سیاست خارجی آمریکا در ماههای آتی دستخوش تغییر خواهد شد، چرا که دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا، به دفتر بیضی بازمیگردد و به جنگهای منطقهای رسیدگی میکند.
پیشبینی میشود که دولت دوم دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا، تغییرات عمدهای در تشکیلات سیاست خارجی این کشور ایجاد کند.
از جنگ اروپا و خاورمیانه تا روابط خصمانه با چین در هند-آرام، ترامپ قول داده که تغییرات گستردهای در رویکرد آمریکا در قبال دولتهای بینالمللی ایجاد خواهد کرد.
این مسئله برخی از نهادهای سیاست خارجی واشینگتن را در معرض خطر قرار داده است. با اینحال، خیلیها مطمئن هستند که مناقشات مسلحانه در سراسر جهان خاتمه پیدا میکنند، چرا که شخص اول کشور با لحن قاطعانهتر و تحکمآمیزتری در مواجهه با همپیمانان و مخالفان خود صحبت میکند.
کوتاه نیامدن در برابر چین در هند-آرام
یکی از مهمترین تهدیداتی که دولت دوم ترامپ باید با آن مقابله کند، کشور چین است که به شکل فزایندهای کینهجو شده و حزب کمونیستِ حاکم بر این کشور در سالهای اخیر همواره در پی تضعیف منافع آمریکا در سراسر جهان بوده است.
رمز موفقیت در این زمینه این است که متحدان آمریکا در منطقه از جمله ژاپن، کره جنوبی و فیلیپین را حفظ کرده و بر تعهد آمریکا در دفاع از تایوان در قبال تجاوزات حزب کمونیست چین تأکید شود.
جان میلز، مدیر سابق بخش سیاست در دفتر وزیر دفاع آمریکا، معتقد است: «شرکای منطقهای آمریکا از شفافیتی که دولت دوم ترامپ در سیاست خارجی واشینگتن ایجاد میکند استقبال خواهند کرد.»
میلز به اپک تایمز گفت: «کشورها اعتبار و شفافیت ترامپ را دوست دارند.»
میلز همچنین گفت که این شفافیت به حلوفصل مناقشه نظامی آشکار بین چین و آمریکا کمک میکند.
میلز گفت: «احتمال درگیری در غرب اقیانوس آرام در دوران ترامپ به شکل قابلتوجهی کاهش پیدا میکند. چرا؟ زیرا او همیشه شفاف است و ارادهاش را به رخ میکشد. شفافیت و قاطعیت به جلوگیری از جنگ کمک میکند. فقدان شفافیت و قاطعیت، به جنگ ختم میشود.»
دولت دوم ترامپ احتمالِ درگیری آشکار بین حزب کمونیست چین و جهان غرب را به شکل قابلتوجهی در غرب اقیانوس آرام کاهش میدهد.
میلز افزود که حزب کمونیست چین نسبت به دوران بایدن تمایل کمتری به انجام اقدامات خصمانه آشکار در دوران دولت بعدی خواهد داشت، چرا که مقامات چینی «میدانند که باید پاسخگو باشند.»
کیسی فلمینگ، مدیرعامل شرکت مشاوره اطلاعات و ریسک جهانی بلکآپس پارتنرز، گفت که انتظار دارد حزب کمونیست چین فعالیتهای خصمانه آشکار خود را در دولت دوم ترامپ محدود کند.
فلمینگ به اپک تایمز گفت: «دولت ترامپ حزب کمونیست چین را آگاه میکند و به تهاجم افسارگسیخته آنها در هند-آرام و سراسر جهان واکنش نشان میدهد.»
مقابله با جنگ در اروپا
ترامپ در دولت اول خود به دلیل سختگیری در قبال متحدان اروپایی آمریکا شهرت خوبی نداشت. او بارها تهدید کرد که به دلیل اختلاف بین میزان مشارکت آمریکا در مقایسه با دیگر متحدان، از سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو)، که بزرگترین اتحاد نظامی جهان است، خارج میشود.
بسیاری از شرکای آمریکا در ناتو در واکنش به تهاجم تمامعیار روسیه به اوکراین و نگرانی از اینکه اگر دولت ترامپ تصور کند که آنها از بودجه دفاعی این کشور سوءاستفاده میکنند، به آنها کمک نخواهد کرد، بودجه دفاعیشان را از آن زمان به شکل قابلتوجهی افزایش دادهاند.
ترامپ پایان دادن به جنگ اوکراین را بهعنوان یکی از وعدههای مهم کارزار انتخاباتی خود مطرح کرده و خود را در تقابل کامل با دولت بایدن قرار داده است؛ دولتی که به کییف جنگزده قول داده تا زمان پیروزی به این کشور کمک امنیتی خواهد کرد اما توضیح نداده که این پیروزی دقیقاً چه شکل و شمایلی خواهد داشت.
ترامپ گفته که هردو طرف را پای میز مذاکره مینشاند، اما پالز دیویس، تحلیلگر سیاست خارجی و استادیار مؤسسه سیاست جهانی، معتقد است که حمایت آمریکا از اوکراین به این زودیها کاهش پیدا نمیکند.
دیویس افزود: «فکر نمیکنم ترامپ تغییر زیادی ایجاد کند. او در ماه سپتامبر با ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، ملاقات کرد و فکر میکنم به نیاز اوکراین به ادامه کمکها واقف است.»
میلز افزود که بعید است دولت دوم ترامپ، تا زمانی که دیگر کشورها سهمشان را از هزینههای دفاعی میپردازند، حمایت از شرکا و متحدان اروپایی خود را فراموش کند.
میلز گفت: «تنها چیزی که آمریکا میخواهد این است که دستکم ۲ درصد از تولید ناخالص داخلی صرف هزینههای دفاعی شود که درواقع این ۲ درصد در شرایط کنونی به ۴ تا ۵ درصد میرسد.»
«همین. این معیاری است که ترامپ با آن شرکای خود را بررسی میکند و فکر میکنم معیاری بسیار منطقی است.»
دفاع از اسرائیل در خاورمیانه
دولت دوم ترامپ وارثِ وضعیتی مخاطرهآمیز در خاورمیانه خواهد بود. این درحالی است که اسرائیل جنگ خود را علیه گروههای نیابتی ایران در لبنان، نوار غزه و یمن گسترش میدهد.
متعاقب اختلاف بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، و جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا، بر سر اقدامات اسرائیل در جنگ، ترامپ بارها از اسرائیل حمایت کرده و احتمالاً تمام تلاش خود را به کار میگیرد تا مطمئن شود که این کشور در جنگ غزه از حمایت کامل آمریکا برخوردار است.
دیویس گفت که انتظار دارد «ترامپ دست به کاری بزند که جهان مطمئن شود ارتش آمریکا پشتِ اسرائیل است.»
در این راستا، به نظر میرسد که رهبری اسرائیل نیز چنین انتظاری دارد. نتانیاهو اولین رهبر خارجی بود که پس از اعلام نتیجه انتخابات در ساعات اولیه صبح با ترامپ، رئیسجمهور منتخب امریکا، تماس گرفت. به گزارش رسانههای اسرائیلی، نتانیاهو پیروزی ترامپ را تبریک گفت و با او درباره تهدید جمهوری اسلامی گفتوگو کرد.