همزمان با افزایش بیسابقه گرما در مناطق مختلف ایران و قطع برق بسیاری از صنایع و قطعی برق چند روزه در برخی شهرها، دولت برای جبران کسری بودجه و کسب درآمد بیشتر، صادرات برق را طی ماههای گرم تابستان به شدت افزایش داده است.
روزنامه اعتماد در مطلبی به عملکرد یکماهه وزارت نیرو پرداخته و نوشته است: گزارش ماهانه وزارت نیرو نشان میدهد میزان صادرات برق در تیرماه، جهش بالایی داشته و در بازه مقایسهای یکساله، نزدیک به دو برابر شده است.
بر اساس آمارهای ماهانه وزارت نیرو که در سایت رسمی آن منتشر شده، صادرات برق ایران در چهار ماه ابتدایی سال ۱۴۰۲ به نزدیک به ۱۹ میلیون کیلووات ساعت (تراوات ساعت) رسیده است. عددی که میزان صادرات برق ایران را نسبت به مدت مشابه سال گذشته، بیش از ۹۲ درصد افزایش داده است.
نکته جالب توجه اینکه در تیرماه امسال، همزمان با رشد مصرف برق در داخل کشور، میزان صادرات برق در تیرماه، نزدیک به ۵۰ درصد از خردادماه بیشتر بوده است. این آمار یک هفته پس از آن منتشر میشود که کل کشور به مدت دو روز و بنا به دلایل مبهمی مانند «گرمای هوا» و «آماده نبودن زیرساختهای تولید برقابی» به تعطیلی کشیده شد.
اعلام افزایش ۹۲ درصدی صادرات برق در حالی است که هادی بیگی نژاد، عضو کمیسیون انرژی مجلس گفت: «به طور تقریبی در دوره اوج بار مصرف برق که عمدتاً در تیر و مردادماه سال است، با ۲۰ هزار مگاوات کسری میان تولید و مصرف مواجه هستیم که ساعت آن نیز از ۹ صبح آغاز و تا ساعت ۱۷ ادامه پیدا میکند.»
از سوی دیگر مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق تهران بزرگ در اوایل مردادماه از قطع برق ۳۰ سازمان ملی و استانی پرمصرف در شهر تهران خبر داد.
کامبیز ناظریان ضمن اعلام این خبر گفت، از ابتدای خرداد امسال برق بیش از ۴۰۰ دستگاه اداری در پایتخت به دلیل بالا بودن میزان مصرف قطع شده است. او با اشاره به تداوم گرمای هوا و «رکوردشکنیهای پیدرپی» مصرف هشدار داد در صورت عدم همکاری، برق ادارات و سازمانهای بیشتری در روزها و هفتههای آینده قطع خواهد شد.
از سوی دیگر قطع برق دامان صنایع را نیز گرفت و علی رسولیان مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران در ۴ تیرماه گفت: «قطع برق صنایع با هماهنگی و اطلاع قبلی و به صورت سهمیهبندی شده، یک روز در هفته است تا فعالان اقتصادی برای ادامه روند تولید خود برنامهریزی لازم را داشته باشند.»
اما به گواه گزارشهای متعدد منتشر شده در رسانهها، قطع برق صنایع به یک روز در هفته ختم نشد و چندین روز در هفته و به صورت از پیش اعلام نشده برق صنایع مختلف نیز قطع شده است.
روزنامه اعتماد در گزارش خود علت افزایش صادرات به قیمت قطع برق صنایع را کسری بودجه دولت و نیاز به تامین پول برای بودجه عمومی عنوان کرد.
این روزنامه با اشاره به افزایش قیمت دلار به بیش از ۵۰ هزار تومان نوشت: صادرات برق میتواند درآمدهای هنگفت ریالی برای دولت به دنبال داشته باشد. در واقع، کسری شدید بودجه دولت در یکی دو سال اخیر، فضایی را به وجود آورده که صادرات برق و تبدیل آن به ریال برای پرداخت بودجههای عمومی حتی به قیمت تعطیلی ادارات، صنایع و بخش خصوصی، صرفه اقتصادی بیشتری برای دولت داشته باشد.