی برای محدود کردن دسترسی چین به تراشههای پیشرفته به اجرا درآمد.
به گزارش اتحاد مواد خام حیاتی، ۸۰ درصد از گالیوم و ۶۰ درصد از ژرمانیوم تولیدی جهان به چین اختصاص دارد.
براساس گزارش ۲۰۲۲ وانچارج، تولیدکننده آمریکایی باتریهای لیتیومی، چین در زنجیره تأمین جهانی باتریهای لیتیومی نیز دست بالا را دارد و ۷۰ درصد از ظرفیت تولید باتریهای لیتیومی جهان را کنترل میکند.